Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Σουηδία: Δεν θέλει να βάψει τα χέρια της με αίμα αλλά στηρίζει όλες τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και πολέμους


ΑΠΟ https://atexnos.gr
Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //
Η προσπάθεια που γίνεται για πολιτικούς λόγους να παρουσιαστεί η Σουηδία σαν μια κοινωνία ευμάρειας, μια κοινωνία πρότυπο, σε συνθήκες καπιταλισμού, επειδή ακόμη διατηρούνται κάποιες κοινωνικές παροχές που είναι σε φθίνουσα πορεία δεν αλλάζει τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της σουηδικής καπιταλιστικής κοινωνίας!
Η περίοδος της ”άνθησης” της Σουηδίας, δεκαετία 60 και 70, μετά από 40 χρόνια κυριαρχίας του ρεφορμισμού, είχε να κάνει με την ύπαρξη του τότε ισχυρού σοσιαλιστικού στρατοπέδου που λειτουργούσε σαν φόβητρο για την αστική τάξη. Την ανάγκαζε σε παραχωρήσεις βάσει του κοινωνικού συμβολαίου για εργασιακή ειρήνη που υπογράφηκε μεταξύ εργοδοτών και της Σοσιαλδημοκρατικής Συνομοσπονδίας εργαζομένων πριν περίπου 70 χρόνια. Η συμφωνία ισχύει ακόμη, χωρίς να έχει στην ουσία αμφισβητηθεί ποτέ από τότε, λόγω υποκειμενικών αδυναμιών του εργατικού κινήματος σε συνδυασμό με την κυριαρχία του οπορτουνισμού και του ρεφορμισμού. Παράλληλα βασιζόταν η ”άνθηση” στον κεντρικό προγραμματισμό, την προοδευτική φορολογία, δηλαδή στοιχεία μίγματος κρατικού και ιδιωτικού συμφέροντος καθώς και τις συμφέρουσες, οικονομικά, προσεγγίσεις με τις χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λ. Αμερικής στο παλιότερο κίνημα των αδεσμεύτων χωρών, ιδιαίτερα στις εξαγωγές πολεμικού υλικού. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά και ιδιωτικοποιηθεί πολλά.
Η Σουηδία δεν συμμετείχε σε κανένα πόλεμο εδώ και 200 χρόνια αν και συμμάχησε με τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο με επωφελείς όρους για την ντόπια αστική τάξη που θαύμαζε τον Χίτλερ. Η Σουηδική αστική τάξη θέλει να διατηρεί ένα ηθικό πλεονέκτημα με την παλιά φήμη της Σουηδίας σαν αδέσμευτη και φιλειρηνική χώρα, δεν θέλει να βάψει τα χέρια της με αίμα αλλά στηρίζει όλες τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και πολέμους. Η Σουηδία είναι μια καπιταλιστική χώρα της ΕΕ, με αναπτυγμένα όλα τα κλασικά χαρακτηριστικά μιας ιμπεριαλιστικής χώρας, μιας χώρας του μονοπωλιακού καπιταλισμού! Τα χαρακτηριστικά που ο Λένιν αναφέρει στις αναλύσεις του για τον ιμπεριαλισμό σαν το ανώτερο στάδιο του καπιταλισμού.
§  Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι η συγκέντρωση του κεφαλαίου σε όλο και λιγότερα χέρια! Τα 400 δις ευρώ που είναι ο συνολικός «πλούτος » της χώρας είναι συγκεντρωμένος σε 15 οικογένειες που ταυτόχρονα οι ίδιες κατέχουν το 70% του συνόλου του Χρηματιστηρίου.
§  Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η δημιουργία επενδυτικού κεφαλαίου με την σύμπραξη βιομηχανικού και τραπεζικού κεφαλαίου! Παράδειγμα ο όμιλος Λούντμπεργκ που συμπεριλαμβάνει την Εμπορική τράπεζα, τις βιομηχανικές εταιρίες Σάντβικ και Σκάνσκα καθώς και την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Ica. Το ίδιο συμβαίνει και με τον όμιλο Βάλεμπεργκ που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων την Σκανδιναβική τράπεζα, την Σάαμπ που κατασκευάζει μαχητικά αεροπλάνα, την βιομηχανική ΣΚΦ,εταιρείες φαρμάκων, καπνού κα! Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Σουηδίας έχουν μεγάλα μερίδια σε πολλές κατασκευαστικές και άλλες εταιρίες!
§  Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι ότι η εξαγωγή επενδυτικού κεφαλαίου είναι πια σημαντικότερη από την εξαγωγή προϊόντων. Τα Σουηδικά μονοπώλια όπως ΙΚΕΑ, ΗΜ, ΒΟΛΒΟ κ.ά. αναπτύσσονται εκεί που υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες για μεγαλύτερο κέρδος. Σουηδικές επενδύσεις γίνονται στην Αμερικανική αγορά και στις γειτονικές χώρες και ταυτόχρονα κατέχουν την πρώτη θέση έναντι των γερμανικών και αμερικανικών επενδύσεων στις χώρες της Βαλτικής!
*Παράδειγμα Εσθονία: το μικρό “καθυστερημένο” αδερφάκι της Σουηδίας: 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι όλο κι όλο που το 40 όταν ήταν οχτακόσιες χιλιάδες δημιούργησαν σώμα 33.000 εθελοντών που πολέμησε στο πλευρό των Ες Ες. Δεν άφησαν Εβραίο για Εβραίο αλλά ούτε και κομμουνιστή για δείγμα! Αυτά τότε! Η αντικομμουνιστική και αντιρώσικη πολιτική της την έχει κάνει από τα αγαπημένα παιδιά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σήμερα που απολαμβάνει την “ελευθερία” οι τράπεζες της χώρας κατά 4/5 ανήκουν σε Σουηδικές τράπεζες, τα δημόσια ηλεκτρονικά συστήματα και οι όποιες κατασκευές γίνονται από την Σουηδική Ερικσον και όλο το τηλεπικοινωνιακό της σύστημα το τρέχει η Σουηδική Τέλια! Όλες οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κάνουν εκεί μπίζνες όχι όμως στην ίδια έκταση με τις Σουηδικές. Φυσικά η Εσθονική κυβέρνηση ακούει υπάκουα τον μεγάλο αδελφό και εγγυάται τα σουηδικά κέρδη! Εκτός από Αντικομμουνιστικές φιέστες υπό την αιγίδα της ΕΕ, εισάγει ηλεκτρονικά προιοντα, ξυλεία και προϊόντα ξυλείας απο την Σουηδία, πρώτη χώρα προμηθευτή! Εξάγει φτηνό εποχιακό εργατικό δυναμικό στην Σουηδία!
Ανάλογες είναι και επενδύσεις σε φτωχές χώρες της Ασίας όπως Μπαγκλαντές, Μαλαισία κλπ.
§  Το τέταρτο χαρακτηριστικό είναι η δημιουργία τραστ, «καρτέλ», ενώσεων και διεθνών ομίλων με άλλης «εθνικότητας» μονοπώλια που έχουν βεβαίως προσωρινά συμφέροντα και οδηγούν σε εύθραυστες συμμαχίες! Απόδειξη η Βολβο στην Σουηδία κινεζικών συμφερόντων, η ΗΜ ,η Έρικσον, η Σκάνια και άλλα μονοπώλια ”υπερεθνικών” πια συμφερόντων με Σουηδική διοίκηση! Με δεδομένο το μοίρασμα του κόσμου, δημιουργούνται πρόσκαιρες συμμαχίες ομάδων μονοπωλίων με σκοπό να υφαρπάξουν μερίδια από άλλες χώρες και άλλες ομάδες μονοπωλίων! Διαλέγει η σουηδική αστική τάξη ποιες συμμαχίες είναι προσφορότερες και σύμφωνα με αυτές δίνει κατεύθυνση στο πολιτικό προσωπικό να τις προωθήσει.
Δεν είναι τυχαίο επομένως που η Σουηδία συμμετείχε στην επέμβαση στην Λιβύη, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ με διαφορετικούς ρόλους προωθώντας συμφέροντα σουηδικών επιχειρήσεών και επιδιώκοντας καλές σχέσεις με δικτατορίες όπως Σ. Αραβία, Ταϊλάνδη κ λ π για την προώθηση πολεμικού υλικού αλλά και με άλλες χώρες όπως Βραζιλία και Ν. Αφρική!
Εδώ εντάσσεται και η συνεργασία της Σουηδίας με το ΝΑΤΟ που γίνεται όλο και στενότερη μεγαλώνοντας τα αδιέξοδα του συστήματος και βάζοντας την χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η ωριμότητα του καπιταλισμού στην Σουηδία με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά και η επικράτηση της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της οικονομίας ανεξαρτήτως χρώματος κυβέρνησης βάζει στο πρώτο σημείο της ημερήσιας διάταξης της ταξικής πάλης, το πέρασμα της χώρας στον σοσιαλισμό σαν μόνη στρατηγική επιλογή!