Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Η Σουηδία «λαγός» στην πρωτοπορία της απάτης.


από atexnos.gr
Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //
Υπάρχει ένας ιδιαίτερος χώρος στην ”κόλαση” για τους πουλημένους συνδικαλιστές γράφει μια Σουηδική αριστερή εφημερίδα, κι αν δεν υπήρχε έπρεπε να φτιαχτεί, προσθέτω εγώ.
Η Σουηδία έχει ανεργία 4,5% στους Σουηδούς και 21% στους γεννημένους εκτός Σουηδίας. Συμφώνησαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Μετάλλου από την μια και οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας από την άλλη να παρουσιαστούν στην ”κοκκινοπράσινη” και με την στήριξη των ροζ, κυβέρνηση, να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι και να της δηλώσουν πως αυτό, κι αυτό θέλουμε για να χτυπήσουμε την ανεργία, δηλώνει ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας που θεωρητικά είναι η πιο «σκληρή» στις διαπραγματεύσεις. Από κει προέρχεται και ο σημερινός πρωθυπουργός της Σουηδίας Λεβέν!
Ποια είναι η συμφωνία; Να επιδοτηθούν οι εργοδότες για να προσλάβουν πρόσφυγες, μετανάστες και μακροχρόνια άνεργους. Με μειωμένες αποδοχές στα ¾ της σύμβασης που ισχύει σήμερα για τον εισαγωγικό μισθό! Ας το δούμε με αριθμούς. Ο κανονικός εισαγωγικός μισθός στην Σουηδία, δεν τηρείται πάντα, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά αν θεωρήσουμε ότι ισχύει, είναι 2000 ευρώ (20.000 κορόνες). Προστίθενται σ’ αυτά τα εργοδοτικά και τα κοινωνικά έξοδα και πάμε στις 2.800 ευρώ.
Αφαιρείται όμως από τα 2000 ευρώ, εφορία περίπου 30 με 33% και άρα στο χέρι παίρνεις περίπου 1350-1400 ευρώ. Πολλά λεφτά για Ελλάδα, ίσα ίσα να την βγάλεις σε μια μικρή επαρχιακή πόλη στην Σουηδία με φτηνό ενοίκιο. Αποκλείεται πχ στην Στοκχόλμη.
”Αντί να κάθονται άνεργοι οι 149.000 μακροχρόνια άνεργοι και άλλοι τόσοι πρόσφυγες και να επιβαρύνουν το κράτος με τα επιδόματα ανεργίας”, συμφώνησαν οι ”συνδικαλιστές” τα παρακάτω:
1.Ο μισθός των παραπάνω κατηγοριών θα κυμαίνεται από 1400 έως 1500 ευρώ.
2.Ο εργοδότης δεν θα επιβαρύνεται πάνω από 800 ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της εργοδοτικής εισφοράς.
3.Θα υπάρχει μέριμνα εκμάθησης της Σουηδικής γλώσσας χωρίς ολική παρακράτηση μισθού αλλά μάλλον στο μισό του χρόνου, ”αν το επιτρέπει το ωράριο”.
4.Τα υπόλοιπα θα αναλαμβάνει το κράτος να τα επιδοτήσει.
”Ένας θαυμάσιος συνδυασμός κοινωνικής πολιτικής και κάλυψης εργατικής δύναμης” δηλώνει ο εκπρόσωπος των εργοδοτικών οργανώσεων.
Τι να πρωτοθαυμάσεις; Την κατάργηση στην πράξη των συλλογικών συμβάσεων και δημιουργία φτηνού εργατικού δυναμικού που μπορεί σε βάθος χρόνου να προτιμηθεί από τους κανονικούς” ακριβούς ” εργαζόμενους.
Ότι το μέτρο μπορεί να οδηγήσει στο συνολικό φρενάρισμα της μισθολογικής εξέλιξης;
Την δημιουργία εργατών δυο ταχυτήτων;
Την αφαίρεση του μισθού για την εκμάθηση της γλώσσας; Θα πάει κανείς να μάθει γλώσσα όταν θα του αφαιρείται μισθός;
Την κραυγαλέα στήριξη των εργοδοτών του κεφαλαίου και από κοντά και των μικρών επιχειρήσεων σε βάρος των συνολικών φορολογικών εσόδων που πρέπει να καταλήγουν στην παιδεία και την υγεία;
Την μελλοντική υπόσκαψη των συνάξεων και για αυτούς που δουλεύουν με μειωμένες αποδοχές και όλων των υπολοίπων;
Τα ξέρουν αυτά οι συνδικαλιστές και ξέρουν και τον βρώμικο ρόλο τους για την διάσπαση των εργαζομένων. Όπως ξέρουν γιατί η Σουηδία πήρε τους περισσοτέρους πρόσφυγες από όλους για να κλείσει ξαφνικά τα σύνορα όταν έκρινε η αστική της τάξη ότι τους φτάνει μέχρι τον επόμενο πόλεμο κάπου μακριά. Μ αυτά ξερογλείφονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι εργοδότες και περιμένουν το αποτέλεσμα.
Το θέμα θα πάει και στις υπόλοιπες Ομοσπονδίες.
”Δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσουν όλοι, λέει ο τάχα διαπραγματευτής αλλά όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα” για να εισπράξει τα χειροκροτήματα των εργοδοτών, της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης που σε ρόλο λαγού είχαν προτείνει το μέτρο πριν λίγους μήνες.
Kι όλα αυτά ξέροντας ότι θα πάει στην ”Κόλαση”.