ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
«Πιλότος» για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας
Πριν περίπου ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση έστηνε φιέστες για τα εγκαίνια του Γενικού Νοσοκομείου Σαντορίνης, του νοσοκομείου που φτιάχτηκε και εξοπλίστηκε με χρήματα του λαού, ωστόσο εκχωρήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας ΑΕ (ΑΕΜΥ ΑΕ), για να το διαχειρίζεται ως μία αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα Υγείας, πλήρως εναρμονισμένη με τους κανόνες της «ελεύθερης αγοράς».
Σήμερα, περίπου 150 εργαζόμενοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόλυση. Γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό κ.ά. είχαν προσληφθεί από την ΑΕΜΥ ΑΕ με συμβάσεις ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου) για ένα χρόνο και με δυνατότητα ανανέωσης για άλλον ένα. Πλέον, η σύμβασή τους λήγει - όπως τους ανακοινώθηκε - στις αρχές της επόμενης τουριστικής σεζόν...
Οι εργαζόμενοι, αν και καλύπτουν μόνιμες ανάγκες, θεωρούνται ως έκτακτο προσωπικό μιας χρήσης από την ΑΕΜΥ ΑΕ, η οποία όπως ανακοινώθηκε, προτίθεται να «τρέξει» μέχρι το τέλος του έτους προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ για νέες θέσεις τακτικού προσωπικού. Με την προκήρυξη δεν θα έρθει επιπλέον προσωπικό και νέες ειδικότητες να στελεχώσουν το νοσοκομείο, αλλά θα αντικατασταθεί το υπάρχον προσωπικό που δουλεύει με σύμβαση.
«Μπαλάκι» οι εργαζόμενοι, αντιμέτωποι με την απειλή της απόλυσης
Στα τέλη Μάη λήγουν οι 4 - 5 πρώτες συμβάσεις ΙΔΟΧ εργαζομένων. Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι συγκρότησαν τον περασμένο Αύγουστο Σωματείο. Στις 19 Οκτώβρη, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, πραγματοποίησαν στάση εργασίας απαιτώντας την παραμονή όλου του προσωπικού στη θέση του, να μη γίνει καμία απόλυση και να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι από την έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου έχουν εκπαιδευτεί και προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες.
Παρά τις επανειλημμένες κρούσεις προς τη διοίκηση της ΑΕΜΥ ΑΕ για συνάντηση, το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό. Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια: Πριν λίγες μέρες, ο πρόεδρος και η γραμματέας του Σωματείου ήρθαν στην Αθήνα και πραγματοποίησαν παρέμβαση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΜΥ. Η διοίκηση της ΑΕΜΥ επιχείρησε να τους αποπροσανατολίσει και να τους καθησυχάσει, λέγοντας ότι «είναι μαζί τους» και ότι θα «φροντίσουν» να περιλαμβάνονται στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Οσο για το αίτημα των εργαζομένων να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, χαρακτηρίστηκε από την εργοδοσία «άκυρο» και μη νόμιμο...
Ακολούθησε συνάντηση του Σωματείου με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι για να γίνει μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, θα πρέπει η προκήρυξη να μη γίνει μέσω ΑΣΕΠ, αλλά απευθείας από την ΑΕΜΥ ΑΕ.
Από τις συναντήσεις αυτές δεν προέκυψε καμία δέσμευση ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι απολύσεις, ότι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στη δουλειά τους. Ισα - ίσα οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν για άλλη μια φορά τον εμπαιγμό, έγιναν «μπαλάκι» μεταξύ υπουργείου και ΑΕΜΥ ΑΕ.
Στο πλευρό του Σωματείου στάθηκαν από την πρώτη στιγμή εκπρόσωποι του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία στην Αθήνα. Δήλωσαν ότι στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους και θα φροντίσουν να γίνουν γνωστά στους εργαζόμενους του κλάδου και να τεθούν στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας.
Ομως οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης δεν βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με τη λήξη της σύμβασης και την απόλυσή τους. Οπως καταγγέλλουν, το επίδομα παραμεθόριων περιοχών που δικαιούνταν από την πρόσληψή τους, άρχισε να καταβάλλεται για πρώτη φορά μόλις πριν ένα μήνα και μόνο κάτω από την πίεση του Σωματείου! Επιπλέον, οι περισσότεροι αναγκάζονται να καλύπτουν ανάγκες πέραν της ειδικότητάς τους (τραπεζοκόμα να εργάζεται στα πλυντήρια, υδραυλικός να ασχολείται και με τα ηλεκτρολογικά κ.ά.), το ίδιο προσωπικό αναγκάζεται να καλύπτει διαφορετικά πόστα (επείγοντα, χειρουργεία, ΜΕΘ).
«Ανταγωνιστική λειτουργία» εναρμονισμένη με τη στρατηγική του κεφαλαίου
Συνολικότερα, το Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης είναι η τρανταχτή απόδειξη ότι η αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία δεν εκφράζεται μόνο με κλείσιμο νοσοκομείων, τμημάτων, κλινικών ή με συρρίκνωση των κλινών, αλλά και με «άνοιγμα» νοσοκομείων επιχειρήσεων, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν μιας χρήσης, δουλεύουν σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης και ο λαός χρυσοπληρώνει ξανά για τις υπηρεσίες του.
Οταν η κυβέρνηση μιλάει για το «όραμά» της για το δημόσιο σύστημα Υγείας, αυτό ακριβώς εννοεί, το εμπορευματοποιημένο σύστημα τύπου «Νοσοκομείο Σαντορίνης ΑΕ». Αξιοποιώντας το Νοσοκομείο Θήρας που δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού και παρέμεινε κλειστό για χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αντί να εξασφαλίσει την αποκλειστική χρηματοδότησή του από το κράτος, έβαλε μπροστά τη λειτουργία του με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο αποτελεί έναν επιχειρηματικό και εργασιακό «πιλότο» για όλο το «δημόσιο» σύστημα Υγείας, μέρος ενός μακρόχρονου σχεδιασμού, πλήρως εναρμονισμένου με τη στρατηγική της ΕΕ για «βιώσιμα, αποδοτικά συστήματα Υγείας».
Υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΜΥ ΑΕ ιδρύθηκε με το ν. 3429/2004, από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, αναλαμβάνοντας υποτίθεται την «μεταολυμπιακή αξιοποίηση» της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού και αργότερα το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Κερατέας και το Νοσοκομείο Σαντορίνης.
Πρόκειται για μια ΔΕΚΟ που τελεί υπό την εποπτεία του αστικού κράτους, η οποία ασκείται από διυπουργική επιτροπή και τον υπουργό Υγείας. Φτιάχτηκε «με την απαίτηση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ευέλικτου επιχειρησιακού εργαλείου για την προώθηση νέων και καινοτόμων έργων στον τομέα της Υγείας». Σύμφωνα με το κυβερνητικό «παράλληλο πρόγραμμα», το κράτος δίνει μια «εισφορά προς την ΑΕΜΥ ΑΕ (...) ανάλογα με τις οικονομικές συγκυρίες». Οι κάθε είδους συμβάσεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. ασφαλιστικές εταιρείες, τουριστικά πρακτορεία, τουριστικούς οργανισμούς, ξενοδόχους) «έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστική λειτουργία του νοσοκομείου και την αύξηση των ίδιων πόρων του (...) με αντίστοιχη ελάφρυνση της κρατικής χρηματοδότησης».
Το νοσοκομείο, μάλιστα, κάνει «συμβάσεις με όποιον φορέα θεωρεί συμφέροντα», ενώ η ΑΕΜΥ μπορεί να αποσπά προσωπικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά από μονάδες Υγείας του ΕΣΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μηχάνημα ανάλυσης αερίων αίματος, τα οπιοειδή αναλγητικά φάρμακα και το προσωπικό που πήρε το Νοσοκομείο Σαντορίνης από το Κέντρο Υγείας Σαντορίνης που έκλεισε, αλλά και από το «Αττικόν» των 350 κενών οργανικών θέσεων, των ράντζων, της αναβολής χειρουργείων, των κλειστών κλινών ΜΕΘ, των κλειστών πτερύγων, των διασωληνωμένων στους διαδρόμους, λόγω «έλλειψης προσωπικού»!
Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι τα τιμολόγια του νοσοκομείου είναι στα ύψη για όσους δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ (π.χ. μετανάστες, τουρίστες), με τιμές έως και υπερπενταπλάσιες σε σχέση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, μια γενική εξέταση αίματος κοστολογείται 10 ευρώ (σε ένα δημόσιο νοσοκομείο 2 - 3 ευρώ), η είσοδος για τα επείγοντα περιστατικά στα 40 ευρώ...
Με λίγα λόγια, το πολυδιαφημισμένο Νοσοκομείο Σαντορίνης που λειτουργεί υπό την ΑΕΜΥ ΑΕ, ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι δεν ξεκίνησε τη λειτουργία του για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων και των εργαζομένων της Σαντορίνης και των γύρω νησιών για σύγχρονη δημόσια και δωρεάν Υγεία. Οι υπαρκτές αυτές ανάγκες αξιοποιήθηκαν για να φέρουν έσοδα και κέρδη. Οπως ξεκάθαρο πλέον είναι ότι όταν η κυβέρνηση μιλάει για «δωρεάν» Υγεία, εννοεί να πληρώνουν ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι στα γκισέ πληρωμών των υγειονομικών μονάδων για εξετάσεις, νοσηλεία, θεραπείες, να πληρώνουν για τα ιδιωτικά - απογευματινά ιατρεία. Η λεγόμενη «δωρεάν Υγεία» της κυβέρνησης και της ΕΕ περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση από τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων, με αυξημένη μάλιστα εισφορά για τον κλάδο της Υγείας. Ετσι, διευρύνουν στην πραγματικότητα τις «μπίζνες» στην Υγεία, εκμεταλλευόμενοι το μόχθο των υγειονομικών, εκμεταλλευόμενοι τους κόπους και τον ιδρώτα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.