Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

«Σκάνε» από κερδοφορία, επιτίθενται στα εργασιακά δικαιώματα για να τη θωρακίσουν

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
«Σκάνε» από κερδοφορία, επιτίθενται στα εργασιακά δικαιώματα για να τη θωρακίσουν
Μία στις τρεις παραγγελίες που έγιναν παγκοσμίως τον Απρίλη ανήκει σε ναυτιλιακές εταιρείες «ελληνικών συμφερόντων», ενώ μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2017, υπολογίζεται ότι οι Ελληνες εφοπλιστές έδωσαν 2,36 δισεκατομμύρια δολάρια για αγορά και ναυπήγηση πλοίων! Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που παρουσιάζονται τις μέρες αυτές, ενδεικτικά της απίστευτης κερδοφορίας που απολαμβάνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Την ίδια ώρα, ακριβώς για να «θωρακίσουν» και να επεκτείνουν παραπέρα την ήδη απίστευτη κερδοφορία τους, οι εφοπλιστές ετοιμάζουν από κοινού με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ νέα έφοδο στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών προκειμένου να εξασφαλίσουν ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της «Golden Destiny», που δημοσιεύτηκε  στο ναυτιλιακό Τύπο, «τον Απρίλιο του 2017 έγιναν συνολικά 33 παραγγελίες νέων πλοίων εκ των οποίων οι 10 ήταν από την Ελλάδα και οι 5 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ άλλες τέσσερις ήταν από τη Νορβηγία».
Αναφέρεται ακόμα πως «ειδικά σε ό,τι αφορά τις 10 ελληνικές παραγγελίες, ο αριθμός είναι ίδιος με αυτόν του Μαρτίου, όταν και πάλι είχαν γίνει 10 νέες παραγγελίες από Ελληνες εφοπλιστές, ενώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016 καταγράφεται μία αύξηση της τάξεως του 500%, αφού τότε είχαν γίνει μόλις δύο νέες παραγγελίες από Ελληνες εφοπλιστές».
Οσον αφορά τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου για αγορές και ναυπηγήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου «Intermodal», οι Ελληνες εφοπλιστές «κρατούν τα σκήπτρα επενδύοντας συνολικά 2,36 δισ. δολ.». Συγκεκριμένα, οι Ελληνες εφοπλιστές στο τετράμηνο αυτό αγόρασαν 115 πλοία αξίας 1,379 δισ. δολαρίων. Στο ίδιο διάστημα προχώρησαν στην παραγγελία 36 πλοίων, αξίας 981 εκατ. δολαρίων, όταν πέρσι το αντίστοιχο διάστημα οι παραγγελίες ήταν μόλις 14, αξίας 500 εκατ. δολαρίων.
Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις του ΚΥΣΟΙΠ, προαναγγέλλει νέα προνόμια στους εφοπλιστές και νέο χτύπημα στους ναυτεργάτες. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση προβλέπει τη συγκρότηση διυπουργικής ομάδας εργασίας με συμμετοχή των υπουργείων Ναυτιλίας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας και Οικονομικών, η οποία θα παραδώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που θα στοχεύει: «Στην προσέλκυση εμπορικών πλοίων στην ελληνική σημαία και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων. Στην αύξηση των ελληνικών πληρωμάτων», για τα οποία η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών έχει θέσει ως προϋπόθεση τη δραστική μείωση των μισθών, την κατάργηση των ΣΣΕ και των κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Μάλιστα, σε διευκρινιστικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, σχετικά με τις αποφάσεις του ΚΥΣΟΙΠ, αναφέρει ότι «στα μέσα του μηνός έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την επίτροπο Ανταγωνισμού, για να στηριχτεί η Ελληνική Ναυτιλία, η Ποντοπόρος Ναυτιλία, στο ύψιστο δυνατό πολιτικό επίπεδο, στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Προσθέτει ακόμα πως «με παράλληλες προσπάθειες επιχειρείται η κατάργηση των γραφειοκρατικών και λοιπών προβλημάτων που κρατούσαν τα ελληνόκτητα πλοία μακριά από την ελληνική σημαία» και πως «στόχος είναι ο Πειραιάς να γίνει έδρα όλο και περισσότερων ναυτιλιακών και παραναυτιλιακών δραστηριοτήτων»...