«Εμβληματική» η περαιτέρω υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας!
Ο Αλ. Τσίπρας βάφτισε «εμβληματική» τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στην ΠΦΥ και, προσπαθώντας να διαστρέψει την πραγματικότητα, παρουσίασε ότι δήθεν γίνεται με «κοινωνικό πρόσημο» και με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.Στην πολιτική παραπέρα υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που σχεδιάζει και υλοποιεί η κυβέρνηση, αναφέρθηκε χτες ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη φιέστα που στήθηκε στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επιχείρησης αποπροσανατολισμού του λαού από τα νέα μέτρα - «φωτιά» που φέρνει η κυβέρνηση, με τη νέα συμφωνία - 4ο μνημόνιο.
Μάλιστα, με μπόλικη υποκρισία ανέφερε πως «προτεραιότητά μας είναι οι λαϊκές περιοχές», όπου, όπως είπε, στην πλειοψηφία τους ζουν βιοπαλαιστές που αγωνίζονται μέσα σε δύσκολες συνθήκες και δεν έχουν να πληρώσουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Εσπευσε, όμως, να καθησυχάσει τους επιχειρηματίες της Υγείας πως δεν θα διαταραχθεί η κερδοφορία τους, σημειώνοντας πως «δεν έχουμε προκατάληψη απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά θέλουμε να λειτουργεί με προδιαγραφές και έλεγχο».
Αυτή η «επαναστατική κίνηση» στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα στηριχθεί σε ευρωπαϊκούς πόρους και σε πρώτη φάση από το ΕΣΠΑ, με εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με αποδοχές που θα καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση.
Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη δημιουργία μέχρι το τέλος του χρόνου 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Οπως είπε, οι 60 ΤΟΜΥ θα λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι το τέλος του χρόνου και οι 239. Από αυτές, οι 25 θα λειτουργήσουν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα 10 στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, 5 στο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, 7 στην Τούμπα Θεσσαλονίκης και 3 στην Τριανδρία.
Οι μονάδες αυτές σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν σε Μονάδες Υγείας αναπτυγμένες, πλήρως στελεχωμένες με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό, εξοπλισμένες με σύγχρονα μηχανήματα. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι ΤΟΜΥ θα καλύπτουν από 10.000 έως 12.000 πληθυσμό, θα στελεχώνονται κατ' ελάχιστο από έναν γιατρό «γενικής ιατρικής, ή Παθολογίας, ή Παιδιατρικής», έναν νοσηλευτή ή επισκέπτη Υγείας και έναν απασχολούμενο ως διοικητικό προσωπικό, που θα παρέχουν από υπηρεσίες «προαγωγής, πρόληψης, διάγνωσης» μέχρι και θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό στις ΤΟΜΥ δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τα 12 άτομα.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας που εγκαινιάστηκε
Αποκαλυπτικό του πώς εννοεί η κυβέρνηση τη στήριξη της ΠΦΥ είναι και το ίδιο το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Ευόσμου, το οποίο μάλιστα παρουσιάστηκε ως «πρότυπο» και από τις αρχές Μάη τέθηκε και σε 24ωρη λειτουργία. Τέτοια ήταν η βιασύνη των υπηρεσιών του υπουργείου να το θέσουν σε 24ωρη λειτουργία, που την πρώτη μέρα εφημέρευσε με έναν πνευμονολόγο και έναν παθολόγο, χωρίς να υπάρχει γενικός ιατρός, ενώ έως και σήμερα λειτουργεί χωρίς το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό ειδικοτήτων αλλά και το αναγκαίο νοσηλευτικό προσωπικό. Ετσι π.χ. έχει καρδιολόγο μία φορά τη βδομάδα, ΩΡΛ μία έως δύο φορές τη βδομάδα, δεν έχει ορθοπεδικούς, ουρολόγους, δερματολόγους και τους αμέσως επόμενους μήνες λήγουν οι συμβάσεις του γυναικολόγου και του νευρολόγου. Οι κενές θέσεις αναμένεται να καλυφθούν κυρίως με αποσπασμένο προσωπικό από τα ΠΕΔΥ και άλλες δομές, οι οποίες θα αποδυναμωθούν. Επίσης, θα ενισχυθεί με 5 επικουρικούς γιατρούς που θα προσληφθούν το επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας.
Τη δραματική κατάσταση επιβεβαιώνει εξάλλου και ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΕΔΥ (ΕΟΠΥΥ) Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας, που τις προηγούμενες μέρες κατέθεσε εξώδικο για την 24ωρη λειτουργία του ΚΥΑΤ Ευόσμου, τονίζοντας ότι ο τρόπος λειτουργίας του είναι επισφαλής για γιατρούς, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς, ζητώντας κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό και επίσης τη διάθεση τουλάχιστον ενός ασθενοφόρου, που θα εδρεύει στο ΚΥΑΤ, έτσι ώστε να είναι δυνατή η άμεση διακομιδή των σοβαρότερων περιστατικών στο εγγύτερο εφημερεύον νοσοκομείο.