Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Εργολαβικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Κινητοποίηση για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία
 Με πορεία που κατέληξε πριν από το Μέγαρο Μαξίμου, στο ύψος της Ηρώδου Αττικού, ολοκληρώθηκε η σημερινή κινητοποίηση των εργολαβικών εργαζομένων στα νοσοκομεία, απαιτώντας να μην απολυθεί κανείς, να προσληφθούν όλοι με μόνιμη, σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα, να καλυφθούν με επιπλέον προσλήψεις όλες οι ανάγκες των νοσοκομείων σε προσωπικό.
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας σημειώνει:
«Χιλιάδες συνάδελφοι μας, εργολαβικοί εργαζόμενοι, στην καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες δημόσιων μονάδων υγείας, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.
Βρίσκονται ανάμεσα, από τη μια, στις απειλές, εκβιασμούς, απολύσεις, απλήρωτη εργασία εκ μέρους των εργολαβικών εταιρειών (που παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις, συνεχίζουν να θησαυρίζουν σε δεκάδες μονάδες υγείας και πρόνοιας και άλλες κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις) και από την άλλη στον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους, όπως ομολογεί και ο υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Υγείας, λόγω των προκηρύξεων για προσλήψεις συμβασιούχων στις αντίστοιχες υπηρεσίες, που προωθεί η κυβέρνηση.
Στις συναντήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη, που επέβαλαν με τις μαχητικές κινητοποιήσεις τους, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι αντιμετώπισαν την κυβερνητική προσπάθεια εξαπάτησης και καλλιέργειας ψεύτικων ελπίδων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, για να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες, ισχυρίστηκε ότι φταίει το ΑΣΕΠ για όσους εργαζόμενους χάσουν τη δουλειά τους, ενώ στη δεύτερη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας για να τους καθησυχάσει, υποσχέθηκε αλλαγές στη μοριοδότηση, που όμως και ο ίδιος ομολόγησε ότι δεν εξασφαλίζει την πρόσληψη των σημερινών εργολαβικών εργαζομένων.
Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γ.γ. του υπουργείου Υγείας, σε συνάντηση με συνδικαλιστές, ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι οι υπηρεσίες αυτές να δοθούν σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ - που αποτελούσε και παλαιότερο αίτημα της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ), δηλαδή μια άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης, που η ελληνική και διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή της είναι ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, με πετσοκομμένους μισθούς και εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν είχε στόχο να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των εργολαβικών εργαζομένων.
Γι’ αυτό, αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει το αίτημα των ταξικών δυνάμεων να φύγουν οι εργολαβικές εταιρείες και να προσληφθούν όλοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι με μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα. Γι’ αυτό, αρνείται να εξασφαλίσει ακόμη και στοιχειώδη δικαιώματα, όπως οι άδειες μητρότητας, σε εργαζόμενους που είχαν υπογράψει συμβάσεις έργου, και σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν απλήρωτοι, παρά τις συνεχείς αγωνιστικές παρεμβάσεις σωματείων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών αυτών και να επεκτείνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις με διάφορες μορφές (μπλοκάκια, συμβασιούχοι, προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ, συμβάσεις με ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ.)
Που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η παραπέρα λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που το κόστος λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας του προσωπικού, θα καλύπτεται από την «πώληση» υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία. Γι΄αυτό και στις συμβάσεις έργου ή εργασίας αλλά και στις ΚΟΙΝΣΕΠ, η μισθοδοσία των εργαζομένων θα καλύπτεται από τα έσοδα των νοσοκομείων και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πολύτιμες υπηρεσίες στα κυβερνητικά σχέδια προσφέρουν συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, που στα περισσότερα νοσοκομεία αρνούνται να εγγραφούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και οι συμβασιούχοι στα σωματεία των εργαζομένων, βάζοντας εμπόδια στο να οργανωθεί κοινός αγώνας μονίμων - συμβασιούχων - εργολαβικών ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια. Αδιαφορούν ή περιορίζονται σε δηλώσεις “συμπόνοιας και συμπαράστασης” στους εργολαβικούς συναδέλφους, χωρίς να παίρνουν την παραμικρή πρωτοβουλία στήριξης του αγώνα τους.
Ιδιαίτερα οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται “βασιλικότεροι του βασιλέως” και φτάνουν στο σημείο να βγάζουν ανακοινώσεις (όπως στο ΘΡΙΑΣΙΟ) και να κοροϊδεύουν τους εργολαβικούς ότι είναι εξασφαλισμένη η πρόσληψη τους στις προκηρύξεις για συμβασιούχους, όταν ακόμη και το υπουργείο Υγείας ομολογεί ότι πολλοί θα χάσουν τη δουλειά τους.
Ευθύνες έχουν και οι συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έκρυβαν τις κυβερνητικές προθέσεις και αποδέχονταν τις συμβάσεις έργου ως “βήμα προς τα μπροστά”, αν και γνωρίζουν καλά τους σχεδιασμούς συγκυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης για επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης, σταθερής εργασίας.
Απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια και τα συμφέροντα των εργολάβων μπορεί να δώσει ο ενιαίος αγώνας όλων των συναδέλφων, μονίμων, συμβασιούχων και εργολαβικών
Καλούμε όλα τα σωματεία να απορρίψουν τα κυβερνητικά σχέδια και να στηρίξουν τον αγώνα των εργολαβικών και των συμβασιούχων. Να γίνουν συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς και θα δυναμώσει η διεκδίκηση για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να φύγουν οι εργολάβοι και να προσληφθούν όλοι οι εργολαβικοί, οι συμβασιούχοι και οι επικουρικοί με μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας και πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και το τσάκισμα όσων δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει είναι βασική απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων για να ξαναρχίσει η καπιταλιστική ανάπτυξη και να εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους. Γι’ αυτό, για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, πρέπει να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ευρωπαϊκή Ένωση - ΔΝΤ που τους στηρίζουν.
Αυτός ο προσανατολισμός θα δώσει στον αγώνα μας το κατάλληλο περιεχόμενο και την προοπτική που χρειαζόμαστε για να αποκρούσουμε την επίθεση, να ανακτήσουμε τις απώλειες σε μισθούς και δικαιώματα και να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές, ώστε να αξιοποιούνται οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας και τα επιτεύγματα της επιστήμης για την κάλυψη των αναγκών μας, μέσα από ένα σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Σε αυτόν τον δρόμο σε καλούμε να αγωνιστούμε μαζί».