Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας Πρόνοιας του Π.Α.ΜΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, στην σημερινή συνάντηση που είχε κατά την διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης 31/03/2014 με αντιπροσωπεία απεργών,  ισχυρίστηκε ότι:  
Η διαθεσιμότητα των οδηγών και των φυλάκων-νυχτοφυλάκων θα διαρκέσει μόνο για ένα μήνα. Το μόνο που δεν μας είπε, είναι να πούμε και ευχαριστώ, που δεν κρατάει παραπάνω χρόνο… Θα διατεθεί ένα τμήμα των οδηγών στα νοσοκομεία, μετά από την ένταξή τους στο ΕΚΑΒ. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, τα κενά που θα προκύψουν από την απουσία των οδηγών θα τα καλύψει το ΕΚΑΒ. Δηλαδή το ΕΚΑΒ θα διαθέτει οδηγούς για να μεταφέρουν αναλώσιμο υλικό, νοσηλευτικό υλικό, προσωπικό, αντί να μεταφέρουν τους ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα βοήθεια. Η διαθεσιμότητα αφορά μόνο τους οδηγούς των νοσοκομείων και όχι των Κέντρων Υγείας.
Σωθήκανε λοιπόν με αυτό τα ΚΥ, αφού σε αρκετές περιπτώσεις καλύπτουν τις ανάγκες τους με τους οδηγούς των νοσοκομείων, που θα υπαχθούν στο ΕΚΑΒ. Δικαιολόγησε τα μέτρα αυτά ως ανάγκη για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ, που αδιαμφισβήτητα είναι υπαρκτές. Ωραία κάλυψη και αντιμετώπιση θα έχουν οι ασθενείς από οδηγούς και όχι από διασώστες.  Δεν παράλειψε να εκφράσει επίσης την απέχθειά της στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όχι όμως και για το δικαίωμα των εργοδοτών να κάνουν απεργία, που πρόσφατα ψηφίστηκε από την κυβέρνηση.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΠΟΕΔΗΝ, εκφράσαμε την καθολική αντίθεση των εργαζομένων με την διαθεσιμότητα των οδηγών των δημόσιων νοσοκομείων καθώς και των  Φυλάκων –Νυχτοφυλάκων, που μετατρέπονται σε βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό.
Επισημάναμε ότι η ένταξη των οδηγών στο ΕΚΑΒ, δεν πρόκειται να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στην επείγουσα βοήθεια σε πληρώματα ασθενοφόρων και σε ασθενοφόρα. Θα συνεχιστεί η σημερινή άθλια κατάσταση και θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με την ανάθεση καθήκοντα διασωστών σε προσωπικό που δεν έχει καμία σχέση με αυτή την ειδικότητα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, δεκάδες νέοι απόφοιτοι του  σχολών του ΕΚΑΒ, που έχουν εκπαιδευτεί, και θα μπορούσαν να προσληφθούν ως μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό, παραμένουν άνεργοι εδώ και χρόνια. 
Η ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με προσλήψεις και όχι με την ανακατανομή του ήδη  ανεπαρκούς προσωπικού και μάλιστα άσχετου με το αντικείμενο.
Παράλληλα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις να εκχωρηθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις  μέρος των εργασιών που σήμερα καλύπτουν οι οδηγοί των νοσοκομείων. Οι οδηγοί των νοσοκομείων μέχρι σήμερα κάλυπταν υπηρεσίες όπως, σε ορισμένες περιπτώσεις τη μεταφορά ΑΜΕΑ και προσωπικού, τη μεταφορά δειγμάτων αίματος, τη μεταφορά κινητών μονάδων αιμοδοσίας, τη μεταφορά νοσηλευομένων ασθενών για προγραμματισμένες εξετάσεις και θεραπείες κ.ά. Ήδη έχουν παραχωρηθεί ανάλογες υπηρεσίες σε διάφορα νοσοκομεία όπως είναι στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο  Κηφισιάς κά. 
Ζητήσαμε για ακόμα  μια φορά, άμεσα να λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει με τους δεκαπέντε εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε νοσοκομεία της Αθήνας μέσω της διαθεσιμότητας.
Η πολιτική ηγεσία απάντησε πως δεν πρόκειται να γίνουν προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων, αφήνοντας αναπάντητο το θέμα της ακαταλληλότητας των οδηγών να προσφέρουν υπηρεσίας σε ξένο με την ειδικότητά τους αντικείμενο. Επίσης για ακόμα μια φορά επανέλαβε τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για τους 15 συναδέλφους της Θεσσαλονίκης.
Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολιτική που θέλει τους εργαζόμενους να είναι πολυεργαλεία, «παιδιά για όλες τις δουλειές». Και ολίγον νοσηλευτές και ολίγον καθαρίστριες. Και ολίγον οδηγοί και ολίγον διασώστες. Αυτή είναι η ανάπτυξη που υπηρετεί τα κέρδη και την εμπορευματοποίηση της υγείας!
Αυτή τη πολιτική στηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ, με προτάσεις όπως θα μπορούσε να γίνει η μετακίνηση των οδηγών στο ΕΚΑΒ σε εθελοντική βάση, ή να εφησυχάζουν τους εργαζόμενους παρουσιάζοντας ως «νίκη» το προσωρινό πάγωμα των διαθεσιμοτήτων το προηγούμενο διάστημα.  Αυτή τη ΠΟΕΔΗΝ καλούν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ να οργανώσουν τη …πάλη!!!
Η πολιτική αυτή δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή! Τα μέτρα αυτά έχουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Λύση Υπάρχει, στους μαζικούς αγώνες σε σύγκρουση με τις Ευρωενωσιακές πολιτικές και το κράτος των μονοπωλίων. Στην ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος. 
Οργανώνουμε παντού σε κάθε χώρο δουλειάς  μαζικές γενικές συνελεύσεις, που θα συζητήσουν το πλαίσιο και την οργάνωση της απεργίας στις 9 Απρίλη.  Δίνουμε τη μάχη ενάντια στις διαθεσιμότητες. Για την επαναφορά όλων των διαθέσιμων στη δουλειά τους.
Για να γίνουν μαζικές προσλήψεις οδηγών  και  πληρωμάτων στα ασθενοφόρα. Δίνουμε τη μάχη για να αναπτυχθεί πανελλαδικά το ΕΚΑΒ, για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία.  Δίνουμε τη μάχη μαζί με τους σπουδαστές και τους απόφοιτους της σχολής του ΕΚΑΒ, για σταθερή δουλειά, δουλειά για όλους. για τη προστασία των ανέργων.
Αθήνα 31 Μάρτη 2014