Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Νέος γύρος περικοπών στις παροχές του ΕΟΠΥΥ
Ιδιωτικές κλινικές ζητούν από χρόνιους ασθενείς να πληρώσουν, αλλιώς να τα «μαζέψουν» και να φύγουν!
Από κινητοποίηση των εργαζομένων στην Υγεία
Νέος γύρος περικοπών στις παροχές του ΕΟΠΥΥ, άρα και νέες πληρωμές από τους ασφαλισμένους, φέρνει η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του Οργανισμού κατά 30% σε σχέση με το 2013. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών βρίσκονται σε συζητήσεις με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας για να καταλήξουν στο πλαφόν της χρηματοδότησής τους από τον ΕΟΠΥΥ και επομένως στο πλαφόν των παροχών προς τους ασφαλισμένους.
Από τις συζητήσεις προκύπτει ισχυρό ενδεχόμενο στο εξής ο ΕΟΠΥΥ να καλύπτει μόνο για 6 μήνες όσους φιλοξενούνται σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές χρόνιων παθήσεων ή σε ψυχιατρικές κλινικές. Επομένως, οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, οι υπερήλικες και οι συγγενείς τους, θα πρέπει να πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ το μήνα για να παραμείνουν φιλοξενούμενοι στις ιδιωτικές κλινικές, αλλιώς θα βρεθούν στο δρόμο. Οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι θα δικαιούνται μόνο ορισμένες παροχές - βάσει πλαφόν - και τις υπόλοιπες θα τις πληρώνουν επιπλέον.
Η εξέλιξη αυτή αφορά συνολικά τις παροχές του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών Υγείας τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα. Σταδιακά, όπως προειδοποίησε έγκαιρα το ΚΚΕ, το επίπεδο των παροχών θα διαμορφωθεί σε ένα ελάχιστο πακέτο και για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φάρμακα, νοσηλεία, εξετάσεις οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους. Ηδη η συμμετοχή στα φάρμακα έχει τριπλασιαστεί, ενώ εξετάσεις - είτε γίνουν στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα - βγαίνουν εκτός ΕΟΠΥΥ.
«Πληρώστε από την τσέπη σας»...
Σε σχετικό έγγραφο ιδιωτικής κλινικής προς τους συγγενείς των ασθενών της αναφέρεται: «(...) Παράλληλα, ο ήδη μειωμένος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα ο ΕΟΠΥΥ να είναι σε θέση να πληρώσει νοσήλια ΜΟΝΟ για τους 6 μήνες του 2014». «Η δαπάνη για νοσήλια το 2013, βάσει υποβολών, ήταν 465 εκατ. ευρώ και για το 2014 έχει προϋπολογισθει ποσό 235 εκατ. ευρώ, δηλαδήμείωση 50%», σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ).
«Ως εκ τούτουθα πρέπει να συμμετάσχουν οι ίδιοι οι ασθενείς ή συγγενείς τους με ποσό που θα υπερβαίνει τα 500 ευρώ το μήνα, έτσι ώστε να αποφύγουμε την αναστολή της λειτουργίας μας και να μην κινδυνεύσει καμία ζωή από ασιτία, μολύνσεις και μη παροχή φαρμάκων»! Δηλαδή, όσοι έχουν να τα δώσουν στους επιχειρηματίες της Υγείας και του Φαρμάκου, καλώς, αλλιώς θα κινδυνεύσει η ζωή τους! Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα, όταν η Υγεία, η Πρόνοια και το Φάρμακο είναι πεδίο επιχειρηματικής δράσης.
Ο Δημήτρης, άνεργος αυτός κι η γυναίκα του, έχει υπερήλικα συγγενή, κατάκοιτο, με Alzheimer, που νοσηλεύεται σ' αυτή την ιδιωτική κλινική. Οπως σημειώνει στον «Ρ», «από το 2012 που έγινε ο ΕΟΠΥΥ, πληρώνουμε 200 ευρώ το μήνα, ενώ πριν δεν πλήρωνε καθόλου συμμετοχή. Τώρα μας ζητούν 500 ευρώ το μήνα, συν τα φάρμακα, συν τα υπόλοιπα έξοδα για πάνες κι άλλα. Τι να κάνω; Τουλάχιστον αν είχα δουλειά... Τώρα μας λένε ή πληρώνετε ή πάρτε τη από δω...».
Η μια επιβάρυνση πίσω από την άλλη
Την πορεία περικοπών στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων επιτάχυνε η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον τελευταίο Κανονισμό Παροχών του Οργανισμού:
  • Επιβλήθηκε συμμετοχή για νοσηλεία σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές 50% των συνολικών εξόδων νοσηλείας στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και 30% στους υπόλοιπους ασφαλισμένους.
  • Διατηρείται 45% συμμετοχή σε εξετάσεις κατά τη διάρκεια νοσηλείας σε συμβεβλημένη ιδιωτική κλινική.
Παράλληλα, οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις επιχειρήσεις Υγείας, με αποτέλεσμα ορισμένες από αυτές να καταλήγουν σε λουκέτο. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΕΙΚ, μέσα στο Μάρτη έκλεισαν, εξαγοράστηκαν, δήλωσαν πτώχευση 6 ιδιωτικές κλινικές - γενικές και ψυχιατρικές - στη Θεσσαλία, στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική.