Σάββατο 5 Απριλίου 2014

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΟΔΗΓΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κερκόπορτα για παραπέρα εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες
Ερώτηση για την ανάκληση των διαθεσιμοτήτων κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ
Νέους «διαδρόμους» για την εκχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα ανοίγουν οι διαθεσιμότητες των οδηγών. Παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις, το ΚΚΕκατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, απαιτώντας την ανάκληση της «διαθεσιμότητας» των οδηγών και των φυλάκων - νυκτοφυλάκων των κρατικών νοσοκομείων και την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ.
Στο μεταξύ, πριν τις 8/4/2014, μέρα έναρξης της διαθεσιμότητας ενός μήνα για οχτώ οδηγούς στον «Ευαγγελισμό», εμφανίστηκαν χτες στο νοσοκομείο ιδιωτικά φορτηγά δημοσίας χρήσεως, τα οποία ναυλώθηκαν για τη μεταφορά ιματισμού στο Οφθαλμιατρείο και την Πολυκλινική. Επίσης, από συνάντηση που είχε το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων (ΣΕΝΕ) με τη διοίκηση του νοσοκομείου για τους οδηγούς, προέκυψε ότι «η μεταφορά του αίματος και των παραγώγων του, με την έναρξη της διαθεσιμότητας, θα γίνεται με γνωστή ιδιωτική εταιρεία η οποία λυμαίνεται το χώρο εδώ και αρκετό καιρό», όπως καταγγέλλει ο ΣΕΝΕ.
Επιπλέον, χτες, έφτασε και έγγραφο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) που καλεί τη διοίκηση να δώσει αριθμό εργαζομένων που θα μπορούν να εκτελούν χρέη οδηγών! Ο ΣΕΝΕ καλεί τους εργαζόμενους «να μη συμμετάσχουν σε αυτόν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση». Στη συνέχεια, οργανώθηκε σύσκεψη με γιατρούς απ' τα πρώην νοσοκομεία του ΙΚΑ που εντάχτηκαν στο ΕΣΥ και μπαίνουν και αυτοί σε διαθεσιμότητα ενός μήνα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οδηγοί.
Από όλους τονίστηκε η ανάγκη να μην ισχύσει καμιά διαθεσιμότητα ενώ για τους γιατρούς προτάθηκε η άμεση ένταξή του στο ΕΣΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και με μισθούς ισότιμους με τους συναδέλφους τους νοσοκομειακούς γιατρούς. ΤηΔευτέρα το πρωί θα γίνει συγκέντρωση στο Χειρουργικό και το μεσημέρι στα Επείγοντα, την Τρίτητο πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα μαζί με μαζικούς φορείς της περιοχής.
Στην ακύρωση τεσσάρων εξορμήσεων για τη συλλογή αίματος οδηγεί η διαθεσιμότητα δύο οδηγών (ο ένας είναι με απόσπαση απ' τη Χαλκιδική) στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη. Κάθε βδομάδα το νοσοκομείο έκανε και εξόρμηση (π.χ. στα γήπεδα, σε συλλόγους κ.λπ.) και συγκέντρωνε μέχρι και 150 φιάλες αίματος που διατίθενται και σε άλλα νοσοκομεία, εκτός απ' τους αρρώστους του Θεαγένειου, που, κυρίως, είναι καρκινοπαθείς.
Σοβαρά προβλήματα προκαλούνται απ' τη διαθεσιμότητα των οδηγών στα Νοσοκομεία «Σωτηρία» και Ασκληπιείο Βούλας, όπου υπάρχουν διασπαρμένα τμήματα σε μεγάλες εκτάσεις. ΣτοΑσκληπιείο Βούλας, αποφασίστηκαν καθημερινές 4ωρες στάσεις εργασίας (7 - 11 π.μ.) έως και τις 8/4. Τη Δευτέρα ενημέρωση των κατοίκων των Νότιων προαστίων και την Τρίτη το πρωί συγκέντρωση στην κάτω πύλη του νοσοκομείου. Επίσης, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα.
Συνολικά στα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι οργανώνουν κινητοποιήσεις με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα ενόψει και της απεργίας στις 9 Απρίλη. Οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας - Πειραιά προχωρούν σε στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) στις 8/4 μετά από απόφαση της ΕΙΝΑΠ. Αντιδρούν στην υποχρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υλικών στα νοσοκομεία, στην παράταση της 5ετούς θητείας των γιατρών για ένα χρόνο προτού μονιμοποιηθούν και στη διαθεσιμότητα των περίπου 250 γιατρών απ' τα νοσοκομεία του πρώην ΙΚΑ από την ερχόμενη Τρίτη.