Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Αντιδρούν στη διαθεσιμότητα οι οδηγοί των νοσοκομείων
Συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Υγείας
Στιγμιότυπο από το μπλοκ του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας έκαναν χτες το μεσημέρι οι οδηγοί των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς 1.000 περίπου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα με βάση το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή. Η συγκέντρωση έγινε στο πλαίσιο της 4ης μέρας απεργίας των οδηγών και της στάσης εργασίας (11 π.μ.-3 μ.μ.) της ΠΟΕΔΗΝ.
Οι οδηγοί ασθενοφόρων και άλλων οχημάτων μεταφέρουν καθημερινά μοσχεύματα, αίμα, τρόφιμα και άλλα απαραίτητα υλικά, ασθενείς που νοσηλεύονται σε μεγάλα νοσοκομεία και πρέπει να μεταφερθούν από το ένα κτίριο στο άλλο για χειρουργεία ή ειδικές εξετάσεις κ.ά. Επίσης οι οδηγοί του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» μεταφέρουν παιδιά στη Μονάδα Ειδικής Αγωγής Αυτιστικών Ατόμων και θα μείνουν καθηλωμένα σπίτι τους αν δεν βρουν λύση οι γονείς τους.
Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Μανώλης Βαρδαβάκης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, στάθηκε στις επιπτώσεις από τη διαθεσιμότητα των 1.000 περίπου οδηγών, όχι μόνο στους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά και στους ασθενείς και συνοδούς.
Αντιπροσωπεία των οδηγών και της ΠΟΕΔΗΝ συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία επιβεβαίωσε την πρόθεση να βάλει σε εφαρμογή τη διαθεσιμότητα από τις 9 Απρίλη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, μετά το πέρας του ενός μήνα της διαθεσιμότητας ένα μέρος των οδηγών θα διατεθούν σε νοσοκομεία, ενώ οι υπόλοιποι θα περάσουν στο ΕΚΑΒ.
Στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με τη διαθεσιμότητα των οδηγών επιδιώκει να καλύψει τις ελλείψεις που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ υπογράμμισαν ότι η μετακίνηση των οδηγών αυτών στη δύναμη του ΕΚΑΒ δεν πρόκειται να σηματοδοτήσει βελτίωση των υπηρεσιών του, αφού δεν έχουν εκπαιδευτεί στην επείγουσα βοήθεια, δεν είναι πληρώματα ασθενοφόρων.
Ανέδειξαν ακόμα το γεγονός ότι την ίδια στιγμή δεκάδες νέοι απόφοιτοι της αρμόδιας σχολής του ΕΚΑΒ, οι οποίοι θα μπορούσαν να καλύψουν την ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό, παραμένουν άνεργοι. Επισήμαναν τέλος ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας ανοίγει το δρόμο για παραπέρα εκχώρηση των υπηρεσιών που μέχρι σήμερα καλύπτουν οι οδηγοί στους επιχειρηματίες.
Στο μεταξύ σε έγγραφο εργαζομένων του νοσοκομείου «Ασκληπιείο» Βούλας καταγγέλλεται ότι κατά την 4ήμερη απεργία των οδηγών «ενεργοποιήθηκε μηχανισμός απεργοσπασίας με συναδέλφους εκτός Νοσοκομείου, ωστόσο εργαζόμενους στο ΕΣΥ». Χτες όμως κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης και της συνάντησης στο υπουργείο Υγείας «υπήρξε η φήμη ότι ενεργοποιήθηκε εκ νέου απεργοσπαστικός μηχανισμός, αυτή τη φορά με τη συνδρομή του ιδιωτικού συνεργείου καθαριότητας - φύλαξης, για τη διακίνηση του ιματισμού του νοσοκομείου».
Απεργιακή συγκέντρωση έγινε χτες Δευτέρα 31 Μάρτη και στο ΠΑΓΝΗ από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενώ παραβρέθηκε και ο Δημήτρης Βρύσαλης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».