Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Οι κατάλληλοι άνθρωποι ... στην κατάλληλη θέση


Η υπουργοποίηση προσώπων με συγκεκριμένες «περγαμηνές» στην αστική τάξη των ΗΠΑ μόνον απαρατήρητη δεν πέρασε. Ως υπουργός Εξωτερικών, επιλέχτηκε από τον Τραμπ ο Ρεξ Τίλερσον, έως πρότινος πρόεδρος της «Exxon Mobil», παρασημοφορεμένος από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις καλές υπηρεσίες στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις.
Ο Τίλερσον είναι «γνώριμος» και στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου καθώς είχε συναντηθεί το Σεπτέμβρη και με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη, προωθώντας τα συμφέροντα της «Εxxon Mobil» για το «τεμάχιο 10» κυπριακών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου...
Δύο στελέχη της ισχυρής πολυεθνικής τράπεζας Goldman Sachs πήραν την δική τους θέση: Ο Στίβεν Μνιούτσιν, αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών, και ο Γκάρι Κόουν επικεφαλής του «Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας» στο Λευκό Οίκο. Ας σημειωθεί ότι και στις κυβερνήσεις των δύο τελευταίων προέδρων (Τζ. Ου. Μπους και Μπ. Ομπάμα) είχαν τοποθετηθεί ανώτερα στελέχη της Goldman Sachs στο υπουργείο Οικονομικών.
Αίσθηση, αλλά όχι έκπληξη, προκάλεσε και η υπουργοποίηση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Γουίλμπουρ Ρος στο υπουργείο Εμπορίου αλλά και η δημιουργία του νέου Συμβουλίου Εθνικού Εμπορίου στο Λευκό Οίκο στο οποίο ανακοινώθηκε την Πέμπτη ο διορισμός του γνωστού πανεπιστημιακού οικονομολόγου Πίτερ Ναβάρο. Ο Ναβάρο είναι γνωστός επικριτής των αμερικανο-σινικών οικονομικών σχέσεων, υποστηρίζοντας αντίθετα τη βελτίωση των σχέσεων με την Ταϊβάν στο πλαίσιο νέας διαπραγματευτικής τακτικής ώστε να προωθηθούν τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων στην Ανατολική Ασία.
Επίσης ο Τραμπ επέλεξε τον Αντριου Πάζντερ, ιδιοκτήτη της αλυσίδας ταχυφαγείων «Carl's Jr» στο υπουργείο Εργασίας, που αντιτίθεται στην αυξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 15 δολάρια, που διεκδικούν οι εγραζόμενοι.
Πολλοί είναι επίσης στο επιτελείο του οι ε.α στρατηγοί και αντιστράτηγοι. Ξεχωρίζουν η περίπτωση του ε.α. Στρατηγού Μάικλ Φλιν, που διορίστηκε Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, ο ε.α. στρατηγός Τζον Κέλι που διορίστηκε στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ο ε.α. Στρατηγός Τζέιμς Μάτις που διορίστηκε υπουργός Αμυνας, έχοντας «περγαμηνές» στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
Σε νευραλγική θέση τοποθετήθηκε ο ελληνογερμανικής καταγωγής Ράινς Πρίπους στη θέση του Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, σε ρόλο «γεφυροποιού» ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση και το κογκρέσο, ο γερουσιαστής από το Κάνσας Μάικ Πομπέο στη θέση του νέου διευθυντή της CIA, που είναι μέλος του ακροδεξιού «Κόμματος του Τσαγιού» που φωλιάζει στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Επίσης η κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνα Νίκι Χάλεϊ, που είχε επικρίνει προεκλογικά τον Τραμπ για τις θέσεις του σε βάρος μειονοτήτων, τοποθετήθηκε στη θέση της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ώστε να προσδώσει το απαραίτητο άρωμα δήθεν «πολυσυλλεκτικότητας» στη νέα κυβέρνηση
Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη χρονιά προμηνύεται έτος συνέχισης διεθνών και περιφερειακών αλλαγών και αναμοχλεύσεων σε άξονες συμμαχιών και συγκρούσεων, με τους λαούς, βεβαίως, να βγαίνουν χαμένοι, ανεξάρτητα με το ποιος είναι το νέο αφεντικό στο Λευκό Οίκο.