Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Το θέμα είναι..... να είσαι ευγνώμων.

Σε κλιμακωτή μείωση του μισθού των εργαζομένων, από 10% έως 21%, συμφώνησε το επιχειρησιακό σωματείο της «ΜΕΒΓΑΛ» με την εργοδοσία Σωματείο και εργοδοσία υπέγραψαν στις 19 Ιούλη 2016επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, στην οποία, εκτός από τις μειώσεις στους μισθούς, περιλήφθηκε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή δεδουλευμένων. Είναι εύλογο το ερώτημα αν η εργοδοσία και η συνδικαλιστική πλειοψηφία στο σωματείο επέβαλαν στους εργαζόμενους τις μειώσεις με το «δέλεαρ» ότι έτσι θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα. Η νέα επιχειρησιακή σύμβαση έχει διάρκεια δύο ετών (1/6/2016 - 31/5/2018) και μπορεί να επεκταθεί κατά έναν ακόμη χρόνο. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης για τα μισθολογικά, «οι μισθοί και τα ημερομίσθια των εργαζομένων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις 31/5/2016 με την τήρηση των μέχρι πρότινος ισχυουσών κλαδικών συμβάσεων εργασίας», μειώνονται από 1/6/2016 ως εξής:
  • Τα πρώτα 500 ευρώ του μισθού δεν υφίστανται μείωση.
  • Τα επόμενα 500 ευρώ (για μισθούς άνω των 500 ευρώ) μειώνονται κατά 10%.
  • Τα επόμενα 500 ευρώ (για μισθούς μεγαλύτερους από 1.000 ευρώ) μειώνονται κατά 20%, όπως και τα επόμενα 500 ευρώ (για μισθούς μέχρι 1.500 ευρώ), τα επόμενα 500 ευρώ (για μισθούς μεγαλύτερους από 2.000 ευρώ) και τα επόμενα 800 ευρώ (για μισθούς μεγαλύτερους από 2.500 ευρώ).
  • Το επιπλέον ποσό, για μισθούς μεγαλύτερους από 3.300 ευρώ, και μέχρι το σύνολο του μισθού, υπόκεινται σε μείωση 30%.
Οι μειώσεις αυτές εφαρμόζονται στους ονομαστικούς μεικτούς μισθούς και τα ημερομίσθια, ενώ και οι αποδοχές «που καταβλήθηκαν στο παρελθόν από την εταιρεία βάσει ατομικών συμφωνιών, μπορεί να ακολουθήσουν τον ίδιο πίνακα ή να ρυθμιστούν ατομικά με νέα ατομική συμφωνία, βάσει αξιολόγησης της εκάστοτε θέσης εργασίας»
Μετά απ' όλα αυτά, εργοδοσία και συνδικαλιστική πλειοψηφία πανηγυρίζουν ότι η σύμβαση που συνυπέγραψαν, «ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις και των δυο μερών και είναι αυτονόητο ότι εξασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη».
Το σίγουρο είναι Μετά την εξαγορά του 44% της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ (όμιλος VIVARTIA), η νέα διοίκηση φανέρωσε τους σχεδιασμούς της, πρότεινε στη διοίκηση του σωματείου μείωση των μισθών κατά 15% - 20%. Δεν είναι η πρώτη φορά που η εργοδοσία ζητάει να βάλουν πλάτη οι εργαζόμενοι και το μόνο που έχουν κερδίσει όλα αυτά τα χρονιά είναι απολύσεις, απληρωσιά και υποσχέσεις για δήθεν "επενδυτές" που θα αποπλήρωναν τα δεδουλευμένα.
Η εμπειρία έχει δείξει πως όπου υπήρχε ταύτιση συμφερόντων, όταν ο εργαζόμενος αντιμετώπισε τα συμφέροντά του από την οπτική πλευρά της εργοδοσίας, βγήκε χαμένος! Αντίθετα, όπου υπήρχε δράση, ανησυχία και συμμετοχή σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, οι εργαζόμενοι απέσπασαν οφειλόμενα, δικαιώματα.