Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Θα αντικαταστήσει ο Ν. Καζαντζάκης τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στη φανέλα του Ολυμπιακού;

Θα αντικαταστήσει ο Ν. Καζαντζάκης τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο στη φανέλα του Ολυμπιακού;
ΑΠΟ HERKO ΣΤΟ ΑΥΓ 2, 2016ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης //


«Εάν ο μόνος τρόπος που μπορεί να σωθεί το Μουσείο Καζαντζάκη στην ίδια τη γενέτειρά του είναι με την αρωγή της ποδοσφαιρικής (και όχι μόνο) μαφίας και όχι με τη συλλογική προσπάθεια του συνόλου του κρητικού λαού (και φτωχοί και πλούσιοι, ό,τι μπορεί ο καθένας), τότε δεν μας αξίζει ένας Νίκος Καζαντζάκης και ούτε ένα μουσείο αντίστοιχο. Αυτή η είδηση είναι πολύ μεγάλη ντροπή!!!» τάδε έφη Ρος Ντέιλ αντιδρώντας στη «σωτήρια» χορηγία Μαρινάκη.
Είναι γνωστό πως η πολιτεία εδώ και χρόνια έχει εγκαταλείψει τον πολιτισμό στην τύχη του, με αποτέλεσμα ο πολιτισμός να μαραζώνει σε όλες του τις εκφράσεις. Παράλληλα κατέστησε τους χορηγούς, την ιδιωτική πρωτοβουλία παράγοντα προώθησης και ανάδειξης του πολιτισμού. Όχι μόνο με το αζημίωτο, Μα καθιστώντας τον πολιτισμό, εκτός από απολυμαντήριο του κεφαλαίου, και σημαντική πηγή κέρδους (για παράδειγμα, Κέντρο Πολιτισμού – Ιδρυμα Νιάρχου / Λυρική Σκηνή – Εθνική Βιβλιοθήκη).
Όμως πολιτισμός δεν είναι μόνο η Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο. Πολιτισμός είναι τα μνημεία, ο πολιτισμός του λαού, η πολιτιστική μας κληρονομιά που όλο και περισσότερο υποβαθμίζονται. Τα κονδύλια συνεχώς μειώνονται και έτσι είτε προωθείται η εμπορευματοποίηση είτε αφήνονται στην τύχη τους, όπως στην περίπτωση του Μουσείου Καζαντζάκη.
Το τελευταίο διάστημα το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα και κινδύνευε να κλείσει λόγω της κρατικής αδιαφορίας. Το ίδιο το Δ.Σ. του Μουσείου απευθύνθηκε σε κρητικούς επιχειρηματίες ζητώντας βοήθεια και ο μόνος που ανταποκρίθηκε ήταν ο… υπόδικος πρόεδρος του Ολυμπιακού.

Τα χρήματα που προσφέρει ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι 80.000 ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα 10 χρόνια.
Στην τελετή που έγινε στις 17 Ιουλίου στο Μουσείο, δεν έλειψαν ακόμα και τα κασκόλ του Ολυμπιακού στην υποδοχή του κ. Μαρινάκη ως μεγάλου ευεργέτη ενώ προς τιμήν του πατέρα του μία από τις αίθουσες του μουσείου πήρε το όνομα του πατέρα του, Μιλτιάδη Μαρινάκη, ο οποίος στο εξής θα συνυπάρχει στο χώρο μαζί με τον Νίκο Καζαντζάκη.
Το ΔΣ του Μουσείου ευχαρίστησε τον κ. Μαρινάκη «εκ μέρους του προσωπικού που πλέον θα πληρώνεται το μισθό του κάθε μήνα και όχι κάθε εξάμηνο έναντι, εκ μέρους των μελετητών του έργου του “Νίκος Καζαντζάκης”, που τα επόμενα 10 χρόνια θα το βρίσκουν ανοιχτό, εκ μέρους των φοιτητών Ελλήνων και ξένων, που θα προσφεύγουν στο μουσείο “Νίκος Καζαντζάκης” για τις διδακτορικές τους εργασίες, εκ μέρους των δασκάλων που θα συνεχίσουν να βρίσκουν στο μουσείο “Νίκος Καζαντζάκης” τη δυνατότητα για την εκτός υπουργικών προγραμμάτων «Διδαχή» των μαθητών τους, και εκ μέρους των περίπου 40.000 μαθητών που θα το επισκεφτούν τα επόμενα 10 χρόνια».
Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μαρινάκης με γνωστό βίο και πολιτεία στο ποδόσφαιρο, είναι υπόδικος για 5 αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.
Σε αυτή τη χορηγία, πέρα των άλλων ωφελημάτων, υπάρχει και η ηθική ανταμοιβή προς το χορηγό. Σε αυτό κρίνεται υπόλογο το ΔΣ του Μουσείου Καζαντζάκη. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Ελπίζουμε να μην αντικαταστήσει ο Καζαντζάκης τον δαφνοσταφανομένο έφηβο στο έμβλημα του Ολυμπιακού…

Οι περιπέτειες του Ιδρύματος Καζαντζάκη – τη χρησιμότητα του οποίου δεν αμφισβητούμε – απέδειξαν ότι αυτά τα εγχειρήματα δεν είναι βιώσιμα. Εδώ απαιτείται μια άλλη προσέγγιση – από την πολιτεία – που θα αναδεικνύει το σύνολο της λογοτεχνικής παραγωγής. Και αυτό ενώνει τον Κρητικό με τον Συριανό, τον Ζακινθυνό, τον Θεσσαλονικιό, τον Θρακιώτη και το Στερεοελλαδίτη. Η συλλογική προσπάθεια όλων για προστασία και ανάδειξη του πολιτισμού μας. Να είναι ο πολιτισμός αγαθό για όλους και όχι εμπόρευμα.