Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Όπου φτωχός και η ... αεροφωτογραφία του


1}Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, «ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο, που "χαρτογραφεί" τη φτώχεια συνδυάζοντας δορυφορικές φωτογραφίες ημέρας με ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Το επίτευγμα μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φτώχειας διεθνώς, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες (...) Η επίγεια καταγραφή είναι συχνά μια επικίνδυνη, αργή και δαπανηρή διαδικασία. Εως τώρα είχε επιτευχθεί η εξαγωγή συμπερασμάτων για το πόσο φτωχή είναι μια χώρα ή περιοχή, ανάλογα με το πόση φωταψία εκπέμπει στο νυχτερινό ουρανό (...) Η νέα μέθοδος, εκτός από νυχτερινές φωτογραφίες, χρησιμοποιεί εικόνες που έχουν τραβηχτεί τη μέρα από τους δορυφόρους και οι οποίες απεικονίζουν χαρακτηριστικά - κλειδιά, όπως σε ποιο βαθμό οι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι, κατά πόσο οι στέγες των σπιτιών είναι μεταλλικές ή πλαστικές, πόσο απέχει η κοντινότερη παροχή νερού ή η κοντινότερη αγορά κ.ά. Στη συνέχεια, ένας εξελιγμένος αλγόριθμος υπολογιστή αναλαμβάνει να "βαθμολογήσει" κάθε περιοχή και να την κατατάξει σε ένα εισοδηματικό επίπεδο». Αν καταλάβαμε καλά, η καταπολέμηση της φτώχειας ήταν έως τώρα δύσκολη, λόγω ...έλλειψης δεδομένων. Ποιον κοροϊδεύουν; Και καλά στην Αφρική, όπου λένε ότι δοκιμάζεται πιλοτικά το πρόγραμμα. Στις χώρες του «αναπτυγμένου καπιταλισμού», όπως οι ίδιοι τις ονομάζουν, τι τους εμποδίζει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη φτώχεια που το ίδιο το σύστημα γεννά και οι κρατικές υπηρεσίες καταγράφουν λεπτομερώς; Το ενδιαφέρον τους για τη φτώχεια ξεκινάει και τελειώνει στη διαχείριση μόνο των πιο ακραίων μορφών της, μέσα από το μοίρασμα της φτώχειας των πολλών. Αυτή είναι η δήθεν «κοινωνική πολιτική» των αστικών κυβερνήσεων σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη και δεν χρειάζεται κανένας ...δορυφόρος για να το διαπιστώσει κανείς.

2}Οι "εγγυήσεις" του Κατρούγκαλου
 «η απεργία είναι το έσχατο όπλο των εργαζομένων. Θα το υπερασπιστούμε μέχρι το τέλος. Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε να μην είναι δυνατό να αμύνονται και να διεκδικούν οι εργαζόμενοι, πολύ περισσότερο στο σημερινό περιβάλλον της εργασιακής ζούγκλας που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αναστρέψουμε».
Οι διαβεβαιώσεις που δίνει ο Γ. Κατρούγκαλος για το δικαίωμα στην απεργία είναι πουκάμισο αδειανό. Αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση, μαζί με το κουαρτέτο, είναι η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για να κηρύξει απεργία μια συνδικαλιστική οργάνωση, με το πρόσχημα μάλιστα ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις χρειάζεται να αποφασίζονται από περισσότερους εργαζόμενους, για να είναι η απόφαση πιο δημοκρατική.
Για παράδειγμα, έχει πέσει στο τραπέζι το μέτρο να αποφασίζεται η απεργία από το 50%+1 των εργαζομένων μιας επιχείρησης ή των μελών ενός σωματείου, πράγμα που καθιστά σχεδόν αδύνατη την κήρυξη της απεργίας από ένα κλαδικό ή ένα μεγάλο επιχειρησιακό συνδικάτο.
Από την άλλη, όπως είχε γράψει και στο υπόμνημα που παρέδωσε στην «Επιτροπή σοφών» το υπουργείο Εργασίας, η σημερινή νομοθεσία επαρκεί για να κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές η πλειοψηφία των απεργιών που αποφασίζονται. Ετσι οι εργοδότες δείχνουν να προτιμούν την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ακόμα και έναντι μιας πιθανής επιλογής να εφαρμόσουν το «lock out».
Επομένως, οι «εγγυήσεις» και οι διαβεβαιώσεις που δίνει ο Γ. Κατρούγκαλος ότι η κυβέρνηση θα διεξάγει μια «πετυχημένη διαπραγμάτευση», πρέπει να σημάνουν συναγερμό στους εργαζόμενους, για να αποκρούσουν την επίθεση που ετοιμάζουν σε βάρος τους, αλλά και την προπαγάνδα με την οποία θα επιχειρήσουν να επιβάλουν και να νομιμοποιήσουν τα νέα μέτρα και η οποία, όπως δείχνει η συνέντευξη Κατρούγκαλου, θα είναι αδίστακτη.
{1}http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=23/8/2016&id=16348&pageNo=2
{2}http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=23/8/2016&id=16348&pageNo=5