Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Εργασιακές συνθήκες «βικτωριανής εποχής» σε βρετανική εταιρεία...


Εκθεση - «καταπέλτης» για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας στα κολαστήρια της εταιρείας λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών, «Sports Direct» του επιχειρηματία Μάικ Ασλεϊ, ήταν το πόρισμα έρευνας της επιτροπής BIS της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων που δημοσιοποιήθηκε χτες.
Οι βουλευτές, ερευνώντας καταγγελίες που έγιναν από ανώνυμους εργαζόμενους και συνδικαλιστές, διαπίστωσαν μεταξύ άλλων πως η εταιρεία δεν πλήρωνε καν τον κατώτατο μισθό σε πολλούς υπαλλήλους, οι συνθήκες εργασίας και υγείας των εργαζομένων ήταν κάκιστες, το προσωπικό απειλούταν με απόλυση εάν έπαιρναν έξι φορές άδεια για λόγους ασθενείας ή ζητούσαν διαλείμματα για τουαλέτα ή να πιουν νερό και οι προϊστάμενοι ζητούσαν σεξουαλικές «χάρες» από το προσωπικό με αντάλλαγμα μία σταθερή, μόνιμη θέση εργασίας!
Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας των καταστημάτων «Sports Direct», Μάικ Ασλεϊ, ισχυρίστηκε ότι τάχα δεν γνώριζε για τις συνθήκες κόλασης που θύμιζαν, όπως σημείωναν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης, βικτωριανή εποχή. Ισχυρίστηκε ότι θα «δει το ζήτημα» και ότι θα πάρει μέτρα για τον τερματισμό κακών εργασιακών πρακτικών και συνθηκών.
Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης τον αμφισβήτησαν, σημειώνοντας ότι ο ίδιος πήγαινε τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα στις κεντρικές αποθήκες της εταιρείας Shirebrook στο Ντερμπισάιρ και εκτίμησαν ότι έκανε τα «στραβά μάτια» για να αυξάνει το κέρδος του...