Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Ο πιο καλός μαθητής.

Το μήνυμα ελήφθη...
«Ευελπιστούμε και από την ελληνική πλευρά να μας δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον και το καλύτερο είναι να μην έχουμε τόσες πολλές απεργίες», είπε ο πρόεδρος της «Cosco» στον Αλ. Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στη Σαγκάη. Οπως όλα δείχνουν, και παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού να απαντήσει με μισόλογα, η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα προ πολλού, κρίνοντας από την πρόθεσή της να αλλάξει το συνδικαλιστικό νόμο προς το χειρότερο, με έμφαση την περιστολή του δικαιώματος στην απεργία. Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα είναι ότι για τους κεφαλαιοκράτες και τις κυβερνήσεις τους, η ανάκαμψη της οικονομίας δεν συμβαδίζει με τα εργατικά δικαιώματα και άρα με την υπεράσπισή τους από τα συνδικάτα μέσω και της απεργίας. Με δεδομένο ότι στην «Cosco» το προηγούμενο διάστημα δεν έγιναν τόσο μεγάλοι απεργιακοί αγώνες, που να εξηγούν την «ανησυχία» του προέδρου της, βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι οι διάφοροι επίδοξοι επενδυτές ενδιαφέρονται συνολικά για ένα περιβάλλον που να επικρατεί η άκρα του τάφου σιωπή σε όλους τους κλάδους.
Αν, λοιπόν, κανείς αναρωτιέται ποιανού τις απαιτήσεις υλοποιούν τα μνημόνια και για ποιον σκοπό, δεν έχει παρά να ακούσει τα όσα δηλώνουν οι μεγαλοεπιχειρήσεις και επίδοξοι επενδυτές μέσα κι έξω από την Ελλάδα.
Στοιχεία για την ανεργία στην Ευρωζώνη
Σε ποσοστό 10,1% στην Ευρωζώνη και 8,6% στην ΕΕ των «28» υπολογίζει την ανεργία η Eurostat για το μήνα Μάη του 2016. Ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ υπολογίζεται σε 21,084 εκατομμύρια. Το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη κινείται σχεδόν στα ίδια επίπεδα, ελάχιστα μειωμένη, από τον Απρίλη (10,2%) και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το Μάη του 2015 (11%). Οσον αφορά το σύνολο της ΕΕ, η ανεργία είναι ελάχιστα μειωμένη σε σύγκριση με τον Απρίλη (8,7%), ενώ εμφανίζεται να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το Μάη του 2015 (9,6%). Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην Ελλάδα (24,1% με βάση στοιχεία του Μάρτη) και την Ισπανία (19,8%). Τη χαμηλότερη ανεργία έχουν Τσεχία (4%), Μάλτα (4,1%) και Γερμανία (4,2%).