Σάββατο 28 Μαΐου 2016

"Πρόληψη" αγώνων χρειάζεται για να ζήσεις!

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Απεργούν οι εργαζόμενοι για τα εκρηκτικά προβλήματα
Να αναλάβει ο Δήμος Καλαμαριάς το ενοίκιο του Ιατρείου ΠΕΔΥ ζητά η κυβέρνηση, αλλιώς θα κλείσει!

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στις Μονάδες Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ όλης της χώρας την Τετάρτη8 Ιούνη. Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕκαλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Δημόσια, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ένταξη στα ΒΑΕ, ανάκτηση όλων των απωλειών, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων κ.ά.

Η απεργία των εργαζομένων στις δημόσιες Μονάδες Υγείας εξαγγέλθηκε κάτω από την πίεση των εκρηκτικών προβλημάτων, τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο και στους ασθενείς. Τα Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία του ΠΕΔΥ έχουν «ερημώσει» από προσωπικό, κάποια έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν. Στα νοσοκομεία, οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν τις 30.000 και τα τελευταία χρόνια καταργήθηκαν χιλιάδες κρεβάτια, τμήματα και κλινικές συγχωνεύτηκαν.
Η περίπτωση του πολυιατρείου ΠΕΔΥ Καλαμαριάς
Αποκαλυπτική είναι η περίπτωση του Ιατρείου του ΠΕΔΥ Καλαμαριάς. Η 4η Υγειονομική Περιφέρεια, ζήτησε από το Δήμο Καλαμαριάς να αναλάβει την πληρωμή του ενοικίου του κτιρίου όπου στεγάζεται, προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία του. Να σημειωθεί πως οφείλονται ενοίκια 16 μηνών και λογαριασμοί ρεύματος.
Αυτή είναι η εφαρμογή της τροπολογίας του υπουργείου Υγείας στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», με την οποία η Τοπική Διοίκηση ...«δύναται» να συνεισφέρει στις λειτουργικές ανάγκες των Μονάδων Υγείας. Φυσικά, το κόστος αυτό - όσο η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία και στους ΟΤΑ θα ελαττώνεται - θα μετακυλίεται στους δημότες με αύξηση δημοτικής φορολογίας ή και με άμεσες πληρωμές, ενώ σε «φτωχότερους» δήμους, αντίστοιχα πιο υποβαθμισμένες θα είναι και οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας.
Πρόκειται για νέο πλήγμα για τους κατοίκους της Καλαμαριάς μετά το κλείσιμο του Νοσοκομείου «ΠΑΝΑΓΙΑ» και του ΕΟΠΥΥ Νέας Κρήνης. Ο αριθμός γιατρών και ειδικοτήτων μειώθηκε σιγά - σιγά, η λίστα αναμονής αγγίζει το 2μηνο και οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για γιατρό.
Το συγκεκριμένο ιατρείο απευθύνεται σε πάνω από 200.000 κατοίκους του Δήμου Καλαμαριάς και άλλων περιοχών. Βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμαριάς και αν κλείσει περίπου 40.000 κάτοικοι θα πρέπει να μετακινούνται στην άλλη άκρη της πόλης - όπου βρίσκονται δύο ιατρεία ΠΕΔΥ ιδιαίτερα υποβαθμισμένα - με σπάνια ή και ανύπαρκτη σε ορισμένα σημεία συγκοινωνία.
Περιοδεία του ΚΚΕ
Χτες το πρωί, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σ. Βαρδαλής, επισκέφθηκε το ιατρείο και μίλησε με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οπως είπαν, οι μόλις 11 γιατροί μετακινούνται καθημερινά στα άλλα δυο ιατρεία της Καλαμαριάς, για να καλύψουν τα πολλά κενά. Απαξιώνεται, δηλαδή, ακόμη περισσότερο η λειτουργία του και προετοιμάζεται το κλείσιμο, αφού οι ασθενείς δεν βρίσκουν την ειδικότητα που θέλουν παρά μόνο 1-2 μέρες τη βδομάδα. Χαρακτηριστικά, χτες, στο ιατρείοβρίσκονταν 3 γιατροί!
Οι γιατροί φοβούνται ξαφνικό κλείσιμο του ιατρείου και τη μετατροπή τους σε «γιατρούς της γειτονιάς» - σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δηλαδή ένας γιατρός για χιλιάδες κατοίκους σε χώρους χωρίς την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, όπου απλά θα συνταγογραφούν. Ο Σ. Βαρδαλής ενημέρωσε το προσωπικό για την Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ για το θέμα και τόνισε πως θα δοθεί συνέχεια στις πρωτοβουλίες εκτός Βουλής, καλώντας τους γιατρούς να οργανώσουν την πάλη τους μαζί με τους κατοίκους της περιοχής.