Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Εμβόλια και «αντιεμβολιαστικό κίνημα»


Αρθρο, με αφορμή την Παγκόσμια Βδομάδα Εμβολιασμού (24 - 30 Απρίλη 2016)
Τα εμβόλια αποτελούν την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία από πολλά μολυσματικά/λοιμώδη νοσήματα. Στην εποχή μας αποτελούν αποδεδειγμένα ένα επιστημονικό επίτευγμα για τη δημόσια υγεία. Ο εμβολιασμός αναμφισβήτητα έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής, μειώνοντας κατακόρυφα την παιδική νοσηρότητα και θνησιμότητα, αφού πολλά μεταδοτικά νοσήματα περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό ή εξαφανίστηκαν.
Τα τελευταία όμως χρόνια - σύμφωνα με τον ΠΟΥ - παρατηρείται παγκοσμίως αύξηση του αριθμού των ανεμβολίαστων παιδιών. Εκτιμά ότι 1 στα 5 παιδιά δεν κάνει εμβόλια, ενώ 1,5 εκ. παιδιά κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που θα είχαν προληφθεί εάν είχαν εμβολιαστεί. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Σεπτέμβρης 2013 - Οκτώβρης 2014) αναφέρει 4.735 θανάτους από τους οποίους το 43% αφορούσε βρέφη κάτω των 12 μηνών όπου το 95% δεν είχαν εμβολιαστεί.
Για το «αντιεμβολιαστικό κίνημα»
Τα τελευταία χρόνια, εντάθηκε το φαινόμενο της αμφισβήτησης της χρησιμότητας των εμβολίων που εξελίχθηκε κατά διαστήματα σε δημόσια αντιπαράθεση στη βάση υπέρ ή κατά των εμβολίων. Η αμφισβήτηση της χρησιμότητας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ελαβε διαστάσεις το 1998, όταν δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό αποτέλεσμα έρευνας - η οποία τελικά αποσύρθηκε - που συσχέτιζε το εμβόλιο κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς με αυξημένη επίπτωση αυτισμού, καθώς και την περίοδο της επιδημίας από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, με οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα σε επιστήμονες, αλλά και εντός των ευρωπαϊκών οργανισμών που σχετίζονται με την πολιτική στην Υγεία.
Η δημόσια αυτή αντιπαράθεση, σε συνδυασμό με τα βάσιμα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που μπήκε «εσπευσμένα» στην κυκλοφορία, για να προφυλάξει από μία υποτιθέμενη πανδημία που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, τροφοδότησε επιφυλάξεις σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού, συνέβαλε να βρουν έδαφος λαθεμένα έως και επικίνδυνα κριτήρια σχετικά με τη χρησιμότητα των εμβολίων.

ενδιαφέρουσα συνέχεια στοhttp://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=30/4/2016&id=16198&pageNo=12