Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Κινητικότητα, ΚΟΙΝΣΕΠ, συμβάσεις περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης


 Ξεδιπλώνεται σιγά σιγά το σχέδιο της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, φανερώνοντας πως ούτε τόσο «φιλόδοξο», ούτε φιλολαϊκό στην κατεύθυνση της πλήρους και ποιοτικής κάλυψης των λαϊκών αναγκών χωρίς πληρωμές είναι. Αντίθετα, όπως αποκαλύφθηκε κατά τη σημερινή, δεύτερη μέρα της διημερίδας του υπουργείου Υγείας για τη «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», το σχέδιο δεν είναι τίποτε άλλο παρά υποβαθμισμένες, κατακερματισμένες υπηρεσίες ενός ελάχιστου επιπέδου, με φθηνούς και ελαστικούς εργαζόμενους και με αύξηση των πληρωμών για τους ασθενείς.
Κινητικότητα, ΚΟΙΝΣΕΠ, συμβάσεις...
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμ. Βαρδαρός, περιγράφοντας τη «μεταρρύθμιση» στην ΠΦΥ, είπε πως στο επίκεντρο κάθε περιφέρειας θα είναι τα Κέντρα Υγείας και τα ΠΕΔΥ, αποτελώντας το β' επίπεδο ΠΦΥ με ιατρικές ειδικότητες και εργαστήρια. Δεν έκανε λόγο για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες Μονάδες Υγείας που κυριολεκτικά έχουν ερημώσει, αντίθετα είπε πως θα γίνουν μετακινήσεις ειδικοτήτων από και προς τα νοσοκομεία.
Γύρω από τα Κέντρα Υγείας και τα ΠΕΔΥ θα διαρθρώνονται οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), δηλαδή ιατρεία ανά 10.000 κατοίκους, όπου προβλέπεται να υπηρετούν 4 οικογενειακοί γιατροί, 1 παιδίατρος, 2 νοσηλευτές, 1 μαία και 2 επισκέπτες Υγείας. Ο εισηγητής έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως το κόστος αυτών των μονάδων θα είναι ...μηδαμινό, καθώς θα είναι μικρές μονάδες χωρίς εξοπλισμό, ενώ οι γενικοί γιατροί, οι επισκέπτες Υγείας και οι μαίες θα μεταφερθούν από τα νοσοκομεία και τα ΚΥ, όπου προφανώς ...πλεονάζουν.
Οι όποιες νέες προσλήψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού γίνουν θα είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με το επικουρικό προσωπικό να είναι αρχικά τριετούς διάρκειας.
Επίσης η στελέχωση των ΤΟΜΥ θα γίνει και με κοινωνικά συνεταιριστικά σχήματα, δηλαδή με φθηνούς, ελαστικούς εργαζόμενους, με περιορισμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μορφή εργασίας αντίστοιχη με το «μπλοκάκι».
Ευρωπαϊκά πακέτα, Τοπική Διοίκηση, Κοινωνικά Ιατρεία
Η χρηματοδότηση του συστήματος ΠΦΥ θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από Διαρθρωτικά Ταμεία (σ.σ. ευρωπαϊκά πακέτα χρηματοδότησης), είπε ο αναπληρωτής γγ του υπουργείου, ενώ σημείωσε πωςενισχυμένος θα είναι ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης, χωρίς τη συμβολή της οποίας το εγχείρημα «αν όχι θα αποτύχει, θα δυσκολευτεί πολύ η υλοποίησή του», τόνισε.
Στη διημερίδα ακούστηκαν φωνές είτε για υλοποίηση της «μεταρρύθμισης της ΠΦΥ» από την Τοπική Διοίκηση με περιφερειακή φορολόγηση, είτε για εμπλοκή της ΤΔ, όπως π.χ. από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Ο Στ. Βαρδαρός, απαντώντας σε αυτά, είπε πως «βούληση της κυβέρνησης είναι να εμπλέξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη με ποιον τρόπο». Επίσης πρόσθεσε ότι «πρόθεσή μας είναι να χρηματοδοτηθεί η μεταρρύθμιση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ζούμε σε μια δύσκολη εποχή και όταν έρχεται να υλοποιήσεις κάτι στην πράξη πρέπει να σκεφτείς πού αλλού θα βρεις πόρους».
Θυμίζουμε τροπολογία της κυβέρνησης που «πέρασε» με το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα με την οποία Δήμοι και Περιφέρειες θα μπορούν να χρηματοδοτούν από δικά τους κονδύλια λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων φορέων Υγείας. Οι συνέπειες για τους ασθενείς θα είναι περισσότερες πληρωμές, υποβαθμισμένες, κατακερματισμένες υπηρεσίες «πολλών ταχυτήτων». Το κόστος λειτουργίας των Μονάδων Υγείας σύντομα θα μετακυλίεται στους κατοίκους με αύξηση των δημοτικών τελών και της τοπικής φορολόγησης.
Ακόμη, ο αναπληρωτής γγ του υπουργείου Υγείας άφησε να εννοηθεί πως τα Κοινωνικά Ιατρεία, τα ιατρεία των ΜΚΟ και τα δημοτικά ιατρεία θα ενταχθούν στο σύστημα της ΠΦΥ, λέγοντας πως «πρέπει να ρυθμιστεί το πεδίο αυτό, δεν είναι ελεύθερη ιδιωτική ιατρική».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτ. Μπερσίμης, τόνισε πως οι περικοπές σε παροχές και υπηρεσίες, αλλά και η περικοπή που θα προκύψει από το συνεχή εξορθολογισμό και έλεγχο των δαπανών του Οργανισμού, θα διοχετευτούν στο νέο μοντέλο ΠΦΥ... Δηλαδή κόβουμε από τη μια για δώσουμε κατιτίς από την άλλη...