Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΣΕΒ Θέλει αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και περισσότερη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας»


Εμπόδια στην προκήρυξη απεργιών και διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε μηνιαία ή εβδομαδιαία βάση ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΒ που με δηλώσεις του άνοιξε θέμα κατάργησης ή ενσωμάτωσης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Ο Θεόδωρος Φέσσας σε συνέντευξη Τύπου για το βιομηχανικό συνέδριο «Η Ελλάδα πέρα από την κρίση: Ισχυρή βιομηχανία για καινοτομία, ανάπτυξη και δουλειές», που θα γίνει στις 23 και 24 Μάη, ανέφερε πως «έχει παλιώσει» ο συνδικαλιστικός νόμος, ζητώντας την αλλαγή του και με αυτό τον τρόπο εγείρει ζήτημα για το ποιος και πώς αποφασίζει στα Συνδικάτα την προκήρυξη απεργιών καθώς ο ΣΕΒ θέλει να λαμβάνεται σχετική απόφαση από την πλειοψηφία των εργαζομένων και όχι από το ΔΣ ενός σωματείου εργαζομένων.
Για το 13ο και 14ο μισθό έκανε αρχικά έμμεση αναφορά λέγοντας πως στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα πρέπει να αποτυπωθεί το ισχύον εργασιακό καθεστώς που διαμόρφωσε η κρίση. Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι εννοεί, αναφέρθηκε στο 13ο και 14ο μισθό και πως θα μπορούσε να συζητηθεί σε πόσα κομμάτια θα μοιράζεται το μισθολογικό κόστος χωρίς να μειώνεται. Σαφώς άνοιξε θέμα 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα καθώς στο Δημόσιο έχουν καταργηθεί, όπως επίσης και η 13η και 14η σύνταξη στους συνταξιούχους.
Επιπλέον έθεσε θέμα νέας χειρότερης ρύθμισης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε μηνιαία ή και εβδομαδιαία βάση. Ανέφερε πως ένας εργαζόμενος θα μπορεί να δουλεύει και τις εφτά μέρες την εβδομάδα κάνοντας και υπερωρίες, αλλά να μην πληρώνεται επιπλέον και να «αμείβεται» με ρεπό την επόμενη εβδομάδα ή μέσα στο μήνα. Ζητά να αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους καθώς ο άνθρωπος πρέπει να αναπληρώνει τις δυνάμεις του εντός των 24 ωρών της ημέρας.
Τέλος, δήλωσε πως ο ΣΕΒ είναι αντίθετος με την αλλαγή του νόμου για τις απολύσεις, λέγοντας ότι «ξεκάθαρα, δεν είμαστε υπέρ των ομαδικών απολύσεων. Είναι επαρκές το πλαίσιο όπως ισχύει» και το οποίο δεν προστατεύει τους εργαζόμενους από τις απολύσεις και μάλιστα χωρίς δικαιώματα, όπως έγινε πρόσφατα στην «Ηλεκτρονική Αθηνών».