Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Δανία: Ισοπεδώνουν τις εργατικές φτωχογειτονιές και δίνουν στους ιδιώτες την κρατική περιουσία


Από ατέχνως
Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Τα μεγαλύτερα κόμματα της βουλής της Δανίας όλων των αποχρώσεων από τους Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθερους, Εθνικιστές, Συντηρητικούς συμφώνησαν το 2018 στην απάνθρωπη «Συμφωνία για τα Γκέτο».

Η συμφωνία περιλαμβάνει 15 περιοχές των μεγάλων πόλεων της Δανίας που κατά την σύμφωνη γνώμη των αστικών κομμάτων έχουν μετατραπεί σε Γκέτο όπου μένουν μετανάστες και Δανοί εργάτες με χαμηλά εισοδήματα.

Είναι εργατικές δημόσιες ή δημοτικές κατοικίες που χτίστηκαν για οικογένειες χαμηλόμισθων πριν πολλά χρόνια. Η Συμφωνία προβλέπει να γκρεμιστούν οι κατοικίες ή να πουληθούν σε ιδιώτες εργολάβους ή σε απροσδιόριστο χρόνο να ξαναχτιστούν αλλά με άλλο εμπορικό προσανατολισμό, για νέους και ηλικιωμένους. Μέχρι το 2030 το 60% των κατοικιών θα έχουν εξαφανιστεί. Καμία εναλλακτική λύση δεν προβλέπεται για αυτούς που ήδη μένουν σήμερα στις κατοικίες. Σαν να μην υπάρχουν.

Η Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει την συμφωνία. Έδωσε μάλιστα εξουσιοδότηση στον υπουργό Εσωτερικών μόνος του να αποφασίζει αν θα κατεδαφιστούν οι γειτονιές ή θα πουληθούν δίνοντας έτσι μαθήματα αντιδημοκρατικής αυθαιρεσίας και συμπεριφοράς.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους αλλάζουν και όλη την νομοθεσία για πώληση δημόσιας περιουσίας και για την προστασία των ενοίκων. Χαρακτηριστικά προβλέπεται πως αν η περιοχή πουληθεί σε ιδιώτη η εκκένωση θα γίνει άμεσα και με βίαια μέσα. Η Συμφωνία απαγορεύει σε ανθρώπους με κοινωνικά ή φοιτητικά ή επιδόματα στήριξης προσφύγων να μετακομίσουν στις 15 περιοχές- “γκέτο” ακόμη και αν υπάρχουν μεγάλες στεγαστικές ανάγκες ακόμη και αν διαμερίσματα στέκουν άδεια.

Έτσι, μέσω της εκκαθάρισης των περιοχών από τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, πετυχαίνουν την συνεργασία της κρατικής εξουσίας με το μεγάλο κεφάλαιο.

Στον δήμο Κοπεγχάγης θα πουληθούν 226 διαμερίσματα σε πρώτη φάση. Μεταξύ αυτών είναι και 42 διαμερίσματα που είναι διαμορφωμένα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Στην πόλη Άααρχους 900 διαμερίσματα, 1000 από τα 2900 δημοτικά διαμερίσματα στην Οντένσα και 300 στην πόλη Χελνινγκγιόρ.

Παράλληλα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης διοργανώνονται σε όλη την χώρα.

Στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Κοπεγχάγη εκτός από τους κατοίκους των περιοχών συμμετέχουν και στελέχη των Συνδικάτων Οικοδόμων που υπόσχονται στις ομιλίες τους να δώσουν και αυτοί τον αγώνα για να σταματήσουν οι κατεδαφίσεις και το ξεπούλημα στους ιδιώτες. Για να καταργηθεί η επαίσχυντη αυτή Συμφωνία.

-Η στέγη είναι δικαίωμα για όλους, χτίζουμε σπίτια για τον λαό, δηλώνουν.

Οι διοργανωτές ζητούν όχι μόνο το σταμάτημα της Συμφωνίας αλλά συντήρηση των κτιρίων, περισσότερη κοινωνική υποδομή σε παιδικές χαρές, σχολεία και κοινόχρηστους χώρους στις περιοχές-γκέτο για την νεολαία και τις οικογένειες.

-Όχι σπίτια μόνο για «καρχαρίες» της αγοράς και πλούσιους, είναι ένα από τα συνθήματα τους.

Οι 15 «περιοχές-γκέτο» δεν έχουν επιλεγεί τυχαία. Είναι περιοχές φιλέτα στα κέντρα των πόλεων και ήρθε η εποχή να δοθούν στο κεφάλαιο για να κερδοσκοπήσει.

Έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη με την δικαιολογία του μεγάλου κόστους συντήρησης και η συγκεκριμένη συγκυρία ευνοεί με την ύπαρξη πολλών προσφύγων σε αυτές τις περιοχές και τις εθνικιστικές κραυγές που φορτώνουν όλα τα βάρη στους πρόσφυγες.

Έχουμε πάρει ήδη δείγματα από τα σχέδια της πολιτικής της Δανίας που σχεδίαζε να μεταφέρει τους πρόσφυγες σε ένα μικρό απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο νησί.

Τώρα η επίθεση γίνεται ενάντια σε όλη την εργατική τάξη και το δικαίωμα της κατοικίας. Ας ευχηθούμε οι αγώνες να σταματήσουν και τους σημερινούς απαράδεκτους σχεδιασμούς.