Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ - ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ Πρωτοβουλίες αγωνιστικού συντονισμού για τα εκρηκτικά προβλήματα στην Υγεία

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ - ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Πρωτοβουλίες αγωνιστικού συντονισμού για τα εκρηκτικά προβλήματα στην Υγεία
Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή σωματείων και εργαζομένων από όλη την Αττική


Η οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της δημόσιας Υγείας και την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνει ήταν το αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 12 νοσοκομειακών και προνοιακών Σωματείων Εργαζομένων που είχαν πάρει σχετικές αποφάσεις στα Διοικητικά Συμβούλια («Ευαγγελισμός», «Αττικόν», ΕΙΝΑΠ, ΚΑΤ, «Θριάσιο», «Λαϊκό», ΝΙΜΤΣ, «Ελπίς», «Αγία Ολγα», Κρατικό Νίκαιας, ΟΚΑΝΑ, «Ασκληπιείο»).
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα μέλη ΔΣ από τα Σωματεία Εργαζομένων σε «Αρεταίειο», Κέντρο Βρεφών «Μητέρα», Οφθαλμιατρείο, «Αγιος Σάββας», ΨΝΑ Δαφνί, «Αλεξάνδρα», «Ανδρέας Συγγρός», «Αγιοι Ανάργυροι», καθώς και εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων κι εργασιακών σχέσεων.

Στο επίκεντρο οι επικείμενες απολύσεις χιλιάδων ελαστικά εργαζομένων
Το θέμα των ελαστικά εργαζομένων και οι επικείμενες απολύσεις τους μπήκε επιτακτικά, καθώς αποτελούν πάνω από το 20% του συνόλου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία:

-- Στις αρχές Νοέμβρη αναμένεται να απολυθούν 1.200 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ των οποίων λήγει η σύμβαση.

-- Αλλοι 2.800 ΟΑΕΔίτες αναμένεται να απολυθούν αρχές Φλεβάρη.

-- Σε εξέλιξη είναι οι απολύσεις επικουρικών γιατρών, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν 1.116 επικουρικοί που δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη 2κ/2019.

-- Συνεχίζονται οι απολύσεις εργολαβικών εργαζομένων. Στο Κρατικό Νίκαιας 40 καθαρίστριες απολύθηκαν επειδή δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους. Στον «Ευαγγελισμό» 280 εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας πρόκειται να απολυθούν αρχές του 2020. Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

«Αν φύγουν οι ελαστικά εργαζόμενοι θα κλείσουν τμήματα και κλινικές, η εντατικοποίηση για τους μόνιμους θα χτυπήσει "κόκκινο"», ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη σύσκεψη.

Στο ΝΙΜΤΣ το 2011 υπηρετούσαν 113 γιατροί του ΕΣΥ. Λόγω συνταξιοδοτήσεων σήμερα υπηρετούν 40 και στις αρχές του χρόνου θα έχουν μείνει μόνο 23! Κλινικές κλείνουν, το νοσοκομείο λειτουργεί οριακά και οι εργαζόμενοι γίνονται μπαλάκι μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Αμυνας.

Στο ΚΑΤ, ένα από τα κύρια προβλήματα είναι η συντήρηση των κτιριακών υποδομών. Το μισό κτίριο του ΚΑΤ είναι σαθρό, ενώ η εντατικοποίηση θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο, καθώς το άνοιγμα νέων μονάδων - που θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν - θα γίνει με το υπάρχον προσωπικό, χωρίς να γίνουν νέες προσλήψεις.

Κοινή αγωνιστική δράση απέναντι στην ενιαία αντιλαϊκή πολιτική
Στη σύσκεψη έγινε επίσης συζήτηση για το αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, με επισημάνσεις μάλιστα για επικίνδυνες πλευρές που κρύβονται και στα «ψιλά γράμματα», όπως είναι «οι κυρώσεις που θα έχουν όσοι δημόσιοι υπάλληλοι καθυστερούν τις "επενδύσεις"», παράλληλα με την προωθούμενη διεύρυνση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με πρόβλεψη για επενδύσεις στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων.

Η διαπίστωση ήταν κοινή: «Το μόνο που άλλαξε είναι η κυβέρνηση. Η στρατηγική στο χώρο της δημόσιας Υγείας παραμένει ίδια, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μείωση του κρατικού προϋπολογισμού, με στόχο την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο, την εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για νέες φοροαπαλλαγές κι επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, τη μείωση παροχών, των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών».

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα στην κοινή αγωνιστική δράση, πέρα από τη συμμετοχή στη σημερινή πανεργατική απεργία, συζητήθηκαν τα εξής ως προτάσεις που θα τεθούν στα σωματεία των υγειονομικών:

-- Η έκδοση κοινού ψηφίσματος των σωματείων των υγειονομικών ενάντια στο αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο.

-- Οργάνωση παναττικής σύσκεψης όλων των εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης, την Παρασκευή 11/10.

-- Ανάπτυξη δράσεων για την προετοιμασία της πανυγειονομικής κινητοποίησης στις 23 Οκτώβρη και έκδοση προπαγανδιστικής αφίσας.