Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Διαφημίζει μέτρα «σουλουπώματος» της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής


Διαχειριστικά μέτρα «σουλουπώματος» ορισμένων πλευρών της εκρηκτικής πραγματικότητας στο χώρο της δημόσιας Υγείας προπαγάνδισε για άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, συσκοτίζοντας βέβαια την αιτία αυτής της κατάστασης, την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης που υλοποίησαν και υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Μέσα από αυτήν την προπαγάνδα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προκατόχους της, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί ουσιαστικά να παρουσιάσει στο λαό ως «αυτονόητη» κατάσταση και ως «κανονικότητα» τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, τις διαρκείς εκπτώσεις από τις ανάγκες των ασθενών και τις δυνατότητες της σημερινής εποχής, το πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης, την περαιτέρω λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κ.ο.κ.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, ο υπουργός έκανε πάλι λόγο για «εξάλειψη των ουρών της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους καρκινοπαθείς», αποφεύγοντας να απαντήσει στο βασικό: Τα μεγάλα εμπόδια που συναντούν οι καρκινοπαθείς και άλλοι βαριά πάσχοντες από τις διάφορες διαδικασίες προέγκρισης για τις θεραπείες τους, τα κάθε είδους πλαφόν, τις τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές, τις ελλείψεις φαρμάκων εξαιτίας της εμπορευματοποίησης κ.ο.κ.

Εκανε λόγο για συρρίκνωση του χρόνου στον οποίο θα γίνονται οι προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, από 18 μήνες σε 5. Η μείωση του χρόνου αυτού είναι απαραίτητη, ωστόσο και πάλι ο υπουργός δεν είπε κουβέντα για την ουσία: Για πόσο προσωπικό μιλάει; Και με τι είδους εργασιακή σχέση; Ανακύκλωσης της ανεργίας; Θα αυξηθούν τα κρατικά κονδύλια για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες;

Μίλησε ακόμα για ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο χειρίζεται το ΕΚΑΒ, διανομής, συλλογής, πληροφόρησης και απόφασης για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Μόνο που οι τεράστιες ελλείψεις στις ΜΕΘ, στα ΤΕΠ και στο ίδιο το ΕΚΑΒ αντιμετωπίζονται με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, με τις αντίστοιχες υποδομές κ.ο.κ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα κενά που υπάρχουν σε Κέντρα Υγείας, αγροτικά ιατρεία στην περιφέρεια και στα νησιά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να έρχεται Αύγουστος για να πάει κάποιος να καλύψει τις τρύπες και τα κενά σε αυτά τα ιατρεία, σε αυτά τα κέντρα κ.λπ. (...) Από το χειμώνα πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός και οργάνωση για τις ανάγκες, όπως έχει μια οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση ή ένας δημόσιος οργανισμός». Με άλλα λόγια, μιλάει και πάλι για προσωρινά μπαλώματα την καλοκαιρινή περίοδο, με τους μόνιμους κατοίκους αυτών των περιοχών να ψάχνουν γιατρούς με το κιάλι τον υπόλοιπο χρόνο και τις μετακινήσεις προσωπικού από τη μια δομή στην άλλη να γίνονται νωρίτερα αφήνοντας πίσω τους νέα, επικίνδυνα κενά...