Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Αρχισαν τα «μαγειρέματα» για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής



Τα «μαγειρέματα» για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με την εισαγωγή αμιγώς της «κεφαλαιοποίησης» στη λειτουργία του ΕΤΕΑΕΠ και την εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση των αποθεματικών του, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, άρχισε η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πρώτη συνεδρίαση χτες της ομάδας εργασίας που έχει διορίσει και η οποία αναμένεται να παρουσιάσει το πόρισμά της στις αρχές Οκτώβρη.

Κατά τη συνεδρίαση της ομάδας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ορίστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα υλοποιηθεί το τελικό σχέδιο για τη μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, το οποίο θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά στους νέους που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας από 1/1/2021».

Αν και επίσημα η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νέο σύστημα θα αφορά τους εργαζόμενους που θα μπούνε στην ασφάλιση από το 2021, εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναζητά να διευρύνει την «πελατεία» στο νέο ιδιωτικό σύστημα επικούρησης.

Ετσι, ζητήθηκε από τα μέλη της ομάδας να εξετάσουν τη δυνατότητα ώστε στο νέο σύστημα να ενταχθούν και παλιοί ασφαλισμένοι, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες ή αγρότες που μέχρι σήμερα δεν είχαν ασφαλιστεί σε κάποιο επικουρικό ασφαλιστικό ταμείο.

Τη μεγέθυνση της πελατείας προς το νέο ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα έρχεται να υπηρετήσει και η σχεδιαζόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς την κύρια σύνταξη από το 20% στο 15%, ώστε αυτό το μέρος να μεταφερθεί στην επικουρική ασφάλιση.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ο νέος σχεδιασμός ότι παρέχει στους ασφαλισμένους μεγαλύτερη «ελευθερία» επιλογών, θα δίνεται η «δυνατότητα» στον ασφαλισμένο να διαχειρίζονται τις εισφορές του και ιδιωτικοί φορείς ή Επαγγελματικά Ταμεία, αντί του ΕΤΕΑΕΠ, καθώς και να «επιλέγει» την «επενδυτική στρατηγική», αναλαμβάνοντας προσωπικά το αντίστοιχο ρίσκο.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δυνατότητα να αποσυνδεθεί η μελλοντική επικουρική σύνταξη από την καταβολή της κύριας σύνταξης, όπως και μέρος της να καταβάλλεται εφάπαξ.

Ολες αυτές οι επιμέρους αλλαγές δεν αναιρούν το κύριο που διέπει το νέο Ασφαλιστικό στην επικουρική σύνταξη, που είναι η παράδοση των εισφορών των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές εταιρείες, στοιχείο που θα κάνει την επικουρική σύνταξη «φτερό στον άνεμο» του επιχειρηματικού τζόγου, των χρηματιστηρίων και των αγορών, εννοείται χωρίς καμία εγγύηση για τις τελικές απολαβές των ασφαλισμένων.