( Η ανοικτή επιστολή των σωματείων κατατέθηκε και στο Δ.Σ. του σωματείου μας από την ΑΣΥΠ. οι υπόλοιπες παρατάξεις επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν και δεσμεύτηκαν να αποφασίσουν στο επόμενο Δ.Σ)
Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας με θέμα την άμεση έκδοση προκήρυξης για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων με μόνιμο προσωπικό και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αποστέλλουν τα Σωματεία Εργαζομένων 5 σωματείων.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους τα Σωματεία Εργαζομένων του «Θριάσιου» και των Νοσοκομείων Δράμας, Λευκάδας, Πρέβεζας και Σάμου, αναφέρουν:
«Στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας.
Αντίθετα, "περίσσεψαν" οι διακηρύξεις περί επέκτασης των "συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα", της σύναξης συμβολαίων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και της "αγοράς" υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες, επομένως και της διατήρησης και επέκτασης της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας.
Γνωρίζουμε ότι η σχεδιαζόμενη λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες", που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας από την "πώληση" υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία, προϋποθέτει τη διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
Ενώ η δέσμευση και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας 2019-2022, για την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία από το 5,2% του ΑΕΠ το 2017 σε 4,7% το 2022, θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και αντίστοιχη αύξηση της επιβάρυνσης των λαϊκών οικογενειών.
Με αφορμή και τις επισκέψεις σε εφημερεύοντα νοσοκομεία, σας επισημαίνουμε, αν και ήδη το γνωρίζετε, ότι οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας, με υπολειτουργία και συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, εντατικοποίηση για τους υγειονομικούς και αδυναμία παροχής υψηλού επιπέδου περίθαλψης στους ασθενείς.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (απογραφή ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο), ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην υγεία μειώνεται κάθε χρόνο, αφού οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν αρκούν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις (με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς) ξεπερνούν τις 30.000 και οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.
Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 2.800 περίπου εργαζόμενοι, μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της επικείμενης λήξης της σύμβασης τους, το Φλεβάρη-Μάρτη 2020, και της απόρριψης (από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ) του αιτήματος μας για μονιμοποίησή τους με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος. Ακολουθεί η λήξη της σύμβασης και άλλων 1.200 συναδέλφων του ίδιου προγράμματος.
Ήδη, συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικών γιατρών πανελλαδικά, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων, που πολλοί από αυτούς δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη 2Κ/2019.
Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε δεκάδες δημόσιες μονάδες, οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενες εκατοντάδες εργολαβικούς συναδέλφους, ενώ και όπου έχουν προχωρήσει οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι συμβασιούχοι συνάδελφοι εργάζονται με πετσοκομμένα δικαιώματα (σε πολλές περιπτώσεις με 6ωρο και μικρότερο μισθό) και σύντομα θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.
Για την απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας ευθύνεται η υλοποίηση από όλες τις κυβερνήσεις της στρατηγικής της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία, η υγεία είναι "ατομική ευθύνη", η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και οι παροχές πρέπει να μειωθούν, γιατί αυξάνουν το "μη μισθολογικό κόστος" και εμποδίζουν την επιχειρηματική κερδοφορία. Γι’ αυτό, προωθούν συντονισμένα παρόμοια αντιλαϊκά μέτρα στην Υγεία - Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Στόχος της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι η εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για να δοθούν νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, η παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας.
Δεν θυσιάζουμε τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων
Ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για:
► μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών,
► μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΚΕΕΛΠΝΟ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου),
► ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των νοσοκομείων και πρόσληψη των εργολαβικών συναδέλφων με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα,
► πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, με κατάργηση των φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.
Στην κατεύθυνση αυτή, θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, φοιτητικούς και γυναικείους συλλόγους και φορείς χρόνιων ασθενών.
Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό: Τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος που τους υπηρετεί και την ΕΕ - ΔΝΤ, που τους στηρίζουν. Να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους».