Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Ο ντελάλης και ο διάβολος




“Ξαναχτυπά” η ιατρική υπηρεσία για μια ακόμη φορά και κοινωνεί στον εργαζόμενο την απρεπή συμπεριφορά του.
Αναγάγει ως μείζον πρόβλημα μεμονωμένες συμπεριφορές, που και για αυτές ακόμη, το που και πως αυτές εμφανίζονται, στην ουσία δεν φαίνεται να παίρνει υπόψη της. Βέβαια αντιλαμβάνεται ότι η συμπεριφορά ως έκφραση του ανθρώπου δεν είναι κάτι το αυθύπαρκτο, το οποίο χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και μονιμότητα. Γιαυτό άλλωστε και επιχειρηματολογεί λέγοντας για τον καλά στελεχωμένο οργανισμό, για τις καλύτερες συνθήκες εργασίας. Άρα, πάρα πολύ καλά καταλαβαίνει, ότι το κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον, οι συνθήκες με τις οποίες ο εργαζόμενος δίνει και παίρνει, καθορίζουν και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Αυτά για το θεωρητικό κομμάτι.
Αγγίζει βέβαια τα όρια του φαιδρού, η αναφορά σε εξωνοσοκομειακούς, που τους επικαλείται (η ιατρική υπηρεσία) προς επίρρωση των απόψεων της, οι οποίοι μάλιστα λίγο-πολύ διαπίστωσαν κάτι από συμπεριφορά Τρούμπας. Να θυμηθούμε βέβαια, ότι ως επιχείρημα ξαναχρησιμοποιήθηκε, όταν έγινε προσπάθεια - που τελικά τελεσφόρησε - να διαχωριστεί η οφθαλμολογική από την ογκολογική κλινική. Πάλι και τότε κάποιοι “έγκριτοι” γιατροί διέκριναν μια απανθρωπιά, μια έλλειψη σεβασμού στους ογκολογικούς ασθενείς.
Βέβαια, αρκετά εξοργιστικό είναι το επιχείρημα για τις καλές συνθήκες εργασίας λόγω της αύξησης του αριθμού των εργαζόμενων. Όπως αποδεικνύεται από τον παρακάτω πίνακα, αυξήθηκε μεν το προσωπικό, ταυτόχρονα όμως αυξήθηκε και ο όγκος της δουλειάς. Όσο για τη μειωμένη όπως ισχυρίζεται πληρότητα των κλινικών, πράγματι: από 86,31% το 2017, καταποντίστηκε(!!!)
Εξετασθέντες Ε.Ι. Νοσηλευθέντες Χειρουργεία Σπινθ/τα PET/CT Εργαζόμενοι
2017 197.018 74.403 19.769 5.193 1.397 1.577
2018 207.927 80.198 20.335 5.863 1.889 1.679
Διαφορά 5,54% 7,79% 2,86% 12,90% 35,22% 6,47%
στο 86,02% το 2018. Όμως έχει αρκετό ενδιαφέρον να δει κανείς και το σύνολο των υπόλοιπων δραστηριοτήτων.  (Όλα τα στοιχεία από τους απολογισμούς της Διοίκησης 2017 και 2018).
Όσοι, λοιπόν αναγάγουν τις απρεπείς συμπεριφορές(και όπως ο καθένας τις αντιλαμβάνεται) ως μείζον πρόβλημα, θέλουν να κρύψουν στην ουσία το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται.
Αλήθεια, πόσο μακριά είναι μια αγενής και απρεπής συμπεριφορά από την άποψη που λέει "άμα σου αρέσει... διαφορετικά κοπάνα την";
Αλήθεια, πόσο μακριά είναι μια αγενής και απρεπής συμπεριφορά από την άποψη που  διαχωρίζει τους εργαζόμενους σε χοντρούς-δυσκίνητους και κανονικούς-ευέλικτους;
Αλήθεια, πόσο μακριά είναι μια αγενής και απρεπής συμπεριφορά από την ομηρία εκατοντάδων εργαζόμενων που η παραμονή τους στο νοσοκομείο έχει ημερομηνία λήξης;
Αλήθεια, πόσο μακριά είναι μια αγενής και απρεπής συμπεριφορά από τις εκδηλώσεις βίας που υφίσταται το ίδιο το προσωπικό και που για αυτές θα πρέπει συνεχώς να λογοδοτεί;
Αλήθεια, πόσο μακριά είναι μια αγενής και απρεπής συμπεριφορά από την άποψη που επιβάλλει ομογενοποιημένη στάση και συμπεριφορά;
Και επειδή ο κατάλογος με τις αλήθειες τελειωμό δε θα βρει, ας ψάξει η ιατρική υπηρεσία πόσο μακριά είναι η αγενής και απρεπής συμπεριφορά από ένα υποστελεχωμένο οργανισμό, ανατρέχοντας όχι μακριά, αλλά στα τμήματα που λειτουργούν  με ένα νυχτερινό νοσηλευτή. Προσοχή κύριοι, μην πέσετε εκ νέου από τα σύννεφα.
Και για το πιο ξεκάθαρο του πράγματος, ακόμη και η απαιτούμενη στάση και συμπεριφορά σύμφυτη του τρόπου λειτουργίας του νοσοκομείου είναι. Επιχείρηση κύριοι!!!
Κλείνουμε εδώ, παίρνοντας αυτοβούλως άφεση αμαρτιών και ως αναμάρτητοι πλέον κάνουμε χρήση της θυμοσοφίας: "δουλειά δεν είχε ο διάβολος ........"            
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ  ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ