Πηγή: Eurokinissi
Σε πανελλαδική στάση εργασίας προχωρούν οι τραυματιοφορείς την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη από τις 10 π.μ. ως τις 3 μ.μ., ενώ στις 12.30 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Υγείας.
Διαμαρτύρονται για τη μεγάλη έλλειψη εργαζόμενων στον κλάδο τους. Στο πλευρό τους βρίσκεται το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο το οποίο σημειώνει:
«Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και των Χειρουργείων του "Θριάσιου" Νοσοκομείου προκαλεί η μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων.
Σύμφωνα με τον (ανεπαρκέστατο) Οργανισμό, είναι κενές περίπου το 50% των οργανικών θέσεων. Συγκεκριμένα, εργάζονται μόνο 30 μόνιμοι - ΙΔΑΧ και 10 επικουρικοί τραυματιοφορείς, ενώ υπάρχουν 45 κενές οργανικές θέσεις και οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.
Τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την "κίνηση" όλου του νοσοκομείου, ενώ η έλλειψη τραυματιοφορέων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στα χειρουργεία έχουν σαν αποτέλεσμα να καθυστερούν η διεκπεραίωση εξετάσεων και εισαγωγών και η μεταφορά ασθενών για χειρουργικές επεμβάσεις.
Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα - πρωί - νύχτα) έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των συναδέλφων.
Οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι επικουρικοί και οι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της απόρριψης (από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ) του αιτήματός μας για μονιμοποίησή τους.
Αυτά είναι τα αποτέλεσμα της πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), με βάση τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Με στόχο την εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για να δοθούν νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους και την παραπέρα επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία μόνιμη θέση τραυματιοφορέα -ούτε για την αντικατάσταση όσων συνταξιοδοτήθηκαν- ενώ και η μοναδική προκήρυξη για το 2019 (2Κ/2019) αφορά την αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών, που ήδη εργάζονται, δηλαδή δεν προστίθεται ούτε ένας επιπλέον εργαζόμενος στα δημόσια νοσοκομεία.
Ενώ και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ούτε για την μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Αντίθετα, η δέσμευση και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης για την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία (από το 5,2% του ΑΕΠ το 2017 σε 4,7% το 2022) θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.