Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Ο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Παραπέρα «μάζεμα των δαπανών» αντί για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης

Ο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Παραπέρα «μάζεμα των δαπανών» αντί για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης
Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ για τη συνάντηση της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας

Ανακοίνωση για τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέδωσε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών. «Ο υπουργός Υγείας δεν δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση κανενός από τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών», αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «τα οικονομικά είναι πεπερασμένα», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ο υπουργός περιορίστηκε να επιβεβαιώσει την προγραμματισμένη διαδικασία για την πρόσληψη 940 γιατρών και 1.116 εργαζομένων άλλων ειδικοτήτων, χωρίς όμως να πει το παραμικρό «για την κάλυψη των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».

Αναφερόμενος ειδικά στην υγειονομική κάλυψη των «άγονων» περιοχών και τα «κίνητρα» προς το προσωπικό, έριξε το «μπαλάκι» στις «τοπικές κοινωνίες». «Δηλαδή, το αν θα έχει ένα νοσοκομείο σε μία άγονη περιοχή γιατρό θα εξαρτάται από το "κομπόδεμα" της τοπικής κοινωνίας, την οικονομική "ευρωστία" της Τοπικής Διοίκησης, τη φορομπηχτική πολιτική μέσω δημοτικών τελών, από δωρεές, φιλανθρωπίες», αναφέρει η ΔΗΠΑΚ.

«Χρειαζόμαστε και θέλουμε τους επικουρικούς», είπε ο υπουργός όταν τέθηκε το ζήτημα, αλλά δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για να αποτραπούν οι απολύσεις εργαζομένων που αντιμετωπίζουν για μία ακόμη φορά την απειλή της ανεργίας. Αντίθετα, και με αυτήν την κυβέρνηση θα διαιωνίζεται το άθλιο καθεστώς της εργασιακής ομηρίας και της ανακύκλωσης της ανεργίας.

Στην ίδια συνάντηση ο υπουργός ομολόγησε το αυταπόδεικτο, ότι «τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να βγάλουν το έτος». Ωστόσο, όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότης για την Υγεία, αλλά προανήγγειλε μεγαλύτερο «μάζεμα της δαπάνης», δηλαδή «οικονομικό στραγγαλισμό των νοσοκομείων», όπως σχολιάζει η ΔΗΠΑΚ.

«Καμία συγκεκριμένη απάντηση δεν δόθηκε για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης στην ΠΦΥ, την υπολειτουργία των πολυϊατρείων, τα οξυμένα προβλήματα των 15 Κέντρων Υγείας γύρω από το λεκανοπέδιο», αναφέρει η ΔΗΠΑΚ. Την ίδια τύχη είχε το αίτημα για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου, ενώ όσον αφορά την ιατρική εκπαίδευση απέρριψε το αίτημα της ΔΗΠΑΚ να μην εφαρμοστούν οι Υπουργικές Αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που εξειδικεύουν τις αντιδραστικές κατευθύνσεις του ΚΕΣΥ.

«Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική μία επιλογή έχουμε. Δυνάμωμα του αγώνα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Υγεία», καταλήγει η ΔΗΠΑΚ.