Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Πρωτοβουλίες για αποφασιστική συσπείρωση και αγώνα με σταθμό το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ


Σχέδιο δράσης για την οργάνωση της εργατικής αντεπίθεσης, απέναντι στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, συζήτησε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία, που συνεδρίασε με συνδικαλιστές από Ομοσπονδίες και μεγάλα συνδικάτα


Οι πρωτοβουλίες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στα κρίσιμα μέτωπα πάλης της εργατικής τάξης για το επόμενο διάστημα, καθώς και ο συγκεκριμένος σχεδιασμός της δράσης και των παρεμβάσεων των συνδικάτων ενόψει του συλλαλητηρίου στις 7 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας που έγινε χτες, με τη συμμετοχή προέδρων Ομοσπονδιών και μεγάλων συνδικάτων.
«Χωρίς καθυστέρηση, χωρίς αναμονή στη μάχη για την οργάνωση της πάλης και της εργατικής αντεπίθεσης, στο άνοιγμα και στην επαφή με τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς», ήταν το μήνυμα που στάλθηκε προς τα συνδικάτα, τόσο από την εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας όσο και από τις παρεμβάσεις των συνδικαλιστών.

Η άμεση και αποφασιστική παρέμβαση του εργατικού κινήματος γίνεται επιτακτική, στο φόντο της αντιλαϊκής κλιμάκωσης από την κυβέρνηση της ΝΔ σε όλα τα μέτωπα, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τα πρώτα νομοσχέδια που ψήφισε η κυβέρνηση, όπως π.χ. για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, για τις απολύσεις και το «επιτελικό κράτος», αλλά και από την ένταση του αυταρχισμού, με το βλέμμα στραμμένο στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Για το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια στο κεφάλαιο, ταχύτερη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, παραπέρα απελευθέρωση της Ενέργειας με επίκεντρο τη ΔΕΗ, που θα φέρει αυξήσεις στα τιμολόγια για τα λαϊκά νοικοκυριά, ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών στο όνομα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων κ.ά.

Στα σκαριά βρίσκεται και ο επόμενος γύρος της επίθεσης στο ασφαλιστικό σύστημα, στις ράγες των «τριών πυλώνων» που υπηρέτησε και ο νόμος Κατρούγκαλου, με αιχμή τις αντιδραστικές αλλαγές στο επικουρικό, την παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών κ.τ.λ.

Μπροστά για τα εργατικά συμφέροντα και τις λαϊκές ανάγκες
Απέναντι στο σχεδιασμό του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων της, που υπηρετεί το στόχο της ανάπτυξης για τα κέρδη, το ΠΑΜΕ δεν φιλοδοξεί να πρωτοστατήσει μόνο στην υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, αλλά να ηγηθεί και μιας μεγάλης προσπάθειας, που είναι αναγκαία για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη των ταξικών αγώνων «για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, για ζωή με δικαιώματα», όπως είναι και το σύνθημα για το συλλαλητήριο που οργανώνεται ενόψει της ΔΕΘ.

Μια τέτοια προσπάθεια, όπως ειπώθηκε εισηγητικά, θα πρέπει να αποτυπωθεί με συγκεκριμένες συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες οργάνωσης της πάλης για τους μισθούς και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το Ασφαλιστικό, ενάντια στις παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις αγαθών, όπως το ρεύμα και το νερό.

Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «κάθε κλάδος με τα συνδικαλιστικά του στελέχη έχουν ευθύνη αυτό το κάλεσμα της συσπείρωσης και του αγώνα να φτάσει παντού», ιδιαίτερα «στους νέους, στους ελαστικά απασχολούμενους, στους ανασφάλιστους, που συνήθως είναι και ανοργάνωτοι ή χωρίς προηγούμενη πείρα από αγώνες και συνδικαλιστική δράση».

Σε ό,τι αφορά τα διάφορα μέτωπα πάλης, για το Ασφαλιστικό αναδείχτηκε συγκεκριμένα η ανάγκη «να οργανωθεί η ιδεολογική και πολιτική απάντηση με μαζικούς όρους», αφού το ζήτημα αυτό αφορά όλους τους εργαζόμενους και πλατιά λαϊκά στρώματα, αποτελεί βάση για κοινή δράση και συμμαχία των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών.

Αντίστοιχα, για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που υπηρετεί τη στρατηγική της «απελευθέρωσης», αναδείχτηκε η ανάγκη να δοθεί μαζική απάντηση στις αυξήσεις στα τιμολόγια και στις απειλές που εξαπολύουν κυβέρνηση και διοίκηση στα λαϊκά νοικοκυριά που χρωστάνε, εκβιάζοντας με τη διακοπή του ρεύματος για την αποπληρωμή των λογαριασμών με λεφτά που δεν έχουν.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται στις αρχές Σεπτέμβρη να οργανωθεί μέρα κινητοποίησης στην Αθήνα, στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, όπως και σε υποκαταστήματα της επιχείρησης σε γειτονιές, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Ανάλογες πρωτοβουλίες σχεδιάζονται για την ΕΥΑΘ, προβάλλοντας το αίτημα «φθηνό ποιοτικό νερό για όλο το λαό».

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες σχεδιάζονται για τα ζητήματα της Υγείας, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, τις αντιδραστικές εξελίξεις στο Δημόσιο, τα προβλήματα μπροστά στη νέα σχολική χρονιά και γενικά της Εκπαίδευσης, για τη διεκδίκηση υποδομών που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες και την πολιτική προστασία, για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης σε κλάδους όπως ο Επισιτισμός - Τουρισμός. Αλλά και για ζητήματα που αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η ΛΑΡΚΟ, η οποία μεθοδευμένα οδηγείται σε στραγγαλισμό.

Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση!
Παράλληλα με την αντεργατική επίθεση προχωράει και η ένταση του αυταρχισμού. Γι' αυτό, όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ, για τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών, όπως και η επιδίωξή της να καθιερώσει ηλεκτρονική ψηφοφορία στην απόφαση για απεργία, συνιστούν ένα βήμα πιο πέρα στην υπονόμευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, στην παρεμπόδιση της συλλογικής οργάνωσης και δράσης, κλείνοντας το μάτι «σε αυτούς που έχουν κάνει επιστήμη τον "κοινωνικό εταιρισμό", σε όσους θέλουν τα συνδικάτα όργανα στήριξης των επιδιώξεων των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Η μάχη ενάντια σε αυτές τις επιδιώξεις, που είναι επιδιώξεις του κεφαλαίου, «είναι μάχη για την ύπαρξη των συνδικάτων» και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από την εργατική τάξη.

Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της ΔΕΘ, το ΠΑΜΕ οργανώνει στις 5 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη πλατιά σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων με θέμα «Το δικαίωμα στη συλλογική οργάνωση, στην πάλη και δράση είναι αδιαπραγμάτευτα. Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής». Αντίστοιχη σύσκεψη προγραμματίζεται και στην Αθήνα.