Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Με κινητοποίηση στην πύλη του «Ιπποκράτειου» ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα στην υγεία

Τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας, ανέδειξαν μέσα από το πρωινή κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στην πύλη του «Ιπποκρατείου», εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη. Ανέδειξαν ότι περιβόητη «δίκαιη ανάπτυξη» που διαφημίζει η κυβέρνηση καμία σχέση δεν έχει με την κάλυψη των αυξημένων λαϊκών κοινωνικών αναγκών και προχωρά χέρι χέρι με την τρομοκρατία και την καταστολή. Επιβεβαιώθηκε αυτό και με την παρουσία των ΜΑΤ που πήραν τη θέση τους έξω από το νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν την κινητοποίηση των υγειονομικών.
Κατήγγειλαν ότι στο σύστημά τους που έχει θεό το κέρδος, συνεχίζει να συνθλίβεται το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία - πρόνοια. Η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων συνεχίζεται, οι εργαζόμενοι τσακίζονται από την εντατικοποίηση και οι ελλείψεις σε προσωπικό καλύπτονται με συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης, ενώ ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος και σε πολλές περιπτώσεις χαλασμένος και εκτός λειτουργίας με επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Στην ιδιωτική υγεία, όπου οι δαπάνες έχουν αυξηθεί, οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, δέχονται την αυθαιρεσία και την τρομοκρατία της εργοδοσίας.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό νοσοκομείο, λείπουν από τον οργανισμό 200 άτομα, το ακτινοθεραπευτικό τμήμα δουλεύει με έναν γραμμικό επιταχυντή ο οποίος είναι από δωρεά, το μηχάνημα της βραχυθεραπείας που αφορά τη θεραπεία για τον καρκίνο της μήτρας είναι χαλασμένο εδώ και πολλά χρόνια, το κοβάλτιο που είναι για τις ακτινοθεραπείες είναι παροπλισμένο, κ.λπ.
Στο «Ιπποκράτειο», έχει 800 κλίνες με σχεδόν 800 κενές οργανικές θέσεις. Οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικούς, επικουρικό προσωπικό αντί να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μπαλώνονται με εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ με ημερομηνία λήξης. Την ίδια ώρα στα επείγοντα η αναμονή στο ράντζο φτάνει και τις 8-10 ώρες, η αναμονή για ένα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία φτάνει στους 3-4 μήνες.
Οι εργαζόμενοι του «Ιπποκρατείου» έχουν αποφασίσει νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 29 Μάρτη στη 1 μ.μ. για την διεκδίκηση της κάλυψης των αναγκών του νοσοκομείου σε προσωπικό.