Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Η "φιλανθρωπία" των πλουσίων ενταγμένη στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης

«Κοινωνική ευθύνη... »
Μνημείο αποθέωσης των «προσφορών» και των «πράξεων κοινωνικής ευθύνης» από ομίλους και ιδρύματα του μεγάλου κεφαλαίου, οι οποίες τάχα δεν αποσκοπούν στο «κέρδος με όρους αγοράς» αλλά στο «κοινωνικό όφελος», ήταν η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την «αναβάθμιση και ενίσχυση της Υγείας».
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πιάνοντας το «νήμα» από τους προκατόχους της, κλιμακώνει την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, την πολιτική που απαλλάσσει όλο και περισσότερο το αστικό κράτος από το «κόστος» της υγειονομικής περίθαλψης των εργαζομένων και του λαού, επιχειρεί συγχρόνως να καλλιεργήσει στη συνείδηση του λαού την απάτη ότι η κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του μπορεί να έρθει από τις χορηγίες και τις φιλανθρωπίες του κεφαλαίου.
Στην πραγματικότητα, πατώντας πάνω στις συνέπειες από την πολιτική της εμπορευματοποίησης, στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε ασθενοφόρα, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές, επιχειρηματικοί όμιλοι και τα ιδρύματά τους εισχωρούν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στο χώρο της Υγείας, προσδίδοντας... «κοινωνικό πρόσημο» στην πολιτική που διευκολύνει την κερδοφόρα δράση πάνω στις πιο βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως η Υγεία.
Καθόλου τυχαία, σε αυτήν την προπαγανδιστική προσπάθεια έσπευσε να συνδράμει με δήλωσή του και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης. Χαρακτηριστικά, σε πλήρη αντιστοιχία με την αναφορά του Αλ. Τσίπρα ότι η προσφορά του ιδρύματος «Νιάρχου» είναι «πολύ μεγάλη και ουσιαστική βοήθεια στην προσπάθειά μας να ανασυγκροτήσουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας», ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «το ελληνικό κράτος αποκτά πλέον έναν πολύτιμο αρωγό στην προσπάθεια να αναβαθμιστούν οι υποδομές δημόσιας Υγείας σε πολλές περιοχές της χώρας»...