Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Στίβεν Χόκινγκ "Θα έπρεπε να φοβόμαστε περισσότερο τον καπιταλισμό από τα ρομπότ"


"Θα έπρεπε να φοβόμαστε περισσότερο τον καπιταλισμό από τα ρομπότ"

Ο μεγάλος αστροφυσικός, εκτός από σπουδαίος επιστήμονας, ήταν και ένας πολιτικά δραστηριοποιημένος άνθρωπος. Με καίριες επεμβάσεις του, διατύπωνε συχνά πυκνά τις ανησυχίες του για το πού οδεύουν τα πράγματα. Πριν δύο χρόνια, έλεγε χαρακτηριστικά:
"Αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πώς αυτά θα διανέμονται" σημείωνε σε μια εκ των απαντήσεων του σε μια διαδικτυακή συνέντευξη που είχε γίνει μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα δικτύωσης, Reddit, προσπαθώντας να διερευνήσει το ερώτημα αν τελικά η ανθρώπινη ζωή απειλείται από την έγερση των μηχανών.
Περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλήξουν άθλια φτωχοί αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνεχίσουν το λόμπι κατά της αναδιανομής του πλούτου
"Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια πολυτελή ζωή, αν η ευμάρεια που παράγεται από τις μηχανές μοιράζεται. Από την άλλη, περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλήξουν άθλια φτωχοί αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνεχίσουν το λόμπι κατά της αναδιανομής του πλούτου" συνέχιζε ο Χόκιγνκ παρατηρώντας πάντως πως από τις δύο οδούς, εκείνη που ακολουθούμε προς το παρόν είναι η δεύτερη. "Μέχρι τώρα, η τάση δείχνει προς τη δεύτερη εκδοχή, με την τεχνολογία να οδηγεί σε ολοένα και αυξανόμενη ανισότητα".