Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας- Ορατός ο κίνδυνος να σταματήσουν τα χειρουργεία


Ο υποσυντηρημένος ιατρικός εξοπλισμός των αναισθησιολόγων βάζει σε κίνδυνο τους ασθενείς και σε μεγάλο ρίσκο τους ίδιους

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να σταματήσει η λειτουργία των χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, αν δεν δοθεί άμεσα λύση για την επισκευή και συντήρηση του ιατρικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούν οι αναισθησιολόγοι, ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες τους, είναι παρωχημένος και η χρήση του εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς.
Η διευθύντρια Αναισθησιολογικού ενημέρωσε εγγράφως τη διοίκηση και τις κλινικές του νοσοκομείου ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Ιούνη, δεν θα υπάρχει αναισθησιολογική κάλυψη στα χειρουργεία, καθώς οι αναισθησιολόγοι δεν αναλαμβάνουν πλέον το ρίσκο απέναντι στους ασθενείς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κόστος για το σέρβις των μηχανημάτων είναι γύρω στα 4.000 ευρώ συν ΦΠΑ.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στα πολλά που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας - όπως και το Νομαρχιακό Νοσοκομείο, αλλά και τα Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία του ΠΕΔΥ, που λειτουργούν στο νομό - εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής των δραστικών περικοπών, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που εφαρμόζεται διαχρονικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Προβλήματα που αφορούν σε μεγάλες ελλείψεις προσωπικού (νοσηλευτικού, ιατρικού, βοηθητικού), καθώς και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ακόμα και σε αναλώσιμα. Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας έχει να διαχειριστεί έναν τόσο συμπιεσμένο προϋπολογισμό, ύψους μόλις 42 εκατομμυρίων ευρώ.
Συνέπεια όλων αυτών είναι να μην παρέχονται, σε αρκετές περιπτώσεις, οι υπηρεσίες που χρειάζονται οι ασθενείς και πολλοί ν' αναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν ένα σωρό χρήματα για να βρουν την υγεία τους, σε μια περίοδο μάλιστα που η ανεργία κάνει θραύση και τα λαϊκά εισοδήματα έχουν υποστεί άγρια αφαίμαξη.
Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν σκεφτεί κανείς ότι το Πανεπιστημιακό της Λάρισας είναι το μοναδικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που καλύπτει 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, ιδιαίτερα για περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν στα νομαρχιακά νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
Πρόσθετο μεγάλο πρόβλημα για την περιοχή της Θεσσαλίας αποτελεί η παντελής απουσία δημόσιων δομών στους χώρους της Αποκατάστασης - Αποθεραπείας, της Ψυχικής Υγείας κ.ά.
Κάλεσμα αγώνα από το ΕΚ Λάρισας
Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το οποίο, χρόνια τώρα, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αναδεικνύει αυτά τα προβλήματα και διεκδικεί την επίλυσή τους, αφού επισημαίνει ότι τάσσεται και παλεύει για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, καλεί όλα τα σωματεία, αλλά και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών, των ΕΒΕ, των εργαζομένων στην Υγεία να οργανώσουν νέους αγώνες διεκδικώντας:
  • Αμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα δύο νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων - συμβασιούχων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε όλους τους τομείς, χωρίς προϋποθέσεις.
  • Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, με την πρόσληψη μόνιμου και πλήρους απασχόλησης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
  • Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στα δύο νοσοκομεία με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, καθώς και όλα τα κρεβάτια των χειρουργείων, με την άμεση πρόσληψη μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού και αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, που είναι ελλιπής και πεπαλαιωμένος.
  • Να δημιουργηθούν νέο σύγχρονο δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης - Αποθεραπείας στη Λάρισα και σύγχρονη      δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, δημόσιοι δωρεάν ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα που να καλύπτουν τις ανάγκες.