Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Για τα ραντεβού


Το παλιό και δοκιμασμένο κόλπο της τεχνητής απαξίωσης μπήκε σε εφαρμογή αυτή τη φορά στο τμήμα των ραντεβού από τη Διοίκηση του νοσοκομείου. Ταλαιπωρία για τους ασθενείς και άθλιες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους το αποτέλεσμα. Και σαν ώριμο φρούτο θα πέσει το κλείσιμο και η εκχώρηση όλου του πακέτου στον εργολάβο. Και να γιατί:
Ο εργολάβος πληρώνεται από τις τηλεφωνικές χρεώσεις των ασθενών, η επιβάρυνση του νοσοκομείου μηδέν, άρα και το κέρδος μεγαλύτερο.
“Περισσεύει” προσωπικό για “αποδοτικότερη” χρήση.
Δίνεται ώθηση στην “επιχειρηματικότητα”, που δε σημαίνει τίποτα άλλο, παρά εκμετάλλευση ασθενών και εργαζόμενων.
Αυτό είναι το πρότυπο της λειτουργίας του “αυτοχρηματοδοτούμενου” νοσοκομείου “ως μοχλού για την ανάπτυξη”, όπως εκφράζεται στη στρατηγική της Ευρωπαικής Ένωσης, που απαρέγκλιτα εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα χνάρια των προκατόχων της.
Στο ΔΣ του σωματείου προτείναμε την κατάργηση της εργολαβίας και τη συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος των ραντεβού με την απαραίτητη στελέχωση, πράγμα που σημαίνει πίεση σε  Διοίκηση και Υπουργείο ώστε να εξασφαλίσουν το  επιπλέον μόνιμο προσωπικό με προσλήψεις.
Ενωτική Πρωτοβουλία και Ενιαίο Ψηφοδέλτιο – στη λογική του μικρότερου κακού - συμφώνησαν στο να λειτουργεί το τμήμα μόνο τηλεφωνικά. Αυτό σημαίνει:
α) συναίνεση στην κατάργηση του τμήματος, αφού δεν υπάρχει επιχείρηση που να λέει όχι στη δυνατότητα αύξησης του κέρδους.
β) στοχοποίηση των ασθενών ως “αντιπάλου”. Απ’ τη μια μεριά χάιδεμα των αυτιών των εργαζόμενων που φέρνει ψήφους κι απ’ την άλλη συγκάλυψη των ευθυνών Υπουργείου και Διοίκησης. Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια...
Συνάδελφοι,
όσο δε βάζουμε στο στόχαστρο τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου ως απόρροια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δεν ακολουθούμε το δρόμο της διεκδίκησης των αναγκών μας και  αφήνουμε τις τύχες μας στα χέρια παλιών και νέων “σωτήρων”, τόσο θα βράζουμε στο ζουμί μας. Η μέχρι τώρα πείρα το αποδεικνύει περίτρανα.

Ιούνης 2017


www.asypapageorgiou.blogspot.gr