Κίνδυνος για το λαό η επιχειρηματική δράση στην Υγεία
Πριν από μερικές μέρες βγήκε στη δημοσιότητα από την ίδια την επιχείρηση συλλογής, επεξεργασίας και φύλαξης βλαστοκυττάρων «Stem - Health Hellas», που συνεργαζόταν με τα μαιευτήρια - επιχειρήσεις «Λητώ» και «Μητέρα» του ομίλου «ΥΓΕΙΑ», ότι «βάρεσε κανόνι», έκλεισε. Μάλιστα, ειδοποίησε τους γονείς - 30.000 οικογένειες - που είχαν εμπιστευθεί τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων για ενδεχόμενη αξιοποίηση στο μέλλον, ότι είναι ορατός ο κίνδυνος της άμεσης καταστροφής τους. Οπως εξήγησε η συγκεκριμένη επιχείρηση, τα στελέχη της οποίας ηγούνται μιας αντίστοιχης τράπεζας βλαστοκυττάρων στην Αγγλία, πρόκειται για «αναγκαστική επιλογή». Ο λόγος είναι ότι δεν υπήρχε το προσδοκώμενο κέρδος για την επιχείρηση και μάλιστα στο έδαφος του μεγάλου ανταγωνισμού με άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις - πάνω από 20 - που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ετσι απλά... Η εταιρεία στην ανακοίνωσή της επικαλέστηκε τον «αθέμιτο» ανταγωνισμό, ισχυριζόμενη ότι άλλες επιχειρήσεις αγοράζουν τα αναγκαία υλικά χωρίς αποδείξεις, ενώ η ίδια ήταν μια «υγιής» και νομότυπη επιχείρηση, πλήρωνε κανονικά τους φόρους κ.λπ. Κατηγόρησε και τον όμιλο «Υγεία» διότι, όπως λέει, δεν ανταποκρίθηκε στην «άτυπη» υπόσχεσή του να ηγηθεί της προσπάθειας εξυγίανσης της συγκεκριμένης αγοράς! Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, «φταίει ο λύκος που δε φύλαξε τα πρόβατα».
***
Μετά το «κανόνι» της συγκεκριμένης επιχείρησης, υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα που εντόπιζαν το πρόβλημα σε ελλείψεις της νομοθεσίας για τη λειτουργία των τραπεζών βλαστοκυττάρων, στην απουσία κρατικού ελέγχου κ.λπ. Σαν να πρόκειται η όποια νομοθεσία και ο όποιος κρατικός έλεγχος να καταργούν το βασικό σκοπό της λειτουργίας μιας καπιταλιστικής επιχείρησης, που είναι το κέρδος, από το οποίο εξαρτάται αν ο καπιταλιστής θα επενδύσει, αν θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της ή αν θα κλείσει, αν θα αλλάξει τομέα δράσης, ανάλογα με την προσδοκία του μέγιστου δυνατού κέρδους. Εάν πρέπει, επομένως, να βγει ένα συμπέρασμα κι απ' αυτήν την εξέλιξη, είναι ότι από τη στιγμή που γενικά οι ανάγκες του λαού σε υπηρεσίες Υγείας, η αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας αποτελούν εμπορεύσιμο είδος στα χέρια των επιχειρηματιών, τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται για τους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες. Αυτά τα 30.000 νέα ζευγάρια - και πολύ περισσότερα που «επέλεξαν» μια άλλη επιχείρηση/τράπεζα βλαστοκυττάρων - είτε πλήρωσαν από 2.000 έως 3.000 ευρώ για μία υπηρεσία που έπρεπε να εξασφαλίζεται σε όλους δωρεάν από το κράτος, είτε τους «προσφέρθηκε δωρεάν» από τα μαιευτήρια-επιχειρήσεις, λειτουργώντας ως «κράχτης» για να αυξήσουν την πελατεία τους. Χρυσοπληρώνοντας για την επιλογή τους στην πιο φυσιολογική και ωραία στιγμή της ζωής τους, να γίνουν γονείς.
***
Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τελικά η κατάληξη των βλαστοκυττάρων της συγκεκριμένης «τράπεζας» που έκλεισε. Μπορεί η επιχείρηση να αγοραστεί από μια άλλη, ή και από τον όμιλο «Υγεία» και να διαπραγματευτεί το ποσόν που θα εισπράξει, έχοντας ως «προίκα» τα βλαστοκύτταρα που έδωσαν αυτές οι 30.000 οικογένειες. Δηλαδή, και σ' αυτήν τη διαδικασία κυριαρχεί το κριτήριο του κέρδους, και για την επιχείρηση που έκλεισε, και γι' αυτήν που πιθανόν θα την εξαγοράσει. Αν εκτιμηθεί ότι δεν είναι ικανοποιητικό το κέρδος, μπορεί τελικά να καταστραφεί αυτό το πολύτιμο γενετικό υλικό, που θα μπορούσε να δώσει λύση σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Σημειώνουμε ότι τα ομφαλοπλακουντιακά μοσχεύματα (βλαστοκύτταρα) στο άμεσο μέλλον θα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη αξία, τόσο στο επίπεδο της έρευνας, όσο και της κλινικής πράξης, για τη θεραπεία μεγάλης γκάμας ασθενειών, από πολλές ειδικότητες, όπως αιματολογία, παθολογία, χειρουργική, γεροντολογία, αναγεννητική ιατρική κ.λπ. Αυτό ακριβώς το γεγονός, μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε, τα κάνει περιζήτητα ως εμπόρευμα και παρέχει ένα επιπλέον πεδίο κερδοφορίας στις επιχειρήσεις, αξιοποιώντας αυτήν την κοινωνική ανάγκη, αλλά και την τελείως ανεπαρκή ανάπτυξη του δημόσιου τομέα. Η επιχειρηματική δράση όμως - όπως αποδεικνύεται και από τη συγκεκριμένη περίπτωση - είναι σε πλήρη αντίθεση με τις λαϊκές-κοινωνικές ανάγκες, επειδή οι ασθενείς, τα νέα ζευγάρια δεν μπορούν να πληρώσουν για να τις ικανοποιήσουν. Αλλά ακόμα και αν μπορέσουν με κάποιον τρόπο, πάλι είναι εκτεθειμένοι στο σιδερένιο νόμο της καπιταλιστικής οικονομίας, του κέρδους.
***
Να γιατί ο λαός πρέπει να χειραφετηθεί και να απορρίψει την πολιτική και την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ότι η ανάπτυξη με ατμομηχανή τους επιχειρηματικούς ομίλους, η «υγιής» επιχειρηματικότητα και ο ανταγωνισμός θα ωφελήσουν και τον ίδιο. Διότι αυτή η ανάπτυξη δεν καθορίζεται από το κριτήριο της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, αλλά από το κριτήριο του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό, ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας - προϊόν της εργασίας χιλιάδων ανθρώπων από πολλούς κλάδους και ειδικότητες - για τα λαϊκά στρώματα διευρύνεται η απόκλιση όσον αφορά την αξιοποίησή τους. Να γιατί η λαϊκή πάλη πρέπει να διεκδικεί την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και δωρεάν λαϊκού συστήματος Υγείας, με την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, στο πλαίσιο του οποίου να αναπτυχθεί πανελλαδικά επαρκές δίκτυο δημόσιων τραπεζών βλαστοκυττάρων και εργαστηρίων και να αξιοποιούνται δωρεάν απ' όλους όσοι τα έχουν ανάγκη, με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια. Γι' αυτό απαιτείται κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία σε πανελλαδικό επίπεδο, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, η οποία μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια της εργατικής - λαϊκής εξουσίας. Σε αυτές τις συνθήκες, μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας προς όφελος της υγείας του λαού.