ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε επιχειρηματικούς ομίλους το 30% των νοσοκομείων
Με περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και «λουκέτο» είναι αντιμέτωπα τα δημόσια νοσοκομεία στη Γερμανία. Στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης, τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, δηλαδή πόσο «αποδοτικά» και «κερδοφόρα» είναι. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς γίνονται περικοπές στο προσωπικό, στις λειτουργικές δαπάνες, ενώ νοσοκομεία κλείνουν αν δεν κρίνεται «συμφέρουσα» η λειτουργία τους. Την ίδια στιγμή, αυξάνουν οι ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων με το 30% πλέον να ελέγχονται από επιχειρηματικούς ομίλους.
Σύμφωνα με τον Γερμανικό Σύνδεσμο Νοσοκομείων (DKG) τα δημόσια νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται. Από τα 6 δισ. ευρώ που απαιτούνται κάθε χρόνο, τα κρατίδια καταβάλλουν μόνο το 50%, αναφέρει ενώ το συνδικάτο Verdi μιλά για 162.000 κενές θέσεις εργασίας.
Μέσα σε μια δεκαετία τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκαν από 2.139 το 2005, σε 1.956 το 2015. Οι ασθενείς φθάνουν πλέον τα 39 εκατομμύρια, ενώ οι εργαζόμενοι τα 1,2 εκ. Ταυτόχρονα, χρυσές δουλειές κάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες. Η επιχείρηση «Helios» κατέγραψε το 2016, στα 112 νοσοκομεία που διαχειρίζεται, κέρδη ύψους 543 εκ. ευρώ. Επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως η «Helios», η «Asklepios», η «Sana», η «Rhon» και άλλες διαχειρίζονται περίπου το 30% των γερμανικών νοσοκομείων, λέει ο Γερμανός σύμβουλος.
Να σημειωθεί ότι στη Γερμανία υπάρχουν 3 κατηγορίες νοσοκομείων: Τα κοινοτικά (κρατικά, κρατιδιακά και δημοτικά), τα νοσοκομεία της Εκκλησίας, ανθρωπιστικών οργανώσεων κ.λπ. και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, κυρίως αλυσίδες και όμιλοι, όπου έχουν δημιουργηθεί μονοπωλιακές εταιρείες (π.χ. AMEOS, «Klinikum», «Vivantes», «Sana», «Asklepios», «Deutscher Orden, Oberberg Kliniken»). Οι ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων συνεχίζονται - κυρίως των κοινοτικών - ενώ έχει προχωρήσει η αγορά ακόμα και πανεπιστημιακών νοσοκομείων, π.χ. από την «Asklepios» το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αμβούργου.