Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Ανάπτυξη και στη Δανία

Κύμα απεργιών για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Σε απεργία και συγκεντρώσεις προχωρούν σήμερα πολλοί εργαζόμενοι στη Δανία μετά από πρωτοβουλία των επιτροπών αγώνα που συστάθηκαν πρόσφατα με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων, αφού τα περισσότερα σωματεία και οι Ομοσπονδίες συμφωνούν στο περιεχόμενο της κατάπτυστης πρότασης που συμφωνήθηκε στις διμερείς συναντήσεις μεταξύ Εργοδοτών και Ομοσπονδιών για τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι προσδοκίες για τις φετινές διαπραγματεύσεις ήταν μεγάλες, αφού με όλα τα στατιστικά στοιχεία, το 2015 οι εταιρείες είχαν κέρδη κατά μέσο όρο ύψους 19% και ακόμα υψηλότερα το 2016. Οι πολιτικοί και οι ειδήμονες προπαγανδίζουν ότι η Δανία ξεπέρασε την κρίση. Από το 2012 έως το 2015 το ΑΕΠ έχει αυξηθεί κατά 15 δισ. ευρώ
Τα τελευταία χρόνια με αφορμή την κρίση υλοποιήθηκαν σειρά μέτρων, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους, περικοπές κάθε επιδόματος κλπ. (διαβάστε αναλυτικά)
Με βάση πρόσφατες έρευνες, ένας στους 4 εργαζόμενους από τα αποχαρακτηρισμένα βαρέα επαγγέλματα είναι ή ανάπηρος ή έχει πεθάνει πριν συμπληρώσει το 60ό έτος. Ακόμα 430.000 Δανοί έχουν χτυπηθεί από τη σύγχρονη κοινωνική μάστιγα που λέγεται στρες και προέρχεται από τις συνθήκες δουλειάς.
Οι εργατοπατέρες του σοσιαλδημοκρατικού εργοδοτικού συνδικαλισμού, αντί να απαιτήσουν έστω και κάποια σχετική ανάκτηση των απωλειών, συμφώνησαν σε παραπέρα απώλειες «για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές». Έτσι στη νέα πρόταση, αναφέρεται η αύξηση του ωραρίου εργασίας από 37 ώρες τη βδομάδα που είναι σήμερα σε 42 και μάλιστα αυτό να γίνεται όταν θέλει ο εργοδότης και οι επιπλέον ώρες να μην πληρώνονται αλλά να καταγράφονται σε μια «τράπεζα ωρών» που θα δημιουργηθεί. Όσο για τη σύνταξη για τους σημερινούς 20άρηδες να πάει στα 74. Προτείνεται δε μια μηδενική αύξηση ύψους περίπου 1 ευρώ για τα επόμενα 2 χρόνια.
Με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων δημιουργήθηκαν επιτροπές αγώνα σε πολλές πόλεις, που κάνουν καθημερινά εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να τους πείσουν να μην αποδεχτούν τη συμφωνία.
Με βάση το δανέζικο μοντέλο, η πρόταση συμφωνίας πρέπει να ψηφιστεί από τα μέλη των σωματείων. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 20 Μάη και αν βγει «ΟΧΙ» θα κηρυχτεί γενική απεργία.
Πάντως σήμερα, σε 8 πόλεις εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους έχουν αποφασίσει να απεργήσουν κόντρα στη γνώμη των Ομοσπονδιών και να διαδηλώσουν ότι δεν πάει άλλο.