Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Στις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης.

Δεν περνά απαρατήρητη η στάση της διοίκησης το τελευταίο διάστημα από τη στιγμή που εισέρευσαν  στα ταμεία τα “δεδουλευμένα” του ΕΟΠΥΥ. Σκέψεις  που μόνο κρυφά φυλασσόμενες  δεν θεωρούνταν, βρήκαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν  επί χάρτου και να περιμένουν, όχι για πολύ μάλλον, την υλοποίησή  τους. Κινητικότητα στους  διοικούντες  που εκδηλώνεται  με την ικανοποίησή τους για την αποτελεσματικότητα της δουλειάς.
Και επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, έτσι και το κέρδος φέρνει κέρδος, οι επενδύσεις  αυξάνονται σε τομείς που η κερδοφορία διασφαλίζεται. Χρήματα που “περίσσεψαν” διαμοιράζονται σε κλινικές και τμήματα με τη μορφή καινούργιου εξοπλισμού. Ταυτόχρονα όμως καλούνται να περιορίσουν τυχόν “σπατάλες” στο όνομα του εξορθολογισμού. Η επαναλαμβανόμενη ιστορία του ανοίγματος της οφθαλμολογικής  κλινικής και επέκτασης της βραχείας νοσηλείας (ως άλλη κότα που γεννά χρυσά αυγά), αναθερμαίνεται και βρίσκει υπόσταση.
Και σ`όλα αυτά, επειδή το παραμύθι πρέπει να διαπνέεται από καλοσύνη, διεκδικήσεις και υποσχέσεις για επικουρικό προσωπικό όλο και γιγαντώνονται · κάτι από ΟΑΕΔ, κάτι από ΚΕΕΛΠΝΟ θα βουλώσουν οι ρωγμές  του συστήματος.
Το παραμύθι ότι η διοίκηση είναι ανίκανη και αποτυχημένη μόνο ως τραγέλαφος εκλαμβάνεται. Επιτυχία πλήρης, πιστή  στις κατευθυντήριες οδηγίες κυβερνώντων και μη, για βιώσιμα συστήματα υγείας απανταχού της Ευρώπης, που μεταφράζεται σε χαμηλό κόστος-εξοικονόμηση πόρων με ταυτόχρονη εκχώρηση δραστηριοτήτων σε ιδιώτες. Κανόνες της αγοράς. Σε τι δεν πέτυχε τους στόχους της λοιπόν; Και να λέμε του στραβού το δίκιο το έχουν, όποιος επιθυμεί τέτοιου είδους οικονομία, με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά δηλαδή, τότε πρόθυμος να φανεί να γίνει τροφή στις ορέξεις των αφεντικών.
Όσο αφορά τις υποτιθέμενες διαφορές που εμφανίζονται σε τμήματα των εργαζόμενων  μόνο ως επιδόρπιο στις επιθυμίες των ιθυνόντων μπορεί να εκληφθούν. Η έλλειψη προσωπικού και οι αυξημένες απαιτήσεις οδηγούν στην εντατικοποίηση της εργασίας που σαν απόνερα έχει να πραγματοποιούνται και δραστηριότητες  πέραν  του κάθε φορά αντικειμένου, παγιώνοντας μια κατάσταση που ναι μεν θεωρείται στρεβλή  ταυτόχρονα όμως εξυπηρετεί  γιατί είναι συνειδητή επιλογή των "αρχόντων". Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε γιατί αυτό που καίγεται σήμερα γίνεται στάχτη αύριο.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ και η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ  του κάθε συναδέλφου στις αποφάσεις της Γ.Σ προϋπόθεση  στην επιτυχία των στόχων.
Διαφορετικά θα εντάξουμε τους εαυτούς μας σ`αυτό που ο ποιητής σαρκάζει
― Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
― Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
― Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
― Φταίει πρώτ' απ' όλα το κρασί!
Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Kανένα στόμα
δεν τό βρε και δεν τό πε ακόμα.

Έτσι στη σκοτεινή ταβέρνα
πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.
Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα
όπου μας έβρει μας πατεί.
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα
!
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΣ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ