Στοιχεία της «Eurostat» για τους κατώτατους μισθούς
Στοιχεία για τους κατώτατους μισθούς στα 22 από τα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ, έδωσε η Eurostat, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει σε αυτούς τους αποκαλούμενους «υποκατώτατους μισθούς». Να σημειωθεί ότι ο θεσμός του κατώτατου μισθού δεν ισχύει στη Δανία, στην Ιταλία, στην Κύπρο, στην Αυστρία, στη Φιλανδία και τη Σουηδία.
Οι κατώτατοι μισθοί, έτσι όπως τους υπολογίζει η Eurostat, είναι με αύξουσα σειρά οι εξής: Βουλγαρία 235 ευρώ, Ρουμανία, 275 ευρώ, Λετονία και Λιθουανία 380 ευρώ, Τσεχία 407 ευρώ, Ουγγαρία 412 ευρώ, Κροατία 433 ευρώ, Σλοβακία 435 ευρώ, Πολωνία 453 ευρώ, Εσθονία 470 ευρώ, Πορτογαλία 650 ευρώ, Ελλάδα 684 ευρώ (το ποσό προκύπτει από την ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στους υπόλοιπους 12, το ίδιο ισχύει για Ισπανία και Πορτογαλία), Μάλτα 736 ευρώ, Σλοβενία, 805 ευρώ, Ισπανία 826 ευρώ, Ηνωμένο Βασίλειο 1.397 ευρώ, Γαλλία 1.480 ευρώ, Γερμανία 1.498 ευρώ, Βέλγιο, 1.532 ευρώ, Ολλανδία 1.552 ευρώ, Ιρλανδία 1.563 ευρώ, Λουξεμβούργο 1.999 ευρώ. Για λόγους σύγκρισης, δίνεται και ο κατώτατος μισθός που ισχύει στις ΗΠΑ και είναι 1.192 ευρώ.
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κατώτατος μηνιαίος μισθός αλλά κατώτατο ωρομίσθιο σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και κατώτατο βδομαδιάτικο στη Μάλτα. Επομένως, οι κατώτατοι μηνιαίοι μισθοί παρουσιάζονται με την αυθαίρετη παραδοχή ότι για παράδειγμα οι ωρομίσθιοι θα δουλεύουν όλο το μήνα. Ο υψηλότερος κατώτατος (Λουξεμβούργο) είναι περίπου εννιαπλάσιος του χαμηλότερου κατώτατου (Βουλγαρία). Ωστόσο, η διαφορά μειώνεται σε 1 προς 3 από 1 προς 9, όταν οι μισθοί εκφράζονται σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.
Οπως ήδη σημειώσαμε, στις μετρήσεις της Eurostat έχουν εξαφανιστεί η υποκατώτατοι μισθοί, αν και αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο σε πολλά κράτη - μέλη της ΕΕ. Οπως πρόσφατα δήλωσε η Επίτροπος για την Απασχόληση, Μ. Τίσεν, «πολλά κράτη - μέλη είθισται να θέτουν διαφοροποιημένους συντελεστές σχετικά με τον νόμιμο κατώτατο μισθό ή μειωμένες εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης για τους εργαζόμενους νεαρής ηλικίας ή για τους εργαζόμενους χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία».
Περισσότεροι εργαζόμενοι με χαμηλούς μισθούς...
Κι ενώ οι Βρετανοί αξιωματούχοι εντείνουν τα διερευνητικά παζάρια για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της χώρας, προς όφελος των μονοπωλίων, δημοσιοποιήθηκαν νέα στοιχεία που καταγράφουν αναιμικές αυξήσεις (της τάξης του 2,6%) στους μισθούς πολλών εργαζομένων, ενώ παρατηρούνται, το ίδιο διάστημα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας από το 2005!
Δεν πρόκειται για μυστήριο, αλλά για αποτέλεσμα των αντεργατικών εργασιακών σχέσεων και νομοθεσιών που προωθούνται τα τελευταία χρόνια, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης.
Ετσι, η επίσημη ανεργία περιορίστηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2016 στο 4,8%, με το συνολικό αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.600.000 άτομα. Οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 31.800.000, περίπου το 74,6% του εργατικού δυναμικού. Ωστόσο, ανάμεσά τους είναι είτε αυτοαπασχολούμενοι (από ανάγκη...), είτε πολλοί που αναγκάζονται να δουλεύουν τετράωρα ή ακόμη και με συμβάσεις «μηδενικού χρόνου», οι οποίες δεν εξασφαλίζουν ούτε μία ώρα δουλειάς το μήνα (και ας υποχρεώνονται να είναι, ανά πάσα στιγμή, στη διάθεση του εργοδότη!) και να μη θεωρούνται άνεργοι. Αλλο ένα στοιχείο που δημοσιοποιήθηκε σε σχέση με την απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πως οι γυναίκες εργαζόμενες έφτασαν το 2016 στο 70% του γυναικείου εργατικού δυναμικού, ρεκόρ από το 1971.