Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Πόσο ξεφτίλας μπορείς να γίνεις!

Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, με δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σχολίασε ότι «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται». Πρόσθεσε ότι «η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» και ανήγγειλε ότι «τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το νόμο 4339/2015».
Η Ολγα Γεροβασίλη παρουσίασε την κυβέρνηση να δίνει μάχη «με το προηγούμενο αντισυνταγματικό καθεστώς» και προσπάθησε να αξιοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ για να ξεπλύνει την αντιλαϊκή της πολιτική, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί την «επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης» για τους τηλεοπτικούς σταθμούς και μ' αυτόν τον τρόπο «στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό, στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τούς έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών».

Οι περικοπές των συντάξεων
Μιλώντας χτες σε ραδιοφωνική εκπομπή του «Αlpha» ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, είπε χαρακτηριστικά: «Οι μισθοί έχουν πέσει σε επίπεδο που ελάχιστα εξασφαλίζει τους ανθρώπους και μοιραία παρασύρουν και τις συντάξεις, πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο. Εγγυηθήκαμε ότι κανείς δεν θα πέσει κάτω των 1300 μεικτών (σ.σ. για το άθροισμα των συντάξεων) αλλά υπάρχουν πολύ χειρότερες καταστάσεις, τίθεται θέμα επιβίωσης όταν εργαζόμενοι παίρνουν 100 ευρώ το μήνα. Σκοπός μας είναι τα 100 ευρώ να γίνουν αξιοπρεπής μισθός».
Ο υπουργός, με μισές αλήθειες, επιχειρεί να ελιχθεί για να δικαιολογήσει τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που βέβαια δεν ήταν οι μόνες που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πράγματι, τα έσοδα των Ταμείων και η οικονομική τους κατάσταση συνδέονται με το ύψος των μισθών. Οχι όμως μόνο με αυτούς. Συνδέονται με τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και τα δισ. ευρώ που χάνει κάθε χρόνο π.χ. το ΙΚΑ από την εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων. Συνδέονται ακόμα και με την τύχη των αποθεματικών των Ταμείων, τα οποία λεηλατήθηκαν από κράτος και εργοδοσία και σήμερα δεν υπάρχουν για να στηρίξουν τις συντάξεις.
... και οι μισθοί
Ομως και για το ύψους των μισθών η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Αλήθεια, τι έγινε η υπόσχεση για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ; Τι έκανε μέχρι τώρα για την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων; Διότι το αίσχος του μισθού των 100 ευρώ το μήνα που επικαλείται ο υπουργός φέρνει και τη δική της σφραγίδα, όπως βέβαια και των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων. Πολύ περισσότερο που τέτοιοι μισθοί αναλογούν σε λίγες μόνο μέρες εργασίας το μήνα. Ομως, η κυβέρνηση αντί να αντιμάχεται την ευελιξία, πανηγυρίζει όταν μία θέση εργασίας μοιράζεται σε δύο και τρεις εργαζόμενους και ισχυρίζεται πως έτσι αυξάνει την απασχόληση! Οταν όμως κάνεις σημαία την ευελιξία, αυτή οδηγεί σε τέτοιους μισθούς και κατ' επέκταση σε αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις.