Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Ο λαός πληρώνει τη συνεχή κρατική υποχρηματοδότηση


Και από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 προκύπτει άγριο χαράτσωμα των ασθενών, επιδείνωση της ήδη επικίνδυνης κατάστασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Από πρόσφατη κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό», ενάντια στην υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων
«Για πρώτη φορά μετά από μια ολόκληρη πενταετία ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί δίνει σημαντικό βάρος στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών (...) Μόνο για την Υγεία υπάρχει αύξηση των δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (1/12/2015).
Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να καμουφλάρει τη βάρβαρη πολιτική της και να δείξει ότι διαφέρει τάχα από τις άλλες αστικές κυβερνήσεις και τα δύο προηγούμενα μνημόνιά τους, η πραγματικότητα δεν αντιστρέφεται: Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατηρεί τις προηγούμενες μειώσεις και προχωράει σε νέες.
Ενδεικτικά, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία έχουν κατακρεουργηθεί, από 23 δισ. ευρώ το 2009, σε8,4 δισ. ευρώ το 2015, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 4,3% του ΑΕΠ. Επίσης, οι συνολικές δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία είναι μειωμένες στον προϋπολογισμό κατά 570 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015.
Μέσα και από αυτόν τον προϋπολογισμό «ζωντανεύουν» οι άγριες περικοπές στις κρατικές δαπάνες Υγείας, που προστίθενται σωρευτικά σε αυτές των προηγούμενων ετών, οξύνοντας την ήδη επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία του λαού.

Από τις τσέπες των ασθενών - είτε μέσα από εισφορές, είτε με απευθείας πληρωμές - αρπάζονται δισεκατομμύρια ευρώ. Αυξάνονται συνεχώς εκείνοι που δεν μπορούν πια να αγοράσουν τις εμπορευματοποιημένες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αποκλείονται από αυτές. Στο ερώτημα ποιος «πληρώνει» την κρατική υποχρηματοδότηση για την Υγεία και τα φάρμακα του λαού, η απάντηση είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι λαϊκές οικογένειες.
περισσότερα στο: