Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Κάποιες σκέψεις για την φετινή Εργατική Πρωτομαγιά

Καραχρήστος Χρήστος,
Γραμματέας ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης

Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς βρίσκει όλο τον πλανήτη να μάχεται με έναν «αόρατο εχθρό».Καθημερινά, φτάνουν στις οθόνες μας εικόνες με την κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, ακόμη και στην κορωνίδα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, παρά τον ηρωισμό των εργαζομένων σε αυτά. Καθημερινά, προστίθενται ονόματα υγειονομικών στην μακριά λίστα των θυμάτων του κορονοϊού. Καθημερινά, αναδεικνύεται η ανεπάρκεια των συστημάτων υγείας παγκοσμίως να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους λαούς.
Αλλά και στην χώρα μας, παρά την καλύτερη πορεία που παρατηρήθηκε στην πανδημία και ήταν συνέπεια της καθοριστικής συμβολής όλων με την τήρηση των μέτρων προστασίας που σύστησαν οι ειδικοί, η εικόνα δε διαφέρει. Από την πρώτη στιγμή η ΟΕΝΓΕ επισήμανε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ανοχύρωτο, με τραγικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, συνέπεια της κρατικής υποχρηματοδότησης, της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας.
Ένας «αόρατος» ιός ήρθε να μας ξαναθυμίσει, ότι ο πιο επικίνδυνος ιός είναι «ορατός». 
Είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που μπροστά στο κυνήγι του κέρδους δεν λογαριάζει τις ανθρώπινες ζωές. Είναι οι επιλογές των κυβερνώντων τόσα χρόνια, που οδήγησαν το ΕΣΥ στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Που ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 
Προχωράνε σε ελάχιστες προσλήψεις, πολύ πίσω και από τις ανάγκες που υπήρχαν ήδη πριν την πανδημία (προσλήψεις 402 ιατρών για δυο χρόνια την ώρα που τα κενά είναι πάνω από 6500 στους ήδη ανεπαρκής οργανισμούς των μονάδων υγείας). Συνεχίζουν να μένουν κλειστά κρεβάτια σε ΜΕΘ, παραμένοντας πολύ κάτω από τις ανάγκες σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ (πανηγυρίζουν για ύπαρξη 900 κρεβατιών ΜΕΘ, την ώρα που θα έπρεπε να είναι 3500 με βάση τον πλυθυσμό). Τα μέσα ατομικής προστασίας στις μονάδες υγείας είναι είδος πολυτελείας με εκατοντάδες συναδέλφους μας να νοσούν ή να βγαίνουν σε καραντίνα.
Το μήνυμα της Εργατικής πρωτομαγιάς σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Ότι κέρδισε ο λαός μας ήταν μέσα από τους αγώνες του.

Όπως τον Μάη του 1886, του ΄36 και του 1944, έτσι και σήμερα είναι ανάγκη οι υγειονομικοί μαζί με τον λαό να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Να διεκδικήσουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ένταξη του στον κρατικό έλεγχο, παροχή όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας.
Ο κορονοϊός θα γιατρευτεί και η πανδημία θα περάσει, όπως πέρασαν κι άλλες στο παρελθόν, ο καπιταλισμός όμως είναι αθεράπευτος και θα συνεχίζει να βασανίζει την ανθρωπότητα, με τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, την καταστροφή του περιβάλλοντος, μέχρι οι λαοί να αποφασίσουν να βγουν στην αντεπίθεση.