Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΣΣΕ για το δίχρονο 2020-21

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στο 
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ  ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Άρθρο 1 
Πεδίο Εφαρμογής
Στους όρους της ΣΣΕ αυτής υπάγονται όλοι οι εργαζόμενοι, τακτικό και έκτακτο προσωπικό, που εργάζεται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Γενικό Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, εκτός από τους εργαζομένους για τους οποίους ισχύουν ειδικές και αμφιμερώς αναγκαστικού δικαίου διατάξεις.

Άρθρο 2
 Αποδοχές
1. Οι αποδοχές του κάθε φύσεως προσωπικού του Νοσοκομείου ρυθμίζονται από τις προηγούμενες επιχειρησιακές συλλογικές ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την ιδρυτική νομοθεσία του Νοσοκομείου και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του.
2. Επαναχορηγούνται τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, που καταργήθηκαν. Το επίδομα Χριστουγέννων ανέρχεται στο ύψος των μηνιαίων αποδοχών και τα επιδόματα Πάσχα και άδειας στο ύψος του μισού των μηνιαίων αποδοχών, το καθένα.
3. Επανέρχονται στο ύψος που ήταν προ της κατάργησής τους το νοσοκομειακό επίδομα και το κίνητρο απόδοσης.
4. Οι μισθοί αυξάνονται κατά 15% για τους χαμηλόμισθους μέχρι 1500 ευρώ μεικτό βασικό μισθό και 10% για όσους τα υπερβαίνουν.
5. Σε εργαζόμενους που δεν πληρώνονται από το νοσοκομείο ή έχουν άλλη σύμβαση(π.χ. ΟΑΕΔ, επικουρικοί), η αύξηση χορηγείται ως προσωπική διαφορά.
6. Ως υπερωριακή απασχόληση αποζημιώνεται μισή ώρα ανά 8ωρη βάρδια για τις ανάγκες παράδοσης-παραλαβής στα τμήματα με κυκλικό πρόγραμμα σε νοσηλευτές/τριες και μαίες/τες
7. Εργαζόμενοι που τελούν σε καθεστώς ετοιμότητας (αιμοδυναμικό-εξωσωματική-βιοιατρική-πληροφορική-τεχνικοί) δικαιούνται επίδομα ύψους 300 ευρώ μηνιαίως
8. Στους εφημερεύοντες νοσηλευτές χορηγείται επίδομα ευθύνης που ισοδυναμεί με προσαύξηση 30% επί της ημερήσιας αποζημίωσης ανά βάρδια εφημερίας που προσαυξάνεται στο 50% κατά την απασχόληση σε νυχτερινή βάρδια
9. Εργαζόμενοι που κατέχουν ή αποκτούν ανώτερο τίτλο (πτυχίο) από αυτόν με τον οποίον προσλήφθηκαν και δεν δύνανται να μεταταγούν για λειτουργικούς ή άλλους λόγους, λαμβάνουν ως προσωπική διαφορά το ποσό που υπολείπεται των  αποδοχών του τίτλου που προσκομίζουν διατηρώντας τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την οργανική θέση που καταλαμβάνουν
10. Αποζημίωση απόλυσης: Μισθωτοί που συνδέονται με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και έχουν συμπληρώσει 15ετή υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη ή το όριο ηλικίας που προβλέπει ο οικείος ασφαλιστικός οργανισμός μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους με τη συγκατάθεση του εργοδότη τους, οπότε δικαιούνται να λάβουν το 50% της νόμιμης αποζημίωσης(Ν. 3198/1955) ή το 40% εάν υπάρχει επικουρική ασφάλιση. Τούτο ισχύει και σε περιπτώσεις μειωμένης σύνταξης γήρατος και αναπηρίας, εφόσον υπάρχει η 15ετία.


Άρθρο 3 
 Κανονική ετήσια άδεια 
Οι εργαζόμενοι δικαιούνται κανονική άδεια με αποδοχές, η διάρκεια της οποίας ορίζεται σε είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες για το πρώτο εργασιακό έτος.  Ο χρόνος της κανονικής άδειας επαυξάνεται κατά μία (1) εργάσιμη ημέρα για κάθε έτος απασχόλησης και μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των είκοσι πέντε (25) εργασίμων ημερών, εκ των οποίων  δεκαπέντε (15) ημέρες θα χορηγούνται υποχρεωτικά, εφόσον το ζητήσει ο εργαζόμενος,  από 15 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου. 
Άδεια είκοσι πέντε (25) εργασίμων ημερών δικαιούται κι ο υπάλληλος που έχει συμπληρώσει δώδεκα (12) έτη σε διαφορετικούς εργοδότες, ενώ μετά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας η ετήσια κανονική άδεια  προσαυξάνεται κατά μία ακόμη ημέρα (26). Τη χορήγηση κανονικής άδειας ακολουθεί η χορήγηση των οφειλόμενων ή των ημερών αναπαύσεως της ακόλουθης εβδομάδας, εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιτρέπουν. Η κανονική άδεια χορηγείται υποχρεωτικά μέσα στο ημερολογιακό έτος που αντιστοιχεί.
Όταν με αίτηση του υπαλλήλου ολόκληρη η άδεια χορηγείται εκτός από την περίοδο  15 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, προσαυξάνεται κατά πέντε (5) εργάσιμες ημέρες. Η προσαύξηση αυτή δεν χορηγείται όταν ο υπάλληλος κάνει χρήση της κανονικής του άδειας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Επίσης δεν χορηγείται στους υπαλλήλους  που βρίσκονται σε άλλου είδους άδεια κατά την προαναφερόμενη περίοδο.
Χορηγούνται ολιγόωρες άδειες (εξόδου, βραδείας προσέλευσης και άνευ επιστροφής). Οι άδειες αυτές είναι διάρκειας μέχρι 2 ώρες η καθεμία και συνολικά 4 ώρες κάθε μήνα.


Άρθρο 4 
Άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης 
1. Για τη συμμετοχή του εργαζομένου σε προγράμματα μετεκπαίδευσης και προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, δικαιούται να ζητήσει άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης. Άδεια δεν χορηγείται αν ο χρόνος υπηρεσίας του, που απομένει μετά το πέρας της άδειας είναι μικρότερος του τετραπλάσιου της χρονικής διάρκειας της άδειας. Η άδεια χορηγείται εφόσον ο χρόνος προϋπηρεσίας του υπαλλήλου είναι τουλάχιστον τριπλάσιος του χρόνου της άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης που του έχει χορηγηθεί. Η προϋπηρεσία δύναται να εκπληρωθεί σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή ΝΠΙΔ που ανήκει στους φορείς γενικής κυβέρνησης και όχι απαραιτήτως στην υπηρεσία που χορήγησε την άδεια στον υπάλληλο. (εγκΔΙΔΑΔ/Φ.69/ 98/38803 17 Δεκ 2018)
Επίσης η ανωτέρω άδεια δεν χορηγείται αν ο εργαζόμενος δεν έχει συμπληρώσει τη δοκιμαστική υπηρεσία.
2. Η άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης χορηγείται από το Δ.Σ. του νοσοκομείου, ύστερα από αίτηση του εργαζομένου και μετά από σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ., στο οποίο και μόνον για την περίπτωση αυτή θα συμμετέχει ένας εκπρόσωπος των εργαζόμενων που υποδεικνύει κάθε φορά το Σωματείο Εργαζομένων, το οποίο Δ.Σ. θα ελέγχει τη συνδρομή των προϋποθέσεων της παρ. 1 και θα συνεκτιμά τη συνάφεια της μετεκπαίδευσης ή της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης με το αντικείμενο της υπηρεσίας του, την υπηρεσιακή επίδοση και τις γνώσεις του εργαζομένου. Ειδικά, προκειμένου περί εκπαιδευτικής άδειας στο εξωτερικό, απαιτείται πολύ καλή γνώση της γλώσσας της χώρας στην οποία πρόκειται να μεταβεί ο εργαζόμενος.
3. Η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά, εάν ο εργαζόμενος έχει λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Υποτροφία από άλλο ίδρυμα ή οργανισμό ημεδαπό, διεθνή ή αλλοδαπό ή αλλοδαπή κυβέρνηση για μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση σχετιζόμενη με το αντικείμενο της υπηρεσίας του εργαζομένου συνεκτιμάται για τη χορήγηση της άδειας. Η άρνηση χορήγησης της άδειας πρέπει να αιτιολογείται ειδικώς.
4. Η άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβεί τη διετία. Σε περίπτωση φοίτησης σε προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών διάρκειας δύο (2) ετών ή εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, η άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία (3) ή τα τέσσερα (4) χρόνια αντίστοιχα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του εργαζομένου δεν μπορεί να χορηγηθεί σε αυτόν άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης πέρα των πέντε (5) ετών.
5. Ο εργαζόμενος στον οποίο χορηγείται άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης λαμβάνει τις αποδοχές του. Στους εργαζομένους που χορηγείται άδεια για μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο εσωτερικό παρέχονται αποδοχές αυξημένες κατά 20%. Αν η μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση γίνεται εκτός της περιοχής του Νομού Θεσσαλονίκης, μπορεί να ορίζεται προσαύξηση έως και 40% με απόφαση του Δ.Σ.. Στους υπαλλήλους που χορηγείται άδεια για μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο εξωτερικό παρέχονται αποδοχές αυξημένες στο διπλάσιο. Η προσαύξηση των αποδοχών μειώνεται κατά το μέρος που καλύπτεται από υποτροφία ή άλλου είδους χρηματική αμοιβή ή αποζημίωση που τυχόν χορηγείται στον υπάλληλο στο εσωτερικό ή το εξωτερικό. Ο υπάλληλος δικαιούται επίσης οδοιπορικά έξοδα μετάβασης και επιστροφής.
6. Η άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης μπορεί να ανακαλείται για εξαιρετικούς λόγους που αφορούν στην υπηρεσία ή για λόγους που ανάγονται στην επίδοση του εργαζομένου πριν από την πάροδο του χρόνου της λήξης της με πράξη του αρμόδιου για τη χορήγηση της οργάνου, η οποία εκδίδεται μετά από σύμφωνη και ειδικώς αιτιολογημένη γνώμη του Δ.Σ..
7. Μετά το τέλος της άδειας εκπαίδευσης ο εργαζόμενος υποχρεούται να υπηρετήσει στο Νοσοκομείο για χρονικό διάστημα ίσο με το τριπλάσιο του χρόνου της άδειας. Σε περίπτωση αθέτησης της υποχρέωσης του αυτής ο εργαζόμενος υποχρεούται να επιστρέψει τις αποδοχές που έλαβε κατά το χρόνο της άδειας, ο οποίος δεν υπολογίζεται στην περίπτωση αυτή ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.

     Άρθρο 5 
 Εκπαιδευτική άδεια 
1. Άδειες μικρής χρονικής διάρκειας χορηγούνται υποχρεωτικά, μετά από αίτηση τους, σε εργαζομένους που μετέχουν σε διαγωνισμούς για να πάρουν υποτροφία ή να εισαχθούν στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) ή για να επιλεγούν για φοίτηση σε κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών, σε αντικείμενα που ενδιαφέρουν το Νοσοκομείο.
2. Όμοιες άδειες μπορεί να χορηγούνται για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις, σεμινάρια και κάθε είδους συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, εφόσον η συμμετοχή κρίνεται συμφέρουσα για το Νοσοκομείο.
3. Οι άδειες των προηγούμενων παραγράφων χορηγούνται από το Δ.Σ. του νοσοκομείου ή τη Γενική Διεύθυνση, μετά από χορηγηθείσα εξουσιοδότηση, ύστερα από γνώμη του άμεσου προϊσταμένου του εργαζομένου, με αποδοχές για όλο το χρόνο κατά τον οποίο ο εργαζόμενος μετέχει στο διαγωνισμό ή τις λοιπές δραστηριότητες. Στο χρόνο αυτόν προστίθενται οι ημέρες που είναι αναγκαίες για τη μετάβαση και την επιστροφή του εργαζομένου.
4. Οι ανωτέρω άδειες δεν θα υπερβαίνουν τις δεκαπέντε (15) ημέρες ετησίως και η χορήγησή τους είναι υποχρεωτική στην περίπτωση που ο/η αιτών/ούσα είναι εισηγητής/τρια.

Άρθρο 6 
 Άδεια άνευ αποδοχών 
1. Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο δύνανται να λάβουν άδεια άνευ αποδοχών έως και δύο έτη για σοβαρούς οικογενειακούς ή άλλους λόγους, μετά από σχετική αίτησή τους στο Δ.Σ. του Νοσοκομείου το οποίο λαμβάνει σχετική απόφαση. Ο εργαζόμενος που επιθυμεί να κάνει χρήση της παραπάνω αδείας πρέπει να έχει συμπληρώσει 2 έτη πραγματικής υπηρεσίας στο Νοσοκομείο. Τέσσερις μήνες από την άδεια άνευ αποδοχών για την ανατροφή τέκνου αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας
2. Στον εργαζόμενο που αποδέχεται θέση στην Ε.Ε. ή σε άλλο οργανισμό, που μετέχει η  Ελλάδα μπορεί να χορηγηθεί άδεια άνευ αποδοχών έως 5 έτη. Η άδεια αυτή δύναται να παραταθεί,  εφόσον συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι για μια ακόμη πενταετία και λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.

  Άρθρο 7 
 Άδειες εξετάσεων-υποχρεωτικών παρακολουθήσεων
1. Στους εργαζόμενους που είναι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί σε σχολεία και ιδρύματα και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης χορηγείται άδεια με αποδοχές για συμμετοχή στις εξετάσεις είκοσι (20) ημερών ανά έτος φοίτησης για όσο διαρκεί η υποχρεωτική φοίτηση (ν) και  μέχρι το  ν + ν/2  των ετών της υποχρεωτικής φοίτησης, εφόσον ο υπάλληλος εξακολουθεί να φοιτά. Η άδεια εξετάσεων χορηγείται συνεχόμενα ή τμηματικώς κατά την εξεταστική περίοδο και μπορεί να χορηγείται και σε αναλογία 2 ημερών ανά ημέρα εξετάσεων, έπειτα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, που υποβάλλεται τουλάχιστον δύο (2) εβδομάδες πριν από την ημερομηνία έναρξής της άδειας που εγκρίνεται από την αρμόδια υπηρεσία, εκτός αν στην αίτηση συνυποβάλλεται ανακοίνωση της Γραμματείας του εκπαιδευτικού ιδρύματος με ημερομηνία μεταγενέστερη από την έναρξη της ως άνω προθεσμίας των δύο εβδομάδων. 
2. Η ίδια άδεια δύναται να χορηγείται και τμηματικώς για την υποχρεωτική παρακολούθηση μαθημάτων. 
3. Στους φοιτητές του ανοιχτού πανεπιστημίου χορηγείται άδεια δύο (2) ημερών με αποδοχές για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της ημέρας της εξέτασης, αν ο υπάλληλος εργάζεται καθώς και για την παράδοση εργασίας εφόσον αυτή υπέχει θέση εξέτασης.

Άρθρο 8 
Άδειες μητρότητας
1. Στις εργαζόμενες οι οποίες κυοφορούν, χορηγείται άδεια Τοκετού-Λοχείας 56 ημέρες πριν τον τοκετό και 63 ημέρες μετά. Οι αποδοχές για το χρονικό αυτό διάστημα καταβάλλονται από το ΙΚΑ, τον εργοδότη και τον ΟΑΕΔ, όπως ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις. Το Νοσοκομείο χορηγεί επιπλέον ένα (1) μήνα παράταση, τη λεγόμενη «Παράταση Λοχείας», με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Συνολικά  χορηγούνται στην εργαζόμενη 150 ημέρες (56 ημέρες πριν τον τοκετό και 94 ημέρες μετά.) Η άδεια λόγω κυοφορίας χορηγείται ύστερα από βεβαίωση του θεράποντα γιατρού για τον πιθανολογούμενο χρόνο τοκετού.  
    Σε περίπτωση απόκτησης τέκνου πέραν του 3ου, η άδεια των 63 ημερών μετά τον τοκετό, προσαυξάνεται κάθε φορά κατά δύο (2) μήνες.
2. Όταν ο τοκετός πραγματοποιείται σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν που είχε πιθανολογηθεί αρχικά, η άδεια που είχε χορηγηθεί, παρατείνεται μέχρι την πραγματική ημερομηνία του τοκετού, χωρίς αυτή η παράταση να συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση του χρόνου της άδειας που χορηγείται μετά τον τοκετό. Όταν ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλιστεί συνολικός χρόνος άδειας πέντε (5) μηνών.
3. Σε κυοφορούσες εργαζόμενες που έχουν ανάγκη ειδικής θεραπείας, μετά την εξάντληση της αναρρωτικής άδειας με αποδοχές, χορηγείται κανονική άδεια κυοφορίας με αποδοχές, μετά από βεβαίωση θεράποντος ιατρού και διευθυντή γυναικολογικής ή μαιευτικής κλινικής ή τμήματος δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος.
4. Στους εργαζόμενους που υιοθετούν τέκνο, ή γίνονται ανάδοχοι γονείς ή αποκτούν τέκνο με τη διαδικασίας της παρένθετης μητρότητας χορηγείται άδεια τριών (3) μηνών εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας, εφόσον το υιοθετημένο τέκνο είναι ηλικίας έως έξι (6) ετών. Ένας μήνας από την άδεια αυτή μπορεί να καλύπτει απουσία του εργαζόμενου κατά το προ της υιοθεσίας διάστημα.
5. Σε περίπτωση πρόωρου τοκετού που πραγματοποιείται μετά την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και πριν την έναρξη της άδειας κύησης πρέπει να χορηγείται η τρίμηνη άδεια λοχείας ανεξάρτητα από την έκβαση του εμβρύου.

Άρθρο 9
Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις
1. Η προβλεπόμενη από την παρ. 1 του άρθρου 6 της παρούσας άδεια άνευ αποδοχών χορηγείται υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη Διοικητικού συμβουλίου, και σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, όταν πρόκειται για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι (6) ετών.
2. Διάστημα τριών (3) μηνών της άδειας αυτής χορηγείται με πλήρεις αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου (3ου) παιδιού και άνω, αυτοτελώς για κάθε τέκνο.
3. Ο χρόνος εργασίας της εργαζόμενης μειώνεται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών και κατά  μία (1) ώρα, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών. Κατά τη διάρκεια του μειωμένου ωραρίου η εργαζόμενη μπορεί με αίτησή της να εξαιρείται υποχρεωτικά του νυχτερινού ωραρίου.
4. Ο  γονέας, όταν συμπληρώσει 6 μήνες πραγματικής υπηρεσίας (δηλ. εκτός αναρρωτικής, άδειας τοκετού λοχείας και παράτασης λοχείας) από την ημερομηνία πρόσληψης, δικαιούται, με τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας του, εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του κατά την προηγούμενη παράγραφο μειωμένου ωραρίου.
5. Η μητέρα που δικαιούται τη διευκόλυνση ανατροφής παιδιού  μπορεί, με βάση τις ανάγκες της και τη σύμφωνη γνώμη του Νοσοκομείου, να επιλέξει ένα από τα δύο ευεργετήματα, δηλαδή του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας των εννέα μηνών. Για την μετατροπή του μειωμένου ωραρίου σε συνεχόμενη άδεια, ενδεικτικός είναι ο ακόλουθος μαθηματικός τύπος:

                       1452 ώρες*   -  Χ ώρες**
9 μήνες  χ                                        
                               1452
* 1452 ώρες: ο αριθμός των ωρών που αντιστοιχεί στο σύνολο του μειωμένου ωραρίου από την λήξη της λοχείας έως το τέκνο να γίνει τεσσάρων (4) ετών. 
** X ώρες: ο αριθμός των ωρών του μειωμένου ωραρίου που διανύθηκε από τη λήξη της λοχείας (3μήνο) έως την ημέρα της αίτησης για τη χορήγηση της συνεχόμενης άδειας, οι οποίες θα μετρηθούν αρχικώς σε εργάσιμες ημέρες (22 εργάσιμες ημέρες ανά μήνα) και κατόπιν θα μετατραπούν σε ώρες πολλαπλασιαζόμενες αναλόγως είτε με το 2 είτε με το 1 (διότι 1 ή 2 ώρες είναι το ημερήσιο μειωμένο ωράριο ανάλογα με την ηλικία του τέκνου). 
6. Τα δικαιώματα των παραγράφων 3 και 5 έχει και ο πατέρας υπάλληλος, με την προσκόμιση των αντίστοιχων δικαιολογητικών, και εφόσον η σύζυγος εργάζεται, με πλήρη ή μερική απασχόληση, και δεν κάνει χρήση αντίστοιχων δικαιωμάτων ή αν δεν εργάζεται καθόλου  ή και ο υπάλληλος που υιοθετεί ή αναδέχεται τέκνο ηλικίας έως τεσσάρων (4) ετών,
7. Για το γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω το κατά μία ώρα μειωμένο ωράριο παρατείνεται κατά ένα (1) έτος χωρίς δυνατότητα μετατροπής σε συμψηφιστική άδεια απουσίας. 
Στην περίπτωση γέννησης 4ου τέκνου, το μειωμένο κατά μια (1) ώρα εργασίας ωράριο παρατείνεται για δύο (2) ακόμα έτη, χωρίς δυνατότητα μετατροπής σε συμψηφιστική άδεια απουσίας για κάθε παιδί από το 4ο και άνω, μέχρι να συμπληρώσει την ηλικία των 6 ετών. Το ίδιο δικαίωμα θεμελιώνεται και μετά από την απόκτηση κάθε τέκνου μετά το τέταρτο.
8.
9. Σε περίπτωση αποχώρησης του/της εργαζόμενου, πριν από τη συμπλήρωση 4 ετών από τη λήξη της άδειας τοκετού – λοχείας, ο/η αποχωρών/ουσα εργαζόμενος/η, υποχρεούται να επιστρέψει στο Νοσοκομείο τις αποδοχές, που έλαβε κατά το χρόνο της άδειας. Εφόσον η άδεια χορηγήθηκε σωρευτικά για διάστημα μικρότερο των 9 μηνών επιστρέφονται αναλογικά οι αποδοχές των σωρευτικώςχορηγηθεισών ημερών αδείας. Το μέτρο αυτό δεν θα ισχύσει για όσους/σες αποχωρήσουν μεν αλλά προσελήφθησαν στο Δημόσιο ή σε δημόσιο οργανισμό ή ΝΠΔΔ και δεν θα λάβουν πρόσθετη άδεια για τον ίδιο λόγο.
10. Σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κλπ. τέκνων χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών με πλήρεις αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός, με τις ίδιες προϋποθέσεις χορήγησης της εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου.

Άρθρο 10 
Αναρρωτική άδεια – Άδεια ασθενείας Τέκνου
1. Χορηγείται μέχρι 4ημέρες, ανά ημερολογιακό έτος, αναρρωτική άδεια σε περίπτωση ασθενείας των εργαζομένων που υπάγονται στην παρούσα έπειτα από έγκαιρη ειδοποίηση του αρμόδιου προϊσταμένου ή διευθυντή  και γνωστοποίηση σε αυτόν του τόπου (διεύθυνση) που βρίσκεται ο ασθενής εργαζόμενος. Αυτές οι ημέρες αδείας χορηγούνται με αποδοχές και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Τις ημέρες της άδειας το Νοσοκομείο δύναται να στέλνει ιατρό στο σπίτι του ασθενή.
2. Χορηγούνται επίσης 2 μήνες αναρρωτικής άδειας με αποδοχές, στους εργαζόμενους, που έχουν συμπληρώσει απασχόληση τριών (3) ετών στο Νοσοκομείο, με συμψηφισμό των επιδομάτων ασθενείας που χορηγεί το ΙΚΑ (δηλαδή καταβάλλονται πλήρεις αποδοχές μείον το ποσό του επιδόματος που καταβάλλει το ΙΚΑ). 
3. Η αναρρωτική άδεια της 2ης παραγράφου για τη ίδια νόσο ή πάθηση αυξάνεται στους 6 μήνες με τους ως άνω όρους
4. Δικαίωμα άδειας με αποδοχές έχουν οι υπάλληλοι, λόγω ασθένειας των ανήλικων τέκνων τους, κατόπιν προσκόμισης ιατρικής βεβαίωσης. Το δικαίωμα αυτό ανέρχεται σε τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες το έτος. Ειδικά για τους υπαλλήλους που είναι τρίτεκνοι, το δικαίωμα αυτό ανέρχεται σε επτά (7) εργάσιμες ημέρες το έτος και για τους υπαλλήλους που είναι πολύτεκνοι σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες. Σε περίπτωση που και οι δυο γονείς εργάζονται στο Νοσοκομείο το δικαίωμα χορηγείται σε έναν από τους δύο ή το μοιράζονται. Για τους υπαλλήλους που είναι μονογονείς, η ως άνω άδεια ανέρχεται σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος.
5. Ως τρίτεκνος γονέας νοείται ο γονέας που έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων ή εκτός γάμου γεννηθέντων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε αναγνωρισμένα ως ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό (30ό) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας.Ως τέκνο τρίτεκνης οικογένειας νοείται το τέκνο τρίτεκνου γονέα, το οποίο πληροί τα ηλικιακά όρια του προηγούμενου εδαφίου, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης των λοιπών τέκνων.
6. Σε κάθε περίπτωση που η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων συστήσει μετά από τραυματισμό προσωπικού μετάβαση στο αρμόδιο κέντρο λοιμώξεων, ο/η εργαζόμενος/η δικαιούται εκτάκτως επιπλέον αδείας ειδικού σκοπού με αποδοχές.
7. Οι εργαζόμενες δικαιούνται μία (1) ημέρα ετησίως με αποδοχές για προληπτικό έλεγχο.

Άρθρο 11 
Άδεια λόγω θανάτου συζύγου ή συγγενούς προσώπου
Σε περίπτωση θανάτου συζύγου ή αδερφών ή τέκνων ή γονέων ή κουνιάδου ή γαμπρού ή νύφης  χορηγούνται 3 ημέρες άδειας και σε περίπτωση όμως θανάτου παππού, γιαγιάς χορηγείται άδεια 1 ημέρας.

Άρθρο 12 
Αιμοδοτική άδεια
1. Οι εργαζόμενοι που αιμοδοτούν για την Τράπεζα Αίματος του Σωματείου Εργαζομένων δικαιούνται άδεια 2 εργάσιμων ημερών για κάθε αιμοδοσία. Η άδεια πρέπει να εξαντλείται εντός τριμήνου από την ημέρα αιμοδοσίας.
2. Σε περίπτωση  εθελοντικής αιμοδοσίας και αιμοδοσίας κατόπιν κλήτευσης από
     κέντρο αιμοδοσίας, χορηγείται άδεια 2 εργάσιμων ημερών
3. Σε περίπτωση αιμοδοσίας για αιμοπετάλια, χορηγείται άδεια 3 εργάσιμων ημερών, εκ των οποίων η πρώτη είναι η ημέρα αιμοδοσίας. Οι υπόλοιπες χορηγούνται, σύμφωνα με τους όρους της παραγράφου 1.
4. Σε περίπτωση  εθελοντικής αιμοδοσίας μετά από κλήτευση του Κέντρου Αιμοδοσίας οι εργαζόμενοι δικαιούνται άδεια 2 εργάσιμων ημερών σύμφωνα με τους όρους της παραγράφου 1. 

Άρθρο 13 
Συνδικαλιστικές άδειες
Συνδικαλιστικές άδειες χορηγούνται με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Άρθρο 14 
Ειδικές άδειες
Σε νοσηλευτές, μαίες, βοηθούς νοσηλευτές περιλαμβανομένων των μεταφορέων ασθενών και των βοηθών θαλάμων και στους φυσικοθεραπευτές που απασχολούνται σε χειρουργεία, ανάνηψη, μονάδες εντατικής θεραπείας, μονάδες αυξημένης φροντίδας, μονάδες στεφανιαίων νόσων, υπομονάδες, μονάδες τεχνητού νεφρού, περιτοναϊκής κάθαρσης, μονάδες AIDS, μονάδες προώρων βρεφών, αίθουσες τοκετών, αίθουσες παραλαβής επιτόκων, υπηρεσίες αιμοδοσίας, μονάδες μεσογειακής αναιμίας και αιμορροφυλικών, με ένα έτος συνεχούς υπηρεσίας στη μονάδα, χορηγείται πρόσθετη άδεια 10 ημερών ετησίως με αποδοχές.H δεκαήμερη ειδική άδεια επεκτείνεται στα τμήματα με ειδικές μονάδες ή υπομονάδες ήτοι,  Καρδιοχειρουργική, Νευροχειρουργική, Μαιευτική-γυναικολογική, Πνευμονολογική και Νευρολογική.
Άρθρο 15 
Άδειες κοινωνικής πρόνοιας
1. Οι εργαζόμενοι που νοσούν οι ίδιοι, ή ο σύζυγος, ή τα παιδιά τους από χρόνιο νόσημα που απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας δικαιούνται ως 22 εργάσιμες ημέρες αδείας με αποδοχές κατά έτος. Την ίδια άδεια δικαιούνται και εργαζόμενοι που έχουν τέκνα ή έχουν την επιμέλεια ατόμων με δικαστική απόφαση που πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο DOWN. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δικαιούται την ειδική άδεια για περισσότερα από ένα πάσχοντα πρόσωπα σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα δύο (32) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο. Σε περίπτωση που για το ίδιο πάσχον πρόσωπο δικαιούχοι της άδειας είναι περισσότεροι του ενός υπάλληλοι, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα δύο (32) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο για το σύνολο των δικαιούχων υπαλλήλων αθροιστικά. Με δήλωση των συνδικαιούχων υπαλλήλων καθορίζεται ο αριθμός των ημερών που θα λάβει κάθε δικαιούχος υπάλληλος από το σύνολο των τριάντα δύο (32) εργασίμων ημερών τον χρόνο που δικαιούνται για το ίδιο πάσχον πρόσωπο αθροιστικά.
    Εργαζόμενοι που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.) ή έχουν τέκνα ή την επιμέλεια ατόμων με δικαστική απόφαση που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω δικαιούνται 6 επιπλέον εργάσιμες ημέρες άδειας με αποδοχές ετησίως, καθώς και κατά μία (1) ώρα μειωμένο ωράριο εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών και οι εργαζόμενοι που έχουν σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 80% και πάνω δικαιούνται 6 επιπλέον εργάσιμες ημέρες άδειας με αποδοχές ετησίως, καθώς και κατά μία (1) ώρα μειωμένο ωράριο εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών. . Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δικαιούται την ειδική άδεια για περισσότερα από ένα πάσχοντα πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο. Σε περίπτωση που για το ίδιο πάσχον πρόσωπο δικαιούχοι της άδειας είναι περισσότεροι του ενός υπάλληλοι, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο για το σύνολο των δικαιούχων υπαλλήλων αθροιστικά. Με δήλωση των συνδικαιούχων υπαλλήλων καθορίζεται ο αριθμός των ημερών που θα λάβει κάθε δικαιούχος υπάλληλος από το σύνολο των δέκα (10) εργάσιμων ημερών τον χρόνο που δικαιούνται για το ίδιο πάσχον πρόσωπο αθροιστικά.
2.
3. Η ειδική άδεια με αποδοχές και η μείωση ωραρίου αποτελούν αυτοτελή δικαιώματα του γονέα-υπαλλήλου για κάθε μέλος της οικογένειάς του που εμπίπτει σε κάποια από τις εν λόγω περιπτώσεις
4. Εργαζόμενοι με ποσοστό αναπηρίας από πενήντα (50%) έως και εξήντα έξι (66%) τοις εκατό δικαιούνται κάθε ημερολογιακό έτος άδεια με αποδοχές έξι (6) εργασίμων ημερών επιπλέον της κανονικής τους άδειας. 
5. Οι υπάλληλοι που έχουν παιδιά έως 15 ετών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και έως 66% δικαιούνται μείωση ωραρίου εργασίας κατά μία ώρα ημερησίως, χωρίς περικοπή των αποδοχών τους.
6. Ειδική άδεια είκοσι δύο (22) ημερών ανά έτος χορηγείται και σε υπαλλήλους με τέκνα που πάσχουν από Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Δ.Α.Δ.), εφόσον αυτά είναι ανήλικα ή είναι ενήλικα αλλά δεν εργάζονται. Η ανωτέρω άδεια των είκοσι δύο (22) εργάσιμων ημερών χορηγείται στους υπαλλήλους που έχουν τέκνα, τα οποία πάσχουν από Δ.Α.Δ., κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης δημόσιου Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου ή παιδοψυχιατρικού τμήματος δημοσίου νοσοκομείου.Η άδεια αυτή χορηγείται ανεξαρτήτως του εάν τα τέκνα χρήζουν ή όχι περιοδικής νοσηλείας, συνεπώς δεν χρειάζεται γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής. Για τη χορήγηση της άδειας σε υπαλλήλους που έχουν ενήλικα τέκνα, τα οποία πάσχουν από Δ.Α.Δ., απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου ότι το τέκνο δεν εργάζεται.
7. Το δικαίωμα χορήγησης μειωμένου ωραρίου σε γονείς τέκνων με αναπηρία αναγνωρίζεται και σε υπαλλήλους-γονείς ενήλικων τέκνων με αναπηρία, ανεξαρτήτως αν αυτά εργάζονται ή αυτοσυντηρούνται ή είναι φοιτητές ή έχουν δική τους οικογένεια και με μόνο ηλικιακό περιορισμό το όριο της ηλικίας των 15 ετών στα τέκνα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω
8.  Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δικαιούται την ειδική άδεια για περισσότερα από ένα πάσχοντα πρόσωπα σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα δύο (32) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο. Σε περίπτωση που για το ίδιο πάσχον πρόσωπο δικαιούχοι της άδειας είναι περισσότεροι του ενός υπάλληλοι, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα δύο (32) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο για το σύνολο των δικαιούχων υπαλλήλων αθροιστικά. Με δήλωση των συνδικαιούχων υπαλλήλων καθορίζεται ο αριθμός των ημερών που θα λάβει κάθε δικαιούχος υπάλληλος από το σύνολο των τριάντα δύο (32) εργασίμων ημερών τον χρόνο που δικαιούνται για το ίδιο πάσχον πρόσωπο αθροιστικά.
9.  Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δικαιούται την εξαήμερη ειδική άδεια των παραγράφων 1 και 3 και για περισσότερα από ένα πάσχοντα πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο. Σε περίπτωση που για το ίδιο πάσχον πρόσωπο δικαιούχοι της άδειας είναι περισσότεροι του ενός υπάλληλοι, η ειδική άδεια με αποδοχές προσαυξάνεται κατ’ ανώτατο όριο σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες τον χρόνο για το σύνολο των δικαιούχων υπαλλήλων αθροιστικά. Με δήλωση των συνδικαιούχων υπαλλήλων καθορίζεται ο αριθμός των ημερών που θα λάβει κάθε δικαιούχος υπάλληλος από το σύνολο των δέκα (10) εργάσιμων ημερών τον χρόνο που δικαιούνται για το ίδιο πάσχον πρόσωπο αθροιστικά.
10. 'Ολες οι ανωτέρω  άδειες  χορηγούνται, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτές, και σε υπαλλήλους που έχουν οριστεί δικαστικοί συμπαραστάτες και τους έχει ανατεθεί δικαστικώς και η επιμέλεια των προσώπων αυτών, εφόσον η καθημερινή φροντίδα των προσώπων αυτών δεν παρέχεται από αρμόδια ιδρύματα και φορείς κοινωνικής πρόνοιας. Σε περίπτωση που η φροντίδα των προσώπων αυτών παρέχεται από αρμόδια ιδρύματα και φορείς κοινωνικής πρόνοιας, οι υπάλληλοι του προηγούμενου εδαφίου δικαιούνται, κατά περίπτωση, το ήμισυ των προβλεπομένων αδειών των παραγράφων 2 και 3, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτές. Η άδεια της παραγράφου 2 χορηγείται στους δικαστικούς συμπαραστάτες και σε περίπτωση που οι συμπαραστατούμενοι πάσχουν από ανοϊκή συνδρομή, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις.»
10. Υπάλληλοι που έχουν σύζυγο ή ανήλικο τέκνο που πάσχει από κακοήθεις νεοπλασίες, όπως λευχαιμίες, λεμφώματα και συμπαγείς όγκους, και ακολουθεί θεραπείες με χημικούς ή ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες ή ακτινοθεραπεία δικαιούνται ειδικής άδειας, η οποία καλύπτει την ημέρα της θεραπείας και την επόμενη αυτής. Η άδεια αυτή χορηγείται κατόπιν σχετικής βεβαίωσης περί πραγματοποίησης της θεραπείας και μετά από την εξάντληση των δικαιούμενων αδειών κατά περίπτωση .



Άρθρο 16 
Παρακολούθηση σχολικής  επίδοσης παιδιού
Στους γονείς χορηγείται, ανά ημερολογιακό έτος όταν έχουν ένα (1) τέκνο άδεια τεσσάρων (4) ημερών, πέντε (5) ημέρες εάν έχουν δύο (2) τέκνα στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης, έξι (6) ημέρες εάν έχουν δύο (2) τέκνα σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης. Τα τέκνα που παρακολουθούν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση πρέπει να είναι ηλικίας 4 - 18 ετών. Η παραπάνω άδεια χορηγείται τμηματικά (σε ώρες) μόνο κατόπιν αίτησης του εργαζόμενου. Ο εργαζόμενος απαλλάσσεται από την υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης, αν αιτηθεί έως τέσσερις (4) ώρες.

Άρθρο 17
Άδεια πληροφορικής
Χορηγούνται 7 ημέρες άδεια με αποδοχές σε εργαζόμενους που απασχολούνται από 4 ώρες και πάνω ανά ημέρα επί οθονών εργαστηριακών αναλυτών , VGA , Η/Υ, monitor, σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 419/θέμα 3ο/04.09.2014 απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου.

Άρθρο 18
Άδεια γέννησης τέκνου
Σε περίπτωση γέννησης παιδιού ο πατέρας δικαιούται δύο (2) ημέρες άδεια με αποδοχές για κάθε παιδί. Ο εργαζόμενος οφείλει να λάβει εντός μηνός από τη γέννηση την άδεια αυτή και να προσκομίσει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου εντός τριάντα ημερολογιακών ημερών από τη λήψη της άδειας.


Άρθρο 19
Άδεια γάμου
Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται άδεια γάμου 5 εργασίμων ημερών. Ο εργαζόμενος οφείλει να λάβει εντός μηνός από το γάμο την άδεια αυτή και οφείλει να προσκομίσει τη ληξιαρχική πράξη γάμου εντός τριάντα ημερολογιακών ημερών από τη λήψη της άδειας.

Άρθρο 20
Άδεια για μονογονεϊκες οικογένειες 
Εισαγωγικός όρος: 
Ως μονογονέας θεωρείται ο γονέας που ασκεί εξ ολοκλήρου την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου του, ήτοι του τέκνου που δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών. 
Ειδικότερα μονογονέας θεωρείται:
1) Ο γονέας που αποφασίζει μόνος του με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή την απόκτηση ενός τέκνου
2) Ο γονέας που έχει τέκνο εκτός γάμου μη αναγνωρισμένο
3) Ο γονέας στον οποίο έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση ή έγγραφη συμφωνία στο πλαίσιο συναινετικού διαζυγίου η αποκλειστική άσκηση της επιμέλειας
4) Ο γονέας, του οποίου ο σύζυγος απεβίωσε ή κηρύχτηκε σε αφάνεια, καθόσον η γονική μέριμνα επήλθε αποκλειστικά στο πρόσωπό του. (NΣK 205/2019). 

Στους εργαζόμενους - ες που έχουν χηρέψει ή διαζευχτεί και στον άγαμο-η γονέα, που έχει την επιμέλεια του παιδιού, χορηγείται άδεια με αποδοχές οκτώ (8) εργάσιμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούνται με άλλες διατάξεις. 
Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδεια οκτώ (8) εργάσιμων ημερών. Η άδεια αυτή χορηγείται, λόγω αυξημένων αναγκών φροντίδας των παιδιών, ηλικίας μέχρι 12 ετών συμπληρωμένων, χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά, μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη σύμφωνα με τις ανάγκες του γονέα και δεν πρέπει να συμπίπτει χρονικά με την αρχή ή το τέλος της ετήσιας κανονικής άδεια. Για τους γονείς μονογονεϊκών οικογενειών που υπηρετούν σε οποιαδήποτε κλινική/μονάδα ή τμήμα του νοσοκομείου και ασκούν τη γονική μέριμνα ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου, θεσπίζεται προνομιακή εξαίρεση από τα γενικώς ισχύοντα περί του κυκλικού ωραρίου, επιτρέποντάς τους να εκτελούν μόνον υπηρεσίες που δεν απαιτούν διανυκτέρευση άλλως να μετακινείται σε θέση εργασίας αντίστοιχου ωραρίου.


Άρθρο 21
Νοσηλεία
Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, σε οποιαδήποτε περίπτωση έκτακτου περιστατικού, έχουν δικαίωμα εισαγωγής στο Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, όπου θα τύχουν της ιατρικής περίθαλψης που επιβάλλεται για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους, σε καθημερινή βάση, ανεξαρτήτως εφημερίας του Νοσοκομείου ή όχι.
Μόνη εξαίρεση μπορεί να υπάρξει σε περίπτωση που πρόκειται για πολύ βαρύ περιστατικό, χωρίς δυνατότητα αντιμετώπισής τους στο Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, οπότε, αφού αυτό εκτιμηθεί, παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και κριθεί πως είναι καλύτερο για τον ασθενή, να διακομιστεί στο Νοσοκομείο που εφημερεύει. Οι υπάλληλοι και τα τέκνα υπαλλήλων μπορούν να εξετάζονται ως υπεράριθμοι στα Τ.Ε.Ι. κατόπιν συνεννοήσεως με το τμήμα των ραντεβού και σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο από το 15% ανά ιατρείο

Άρθρο 22 
Δικαστική Άδεια
Ο εργαζόμενος μπορεί να απουσιάζει μία (1) έως τρεις (3) ημέρες για να παραστεί ως μάρτυρας σε δικαστήριο, (ανάλογα με την απόσταση της έδρας παράστασης), προσκομίζοντας βεβαίωση παρουσίας στο δικαστήριο.

Άρθρο 23 
Νοσηλευτική Επιτροπή – Εμφάνιση προσωπικού- Παιδικός Σταθμός - Μετατάξεις 
1. Με ευθύνη του Προέδρου του Νοσοκομείου λειτουργεί Νοσηλευτική Επιτροπή.
2. Το Νοσοκομείο οφείλει να αντικαθιστά φθαρμένα υποδήματα και στολές εργασίας κατόπιν αίτησης του εργαζόμενου  ή σε χρονικό διάστημα που δε θα υπερβαίνει κατά το μέγιστο τα δύο έτη.
3. Ο παιδικός σταθμός για τα παιδιά των εργαζόμενων του νοσοκομείου είναι δωρεάν .
4. Για μετάταξη εργαζόμενου σε ανώτερη βαθμίδα, ισχύουν κατ΄αναλογία οι διατάξεις του δημοσιουπαλληλικού κώδικα, αδιάφορο αν υπάρχει κενή οργανική θέση.


                                                     Άρθρο 24
Ημιαργίες
Ημέρα ημιαργίας: Η παραμονή των Χριστουγέννων και η παραμονή του Νέου Έτους. 
Κατά τις ως άνω ημιαργίες η εργασία διακόπτεται επί πενθημέρου εβδομάδος εργασίας την 13ην μεταμεσημβρινή ώρα. Τα τμήματα πέραν των ωρών αυτών λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας το οποίο αμείβεται υπερωριακά με τις σχετικές προσαυξήσεις που ισχύουν για τις αργίες μέχρι το πέρας της εργασίας τους.

Άρθρο 25
Ειδική πρόβλεψη
Μετά τη λήξη της ισχύος της παρούσας τα μέρη συμφωνούν, όπως σε περίπτωση αποτυχίας των απευθείας διαπραγματεύσεων θα προσφεύγουν από κοινού στη διαδικασία της μεσολάβησης του Ο.ΜΕ.Δ. και εφόσον αυτή αποτύχει, και στη διαδικασία διαιτησίας του Ο.ΜΕ.Δ.

Άρθρο 26
Γενική ρύθμιση - Διάρκεια
Η παρούσα ισχύει από 01.04.2020 και λήγει την 31.12.2021.