Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Για την ΣΣΕ, τη διαπραγμάτευση και τον τρόπο διεκδίκησης


Για την ιστορία
Η συλλογική σύμβαση εργασίας είναι η έγγραφη συμφωνία μεταξύ των εργαζομένων και του εργοδότη που καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των δύο μερών.
Τη συλλογική σύμβαση εργασίας τη γέννησε η ανάγκη για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση των εργοδοτών. Επιβλήθηκε σε μία σειρά χώρες και κλάδους μέσα από σκληρούς απεργιακούς αγώνες. Η υπογραφή της αποτελούσε αντικείμενο αποφασιστικής διεκδίκησης των εργαζομένων, γιατί η εργοδοσία ποτέ δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια να συμπιέζει προς τα κάτω μισθούς και δικαιώματα ακόμα και σε καιρούς ανάπτυξης.
Τι περιλαμβάνουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας
Ρυθμίζουν τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας που είναι το σημείο αναφοράς των μισθών μας.
Καθορίζουν την τιμή που οι εργαζόμενοι πουλάνε την εργατική τους δύναμη  κατά τρόπο συλλογικό έτσι ώστε να μην μπορεί ο εργοδότης να την καθορίζει όπως αυτός θέλει. 
Περιλαμβάνουν τους όρους εργασίας των εργαζομένων αλλά και μία σειρά δικαιώματα που έχει κατακτήσει η εργατική τάξη τους δύο προηγούμενους αιώνες. 
Χωρίς αυτές οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία δύναμη απέναντι στις ορέξεις των εργοδοτών, οι οποίοι θα συνεχίζουν να καθορίζουν με ατομικούς όρους στη ζωή μας μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.
 Τι σωματεία θέλουμε; 
Το σωματείο θα πρέπει να είναι μαζικό, ανοιχτό, δημοκρατικό να συγκεντρώνει στις γραμμές του όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους. 
Να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μελών του απέναντι στην εργοδοσία και να διαπαιδαγωγεί στο πνεύμα της ταξικής πάλης. 
Να αντιμετωπίζει άμεσα κάθε επίθεση της εργοδοσίας. 
Να διεκδικεί συλλογικές συμβάσεις με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζόμενων.
Θέλουμε ένα σωματείο
που να ανταποκρίνεται στα κελεύσματα της διοίκησης και θα έχει σκοπό τη διαφύλαξη της “εργασιακής ειρήνης” και το “ανταγωνιστικό νοσοκομείο”, 
που δεν θα διεκδικεί, με το σκεπτικό ότι υπάρχουν και χειρότερα, 
που θα ρίχνει πού και πού καμιά άσφαιρη τουφεκιά στον αέρα για να εκτονωθούν οι εργαζόμενοι;
 ή σωματείο που θα διεκδικεί 
την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων αντιπαλεύοντας τη λογική του μικρότερου κακού, 
που θα συγκρούεται με την ασκούμενη πολιτική που εφαρμόζει πιστά η διοίκηση του νοσοκομείου 
και που θα οικοδομεί συμμαχίες στη βάση της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν υγείας με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα συσπειρώνοντας τους εργαζόμενους σε ταξική κατεύθυνση; 
Γι’ αυτό όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν το διεκδικητικό πλαίσιο της ΣΣΕ:
Επαναχορηγούνται τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, που καταργήθηκαν. 
Επανέρχονται στο ύψος που ήταν προ της κατάργησής τους το νοσοκομειακό επίδομα και το κίνητρο απόδοσης.
Οι μισθοί αυξάνονται κατά 15% για τους χαμηλόμισθους μέχρι 1500 ευρώ μεικτό βασικό μισθό και 10% για όσους τα υπερβαίνουν.
Σε εργαζόμενους που δεν πληρώνονται από το νοσοκομείο ή έχουν άλλη σύμβαση(π.χ. ΟΑΕΔ, επικουρικοί), η αύξηση χορηγείται ως προσωπική διαφορά.
Ως υπερωριακή απασχόληση αποζημιώνεται μισή ώρα ανά 8ωρη βάρδια για τις ανάγκες παράδοσης-παραλαβής στα τμήματα με κυκλικό πρόγραμμα σε νοσηλευτές/τριες και μαίες-μαιευτές.
Η αποζημίωση απόλυσης ισχύει και σε περιπτώσεις μειωμένης σύνταξης γήρατος και αναπηρίας, εφόσον υπάρχει η 15ετία.
Χορηγούνται ολιγόωρες άδειες(εξόδου, βραδείας προσέλευσης και άνευ επιστροφής). Οι άδειες αυτές είναι διάρκειας μέχρι 2 ώρες η καθεμία και συνολικά 4 ώρες για κάθε μήνα.
H δεκαήμερη ειδική άδεια επεκτείνεται στα τμήματα με ειδικές μονάδες ή υπομονάδες: Καρδιοχειρουργική, Νευροχειρουργική, Μαιευτική-Γυναικολογική, Πνευμονολογική και Νευρολογική.
Ο παιδικός σταθμός για τα παιδιά των εργαζόμενων του νοσοκομείου είναι δωρεάν.
Για μετάταξη εργαζόμενου σε ανώτερη βαθμίδα, ισχύουν κατ΄αναλογία οι διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, αδιάφορο αν υπάρχει κενή οργανική θέση. 


Ολόκληρο το διεκδικητικό πλαίσιο στην ιστοσελίδα μας εδώ
www.asypapageorgiou.blogspot.gr