Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Ενημέρωση σχετικά με τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου στις 6/5/2020.



Για τα θέματα που συζητήθηκαν και τις αποφάσεις που λήφθηκαν στη συνεδρίαση:
 Α) Νομική ενημέρωση των μελών του διοικητικού Συμβουλίου από τον αντιπρόεδρο που αφορά τη “διεκδίκηση πληρωμών των απογευματινών ιατρείων και την ανάθεση σε δικηγορικό γραφείο”. 
Θέση του σωματείου όπως αποτυπώθηκε και αφού ήρθε σε επαφή με συγκεκριμένους δικηγόρους, είναι ότι η επιλογή του δικηγόρου  είναι  ζήτημα των ίδιων των εργαζομένων.
Β) Όσον αφορά  τη νέα νομική γνωμοδότηση, που κατέθεσε διαδικτυακά και όχι στο Δ.Σ. ο έκπτωτος πρόεδρος, διευκρινίζουμε το εξής: η όλη ιστορία, θυμίζει τον πελάτη σε εστιατόριο, που με σιγουριά επιλέγει να μην φάει κρέας και ζητά να κορέσει την πείνα του με κάτι ψαρικό• έτσι πλησιάζει τον εστιάτορα και του ζητάει κάτι όχι ακριβό, μικρό  σε μέγεθος και με πολλά Ωμέγα λιπαρά*. Τέτοιο χαρακτήρα έχουν και οι νομικές γνωμοδοτήσεις που κατά παραγγελία δίνονται. 
Θυμίζει το στίχο “τέτοια τραγούδια σου φτιάχνω 100 την ώρα”. Η νομική “γνωμο”δότηση είναι απλώς γνώμη και η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου είναι ΑΠΟΦΑΣΗ. Ο Πρόεδρος  είναι έκπτωτος και τα καθήκοντά του εκτελούνται από τον Αντιπρόεδρο. Τελεία και παύλα.
Γ) Για την απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ και της κινητοποίησης που προκήρυξε στις 12/5.
Παρά το προφίλ που θέλει να διατηρήσει η κυβέρνηση περί ανταπόκρισης του συστήματος υγείας και την επιστροφή στην κανονικότητα, ένα είναι σίγουρο: το σύστημα υγείας ήταν και θα παραμείνει υποστελεχωμένο,  υποχρηματοδοτούμενο, όχι από κακή διαχείριση, αλλά από συνειδητή επιλογή. Οι πολιτικές χρόνων και όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, που θεωρούν την υγεία εμπόρευμα και χώρο επένδυσης αρπακτικών, μονοδρομικά οδηγούν νοσοκομεία και δομές υγείας να λειτουργούν με επιχειρηματικούς όρους και νόμους αγοράς. Χαμηλά κόστη και δραστηριότητες που αποφέρουν έσοδα, τέτοια και τόσα, που θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητά τους χωρίς την παρουσία του  κράτους. Ένας τέτοιος τρόπος λειτουργίας απαιτεί ελαστικές μορφές εργασίας, εργαζόμενους λάστιχο, αναλώσιμους και έρμαια στις διαθέσεις της εργοδοσίας. 
Ο κάθε ιός έρχεται και φεύγει αφήνοντας τα σημάδια του στο ήδη βεβαρυμμένο “ιικό φορτίο” της υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας. 
Γι`αυτό απαιτούμε:
ΤΩΡΑ μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και κάλυψη όλων των κενών με μόνιμες προσλήψεις.
Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, επαρκώς χρηματοδοτούμενο από το κράτος, που μόνο στόχο να έχει τη δωρεάν φροντίδα όλου του λαού. Μόνο ένας τέτοιος στόχος πάλης μπορεί να συσπειρώσει όλο το λαό.
Δ) Εκτός ημερήσιας διάταξης  μπήκαν τρία θέματα :
 1) Απληρωσιά των συμβασιούχων του προγράμματος PHILOS, που αφορά τα  εξαιρέσιμα(νυχτερινά και αργίες) 7 μαιών και δύο γιατρών από το Δεκέμβρη του 2019.
Μετά από επικοινωνία του Γραφείου Προσωπικού με τον ΕΟΔΥ διευκρινίστηκε ότι είναι υποχρέωση του εργοδότη(ΕΟΔΥ) η καταβολή των δεδουλευμένων. Απόφαση του σωματείου να σταλεί επιστολή-διαμαρτυρία προς τον ΕΟΔΥ  που να απαιτεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
2) Ψήφισμα συμπαράστασης στον καλλιτεχνικό κόσμο για εκδήλωση– διαμαρτυρία στις 7/5(αναρτήθηκε στο διαδίκτυο).
3) Παρέμβαση στη διοίκηση για άρνηση χορήγησης ειδικού σκοπού άδειας σε εργαζόμενο της διοικητικής υπηρεσίας.
   
*χαρακτηριστικό της σαρδέλας