Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Η νέα 20ετία του νοσοκομείου: όταν η σημειολογία υποδεικνύει την πραγματικότητα.



 Η νέα 20ετία του νοσοκομείου: όταν η σημειολογία υποδεικνύει την πραγματικότητα.
Το τέλος της 1ης 20ετίας - παρά τους φανφαρόνικους βερμπαλισμούς - σφραγίζεται μεταφορικά και ουσιαστικά, με δικαστικό επιμελητή και απόλυση της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Έτσι, για να βρει η καινούργια 20ετία φρεσκαρισμένο έδαφος, παρθένο και έτοιμο προς καλλιέργεια καινούργιας σοδειάς. Αλλά για να κατανοήσουμε την απόλυση ως γεγονός που είναι και το ουσιαστικό, ανεξάρτητα από το πρόσωπο, χρήσιμο είναι να δούμε το φόντο στο οποίο διαδραματίζεται.
Έχουμε και λέμε λοιπόν: η Διοίκηση κάνει “φιλότιμες” προσπάθειες να βγει δυναμικά στην 2η  20ετία της λειτουργίας του νοσοκομείου. Γνωρίζει το χαρακτήρα του, πάλεψε γι`αυτόν, “ανδρώθηκε” στις αρχές της ιδιωτικής οικονομίας και βαδίζει προς ολοκλήρωσή του. Διακαής πόθος το αυτοδιοίκητο και η αυτοχρηματοδότησή του. Κομπάζει για την κερδοφορία και τις επιχειρηματικές του επιτυχίες.
1ος σταθμός, σεργιάνι στο κόσμο λοιπόν, διοικούντες και παρατρεχάμενοι να στοχοθετήσουν για το επόμενο διάστημα, εντάσσοντας και κοινωνώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους σ`αυτήν την προσπάθεια. Περιτυλίγουν την κερδοφορία του νοσοκομείου με επιχειρήματα του τύπου “κριτήρια ποιότητας” που οδηγούν “αυτοδίκαια” στην ευημερία του εργαζόμενου και ασθενή. Χρυσόσκονη στους λόγους τους, που τη μια ο πελάτης γίνεται ασθενής και το κέρδος ανταποδοτικό όφελος στον εργαζόμενο. Βέβαια υπάρχουν και στιγμές που “η νύφη θέλει να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει”. Έτσι το διάστημα που διανύουμε κάθε τμήμα ξεχωριστά θα βάλει στόχους και θα αξιολογηθεί γι’ αυτούς. Δεν θα γλιτώσουν ούτε και οι “άρχοντες“ των Διευθύνσεων.
2ος σταθμός της νέας 20ετίας, ή καλύτερα κομμάτι που συμπληρώνει το πάζλ, είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας που “τρέχει” η Διοίκηση. Ως προσχέδιο διαβούλευσης  κατατέθηκε στο σωματείο, που μετά από πρότασή μας επιστράφηκε στους εμπνευστές του ως ρυπογόνος. Ενδεικτικά αναφέρουμε:  
·        εισάγει τη ρουφιανιά ως χρηστή συμπεριφορά. Εποχή “κουκούλας” δηλαδή στην οποία ο φέρων την κουκούλα δεν θα έχει μόνο πλήρη κάλυψη, αλλά και ενθάρρυνση. Προσπαθούν να συνθέσουν συμπεριφορές και ενέργειες που θα συνάδουν με τα συμφέροντα του νοσοκομείου. Ρωτάμε λοιπόν, η απεργία ως πράξη συνάδει με τα συμφέροντα του νοσοκομείου;
·        Επιμερίζει τις ευθύνες στην επίτευξη στόχων για “βιώσιμη ανάπτυξη”. Φίμωτρο σε τυχόν δημοσιοποίηση προβλημάτων του νοσοκομείου. Και μαζί με πολλά άλλα και δημιουργία επιτροπής ελέγχου και επιβολής κυρώσεων(αυτό ακόμη βρίσκεται στα κρυφά, εκτός του προσχέδιου).
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εργαλείο χειραγώγησης, πειθαναγκασμού και τρομοκράτησης των εργαζόμενων.
3ος σταθμός: “το διαφημίζειν” ή “όπου γάμος και  χαρά η Βασίλω πρώτη”.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε "σοβαρή" επιχείρηση στον καπιταλισμό για να ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό, ξοδεύει σημαντικά ποσά για διαφήμιση, προσδοκώντας ότι θα επιστρέψουν αυξημένα μέσω της αύξησης των πωλήσεων. Γιατί λοιπόν και τούτη η “επιχείρηση” να μη βγει στο επικοινωνιακό μεϊντάνι, αφού όλη αυτή η διαδικασία αφορά επένδυση κεφαλαίου με σκοπό την αύξηση του κέρδους.  Όλο αυτό το πήγαινε-έλα εντός και εκτός νοσοκομείου με καρτ ποστάλ δραστηριοτήτων σ`αυτή τη διαδικασία είναι ενταγμένο. Κράχτης και καλός διεκπεραιωτής του ανταγωνισμού.
Αύξηση της κερδοφορίας με ταυτόχρονη μείωση του κόστους και αύξηση των πωλήσεων είναι η υπόθεση του έργου.  Σ’ αυτή την υπόθεση εντάσσονται οι “αξιολογήσεις” σε πρώτη φάση στη Διεύθυνση της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, ο Κώδικας Δεοντολογίας και η στοχοθεσία. Με ένα σενάριο βασισμένο στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης “ΥΓΕΙΑ 2014-2020”  και στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του νοσοκομείου. Και για να μην είναι το έργο ανιαρό, ο σκηνοθέτης πρόσθεσε μερικές σκηνές έντασης με θυσίες και αποδιοπομπαίους τράγους.
Και επειδή οι παραγωγοί του έργου φιλοδοξούν να παίζει στο διηνεκές, θα δούμε και ανακατατάξεις στο θίασο. Και να μην παραξενευτεί κάποιος αν ξαφνικά βρεθεί στη θέση του αποδιοπομπαίου τράγου.
Η απόλυση της Διευθύντριας ήταν η πρώτη τροχιοδεικτική βολή. Θεωρούμε ότι ένα τέτοιο γεγονός πρέπει να σημάνει συναγερμό στους εργαζόμενους. Σήμερα μια Διευθύντρια, αύριο μπορεί να είναι ο καθένας από μας.
Μόλις πληροφορηθήκαμε το γεγονός, απευθυνθήκαμε στους επικεφαλής των παρατάξεων και ζητήσαμε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του σωματείου με θέμα την κινητοποίηση των εργαζόμενων για την ανάκληση της απόλυσης. Με διάφορες προφάσεις την αρνήθηκαν: το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο ήταν της άποψης “δεν τρέχει τίποτα”, άποψη που υιοθέτησε και η Ενωτική Πρωτοβουλία, παρά τις αρχικές της δηλώσεις.
Εντύπωση μας προκαλεί, το ότι και οι δυο παρατάξεις που πάντα είναι ενήμερες με το νι και με το σίγμα για τα τεκταινόμενα στο Δ.Σ. του νοσοκομείου, αυτή τη φορά δεν γνώριζαν τίποτα. Εντύπωση επίσης προκαλεί και η συνειδητή αποχή της μειοψηφίας των Συριζαίων από την επίμαχη συνεδρίαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου.
Ενημερώνουμε τον κόσμο και επανερχόμαστε τη Δευτέρα εκ νέου με την πρότασή μας για έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του σωματείου. Ο καθένας μας να ’χει στο νου του, ότι δεν υπερασπίζεται ένα πρόσωπο που σε κάποια στιγμή θα αποχωρούσε οικειοθελώς, αλλά τη δική του θέση εργασίας.

Ιούνης 2019
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ