Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Διπλά εκτεθειμένος ο λαός στη γύμνια του δημόσιου συστήματος και στους εκβιασμούς των ιδιωτών



Αποκαλυπτικά για τις συνέπειες που φορτώνει στις πλάτες του λαού η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων στον τομέα της Υγείας είναι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή τις «κινητοποιήσεις» των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και τη στάση της κυβέρνησης.
Δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έγιναν «μπαλάκι» ανάμεσα σ' ένα ρημαγμένο - από πόρους, προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό - δημόσιο σύστημα Υγείας και στους ιδιώτες των διαγνωστικών κέντρων, που τους έβαζαν το μαχαίρι στο λαιμό να πληρώσουν ακριβά για επείγουσες διαγνωστικές εξετάσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται ότι ενισχύει τάχα τον δημόσιο τομέα της Υγείας, στην πραγματικότητα συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων, που δίνει αέρα στα πανιά της επιχειρηματικότητας στην Υγεία και βαθαίνει την εμπορευματοποίηση συνολικά του συστήματος.

Αποκαλυπτικά στοιχεία
Η πολιτική της κυβέρνησης, που υποχρηματοδοτεί την Υγεία και αφήνει το δημόσιο σύστημα γυμνό από προσωπικό και εξοπλισμό, είναι αυτή που προσφέρει πελατεία στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα το 75% - 90% των εξετάσεων που έχουν ανάγκη οι ασφαλισμένοι. Για να αντιληφθεί κανείς τη γύμνια του συστήματος, από τη μια, και το ρόλο των ιδιωτών, από την άλλη, παραθέτουμε τα εξής αποκαλυπτικά στοιχεία που αφορούν το 2016:

Αν κάποιος χρειάζεται να κάνει μια αξονική τομογραφία, σε 9 «περιοχές» (υποδιαιρέσεις Περιφερειών και νομών) της Ελλάδας θα βρει μόνο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, αφού σε καμιά δημόσια δομή δεν υπάρχει το συγκεκριμένο μηχάνημα. Συνολικά στην Ελλάδα, ο ιδιωτικός τομέας δραστηριοποιείται σε 62 «περιοχές» και ο δημόσιος σε 58, ενώ σε 7 «περιοχές» δεν υπάρχει ούτε ένας αξονικός. Με βάση τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, το 73% των αξονικών γίνεται στον ιδιωτικό τομέα και μόλις το 27% στον δημόσιο. Οι ασφαλισμένοι με βάση τη συμμετοχή 15% πλήρωσαν εκείνη τη χρονιά 5,812 εκατ. ευρώ!
Για μια μαγνητική τομογραφία, κάποιος θα πρέπει να μετακινηθεί σε άλλη «περιοχή», αν ζει σε μια από τις 17 όπου δεν υπάρχει δυνατότητα για μαγνητική. Σε 56 συνολικά «περιοχές» δραστηριοποιείται ο ιδιωτικός τομέας και σε 19 ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, που σημαίνει ότι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τέτοιες εξετάσεις τις αναλαμβάνουν οι ιδιώτες. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα οποία το 86% των μαγνητικών έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και το 14% στον δημόσιο, με τους ασφαλισμένους να πληρώνουν μέσω της συμμετοχής 15% 11,5 εκατ. ευρώ μόνο σ' ένα χρόνο.
Για μια γυναίκα, τέλος, που θέλει να κάνει μαστογραφία, σε 13 «περιοχές» θα πρέπει να καταφύγει οπωσδήποτε σε ιδιώτη, αφού δεν υπάρχει δημόσια δομή. Σε 67 «περιοχές» υπάρχουν μαστογράφοι του ιδιωτικού τομέα, σε 57 δραστηριοποιείται δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ενώ σε 4 δεν υπάρχει μαστογράφος. Το 73,4% των μαστογραφιών το 2016 έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και το 26,6% στον δημόσιο, με τις γυναίκες να πληρώνουν από την τσέπη τους, με βάση το 15% της συμμετοχής, 400.000 ευρώ.
Σε όλα τα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται βέβαια οι δαπάνες εκείνων που πλήρωσαν τις εξετάσεις εξολοκλήρου από την τσέπη τους.

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ έχει ουσιαστικά μηδενιστεί, καθώς εδώ και δύο χρόνια δίνονται μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ για την υποτιθέμενη κάλυψη των ανασφάλιστων, που δεν επαρκούν ούτε για τα φάρμακά τους. Το 2016 και το 2017 περικόπηκαν 405 εκατομμύρια ευρώ από την κρατική χρηματοδότησης προς τον Οργανισμό και απέμειναν τα 100 εκατ., όπως αναφέραμε. Ταυτόχρονα, επιβλήθηκε η εισφορά των συνταξιούχων στον κλάδο της Υγείας 6% στις κύριες κι επικουρικές συντάξεις, ποσό που αναλογεί σε 770 εκατ. αφαίμαξης κάθε χρόνο.

Κάλπικοι καβγάδες και διαχωριστικές γραμμές
Τα παραπάνω αποκαλύπτουν και πόσο στημένος είναι ο «καβγάς» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το «εύρος» της «συνεργασίας» του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, όταν ο πρώτος «ζει και βασιλεύει» στην Υγεία. Και είναι βέβαιο ότι με οποιαδήποτε κυβέρνηση την επόμενη μέρα, η εμπορευματοποίηση θα βαθαίνει, όπως και οι περικοπές, στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, σε βάρος των πραγματικών αναγκών ασθενών και υγειονομικών.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι και η «λύση» που έδωσε η κυβέρνηση στη διαμάχη με τους ιδιώτες των διαγνωστικών κέντρων, που κατέβασαν «ρολά» ζητώντας την επανεξέταση του clawback (υποχρεωτική επιστροφή της υπέρβασης της κλειστής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις) και ειδικά των επιστροφών του β' εξαμήνου του 2018, που υπολογίζονται στα 55 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι για το 2018, ο «κλειστός» προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ ήταν 370 εκατ. ευρώ, στην πράξη όμως έγιναν εξετάσεις που το κόστος τους αγγίζει τα 480 εκατ. ευρώ. Την υπέρβαση των 110 εκατ. ευρώ για το 2018 καλούνται να την επιστρέψουν οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων.

Η «πρόταση - λύση» που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατά τ' άλλα κατηγορεί τους ιδιώτες για «τεχνητή ζήτηση», είναι η «επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», η οποία «θα καθιστά το σύστημα βιώσιμο».

Πρόκειται για κατεύθυνση της ΕΕ και μνημονιακή υποχρέωση που βρίσκει φυσικά σύμφωνα όλα τα αστικά κόμματα αλλά και τους επιχειρηματίες που λυμαίνονται υπηρεσίες Υγείας. Τα «διαγνωστικά πρωτόκολλα» ορίζουν πότε, πού και πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία (αξονική και μαγνητική τομογραφία, υπέρηχοι κ.λπ.).

Πρόκειται για ένα αντιεπιστημονικό εργαλείο επέκτασης των περικοπών, σύμφωνα με το οποίο ένα μέρος των εξετάσεων θα συστήνονται και θα γράφονται από τον θεράποντα ιατρό με τον όρο ότι δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, θα εξαναγκάζονται οι ασθενείς να πληρώνουν 100% από την τσέπη τους αυτές τις εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο «κόλπο» ήδη έχει εφαρμοστεί με αντίστοιχους τρόπους και στη φαρμακευτική δαπάνη, που υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο, με επικίνδυνες επιπτώσεις για το λαό. Το όποιο «πλαφόν» λειτουργεί τελικά σαν κόφτης για αναγκαίες εξετάσεις ή φάρμακα, με στόχο κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός να παραμένει εντός των δημοσιονομικών ορίων που προβλέπουν οι συμφωνίες με τους «θεσμούς».

Πακτωλός εκατομμυρίων στους ιδιώτες, κόφτης στην οδοντιατρική κάλυψη των παιδιών!
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να «εκτονωθεί» η κατάσταση με τα διαγνωστικά κέντρα, είχε τάξει στους επιχειρηματίες επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ από εσωτερική ανακατανομή των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ. Ο «Ριζοσπάστης» είχε θέσει από την πρώτη στιγμή το ερώτημα: Από ποιους κωδικούς θα πάρει αυτά τα 30 εκατομμύρια; Ποιες ανάγκες του λαού - για τις οποίες έχει ήδη χρυσοπληρώσει - θα μείνουν πάλι ξεκρέμαστες;

Την Παρασκευή, με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Οδοντιατρική Εταιρεία έλυσε την απορία, καθώς αναφέρεται στην αφαίρεση από τον ΕΟΠΥΥ των κονδυλίων (30 εκατομμύρια) που αφορούσαν τον κωδικό για την προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών της χώρας! Δηλαδή, το «δωράκι» στους ιδιώτες των διαγνωστικών κέντρων στερεί από τα μικρά παιδιά ακόμα και έναν υποτυπώδη έλεγχο των δοντιών τους, επιβεβαιώνοντας ότι «μονά - ζυγά» χαμένος είναι ο λαός.

Αυτός είναι που θα πληρώνει το μάρμαρο κάθε φορά που θα εκδηλώνονται ο ανταγωνισμός και οι κόντρες ανάμεσα στις ύαινες για την ανακατανομή των κερδών τους, στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της Υγείας, των δραστικών περικοπών σε θεραπείες, φάρμακα, εξετάσεις, της υποχρηματοδότησης, των «δεδομένων δημοσιονομικών στόχων».