Γιατί..
η προηγούμενη κυβερνητική θητεία της ΝΔ, η εναλλαγή της με τον ΣΥΡΙΖΑ και όσα αυτός έκανε ως κυβέρνηση την τελευταία τετραετία, δεν αφήνουν πολλά στη φαντασία για το πώς θα είναι η επόμενη μέρα στην Υγεία για υγειονομικούς, ασφαλισμένους, ανασφάλιστους και ασθενείς.
• Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ εμβάθυνε την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Στόχος τους είναι να υλοποιηθεί μέχρι το 2020 η στρατηγική του κεφαλαίου, για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι για να αντέξουν τα νοσοκομεία, θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατό λιγότερο και φτηνότερο προσωπικό, με πετσοκομμένα δικαιώματα.
• ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πετσόκοψαν τους κρατικούς προϋπολογισμούς για την Υγεία στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας και το ίδιο δεσμεύονται να συνεχίσουν να κάνουν. Από το 2013 (συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) μέχρι και το 2019 (ΣΥΡΙΖΑ) η κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε κατά 30,3%. Μόνο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει περικοπεί κατά 432 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος «μεταμνημονιακός» προϋπολογισμός για το 2019 μειώνει την κρατική χρηματοδότηση προς τα δημόσια νοσοκομεία κατά 65 εκατ. ευρώ, ενώ διατηρεί την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των συνταξιούχων για υγειονομική περίθαλψη κατά 780 εκατ. ευρώ. Μέσα σε 4 χρόνια (2013 - 2017) η Δημόσια Δαπάνη στην Υγεία (ΔΔΥ) μειώθηκε κατά 6,7%, η οποία προέκυψε από τη μεγάλη μείωση της κρατικής δαπάνης και την επιβάρυνση των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, επιβεβαιώνοντας την επιδείνωση της χρηματοδότησης των δημόσιων παροχών (κράτος και ασφαλιστικά ταμεία). Είναι βέβαιο ότι από εκεί θα πιάσει το νήμα μια επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
• Αποτέλεσμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής είναι και η κερδοφόρα δράση των επιχειρηματιών των διαγνωστικών κέντρων, οι οποίοι, μαζί με την κυβέρνηση, έκαναν μπαλάκι την προηγούμενη βδομάδα ασφαλισμένους και ανασφάλιστους που είχαν ανάγκη από μια εξέταση (βλέπε και σελίδα 28). Η υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα έχει οδηγήσει ώστε το 75% - 90% των διαγνωστικών εξετάσεων να γίνεται από ιδιώτες κι αυτό θα ενισχυθεί την επόμενη μέρα, με τη μεγαλύτερη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
• Οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης γιγαντώθηκαν και σήμερα αφορούν περίπου το 20% - 25% του συνόλου των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, διαιωνίζοντας την ομηρία και την ανακύκλωση της ανεργίας, με τους νόμους ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Τμήματα και κλινικές κλείνουν, γιατί δεν καλύπτουν το «κόστος λειτουργίας τους», ενώ ολόκληρο το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού. Μέσα σε τρία χρόνια (2015 - 2018) αποχώρησαν από την Υγεία 7.097 μόνιμοι εργαζόμενοι, που βέβαια δεν αντικαταστάθηκαν.
• ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τσακώνονται για το 1:1 ή το 1:5 στις προσλήψεις για αναπλήρωση των κενών θέσεων μόνιμου προσωπικού. Ακόμα όμως και αν κάλυπταν όλες τις κενές οργανικές θέσεις, με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς, και πάλι δεν θα αναπληρώνονταν οι χιλιάδες οργανικές θέσεις που χάθηκαν με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις τμημάτων, κλινικών, ολόκληρων μονάδων Υγείας.
• Η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες Υγείας (δημόσιες και ιδιωτικές) ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2013 ήταν 8,41% και το 2017 8,04%, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική μείωση (απ' όλες τις κυβερνήσεις) του ποσοστού που δίνεται για δαπάνες Υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ.
• ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσαν τις πληρωμές των ασθενών για τα φάρμακα από το 9% στο 30%, υπολογίζοντας μόνο τα φάρμακα της «θετικής λίστας». Σ' αυτά να προστεθεί η τελευταία αύξηση κατά 10% των τιμών σε 2.000 φάρμακα και το δωράκι των 20 εκατομμυρίων για τρίτη φορά μέσα στην 4ετία στη φαρμακοβιομηχανία, απ' αυτά που έπρεπε να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ μέσω του clawback.
Η επόμενη κυβέρνηση δεσμεύεται για διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων, άρα και για τη συνέχιση της πολιτικής των περικοπών στην Υγεία. Δεσμεύεται επίσης στο κεφάλαιο να συνεχίσει την πολιτική διάνοιξης νέων πεδίων δράσης στον χρυσοφόρο τομέα της Υγείας. Πάνω εκεί οικοδομείται η σημερινή αθλιότητα για ασθενείς και υγειονομικούς, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Συμβιβασμός με αυτήν την αθλιότητα σημαίνει ακόμα χειρότερες και ακριβότερες υπηρεσίες Υγείας για τους πολλούς, παροχές Υγείας ανάλογα με το πορτοφόλι, παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων στα νοσοκομεία και συνολικά στις δημόσιες δομές.