Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

70,8 εκατομμύρια οι βίαια εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο


70,8 εκατομμύρια οι βίαια εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο
Εκθεση για την αύξηση των ξεριζωμένων
Τα 70,8 εκατομμύρια έφτασαν το 2018 οι βίαια εκτοπισμένοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες, μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα των Προσφύγων. Ο αριθμός αυτός, που μάλλον είναι συντηρητικός, αναλύεται από τους ερευνητές ως εξής: 25,9 εκατ. πρόσφυγες (εκ των οποίων 20,4 εκατ. υπό την εποπτεία της Υπατης Αρμοστείας, 5,5 εκατ. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες), 41,3 εκατ. εκτοπισμένοι εσωτερικάστις χώρες τους και 3,5 εκατ. αιτούντες άσυλο.
Αν και η έκθεση είναι περισσότερο μια καταγραφή τεχνοκρατικού χαρακτήρα και δεν υπεισέρχεται στις αιτίες αυτής της βαρβαρότητας, του ξεριζωμού εκατομμυρίων από τις εστίες τους, και μόνο ο όγκος των προσφύγων από συγκεκριμένες χώρες επιβεβαιώνει τη μόνη αλήθεια. Οτι αιτία της προσφυγιάς και του ξεριζωμού είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι, η καπιταλιστική εκμετάλλευση, η φτώχεια και η ανέχεια. Ετσι, το 67% των 25,9 εκατομμυρίων προσφύγων κατάγονται από τη Συρία (6,7 εκατ.), το Αφγανιστάν (2,7 εκατ.), το Νότιο Σουδάν (2,3 εκατ.), τη Μιανμάρ (1,1 εκατ.) και τη Σομαλία (0,9 εκατ.). Πρόκειται δηλαδή για χώρες που ως επί το πλείστον ήταν το πεδίο ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στο σφοδρό ανταγωνισμό με άλλες ισχυρές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Χωρίς αντιμετώπιση των αιτιών το πρόβλημα θα οξύνεται
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, αρκέστηκε να δηλώσει: «Αυτό που βλέπουμε σε αυτά τα στοιχεία είναι η περαιτέρω επιβεβαίωση μιας περισσότερο μακροπρόθεσμης τάσης αύξησης του αριθμού των ατόμων που χρειάζονται ασφάλεια από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και τις διώξεις». Ωστόσο όσο δεν εξαλείφονται οι αιτίες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αντίθετα θα οξύνεται.
Με βάση κάποια στοιχεία της έκθεσης, το 2018 σημειώθηκε νέος εκτοπισμός 13,6 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ κάθε μέρα υπολογίζεται ότι εκτοπίζονται 37.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.
Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό νέων αιτήσεων τη χρονιά που εξετάζεται για την παροχή ασύλου, μετά τις ΗΠΑ.
Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στη Βενεζουέλα σημειώνοντας ότι περίπου 3,4 εκατομμύρια πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των χωρών που τους υποδέχτηκαν, ενώ μέχρι σήμερα μόνο μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι πολίτες της Βενεζουέλας έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου. Η κατάσταση αποδίδεται στην «ανθρωπιστική κρίση», η οποία όμως είναι αποτέλεσμα και της ξένης παρέμβασης, του αποκλεισμού και των κυρώσεων που έχουν επιβάλει ΗΠΑ, ΕΕ και οι σύμμαχοί τους.