Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) :Ο λαός και η νεολαία να μη συμβιβαστούν με τη διάδοση των ναρκωτικών και τα μέτρα που την αναπαράγουν



Με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στη διακήρυξή του επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως και οι προηγούμενες, στο όνομα της "αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών", πορεύεται με βασική κατεύθυνση της αντιναρκωτικής πολιτικής της την πολιτική της "μείωσης της βλάβης". Πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ που προωθεί σαν κύρια μορφή "θεραπείας" τη χορήγηση υποκατάστατων, ενώ αφήνει τα κέντρα πρόληψης να υπολειτουργούν, τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα να ασφυκτιούν λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης και της έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού.
Σε αυτήν την κατεύθυνση εκμεταλλεύτηκε τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας για να προχωρήσει στη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών (ΧΕΧ). Πρόκειται για ενέργεια που θα μειώσει το κίνητρο των χρηστών για θεραπεία, θα συμβάλει στη νομιμοποίηση στη συνείδηση της νέας γενιάς της ύπαρξης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών, τελικά θα ενθαρρύνει τη χρήση τους.
Στόχος της είναι να γκετοποιηθούν οι χρήστες, να "καθαρίσει" το κέντρο της Αθήνας προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις των μεγάλων επιχειρήσεων στον τουρισμό και όχι να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα των ναρκωτικών (...).
Ξετυλίγεται σε διεθνές επίπεδο μια πρωτοφανής σε έκταση διαφημιστική καμπάνια για την κάνναβη και τις "ευεργετικές" ιδιότητες των προϊόντων της. Στην Ελλάδα της κρίσης παρουσιάζεται σαν το μαγικό ραβδί που θα λύσει τα προβλήματα της οικονομίας. Με πρόσχημα τη "θεραπευτική κάνναβη" στοχεύουν να διαμορφωθεί, στη συνείδηση της κοινωνίας, ανοχή απέναντι στη χρήση ουσιών που οδηγούν στην τοξικοεξάρτηση, ώστε να είναι έτοιμο το έδαφος για τη νομιμοποίησή τους.
Η αρνητική εικόνα συμπληρώνεται με τη μείωση των παρεμβάσεων Πρόληψης στα σχολεία. Το σχολικό έτος 2016-2017 αυξήθηκαν μεν οι παρεμβάσεις των φορέων Πρόληψης στη σχολική κοινότητα, όμως η κατεύθυνσή τους αφορούσε κυρίως την ανάπτυξη "δεξιοτήτων", "διαπροσωπικών σχέσεων" και "υγιεινής διατροφής", ενώ Προγράμματα για πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών έγιναν μόνο σε 42 σχολεία και 1.076 μαθητές (έκθεση ΕΚΤΕΠΝ 2018). Δηλαδή, τη στιγμή που η νεολαία βομβαρδίζεται από τα δήθεν "οφέλη" της κάνναβης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν εκμηδενίζει ακόμη κι αυτές τις αποσπασματικές πρωτοβουλίες πρόληψης μέσα στα σχολεία (...).
Η λύση του προβλήματος των ναρκωτικών βρίσκεται στην πολιτική της "μείωσης της ζήτησης" και όχι "στη μείωση της βλάβης". Θέλουμε τους νέους ανθρώπους με καθαρό μυαλό και ψυχή να αγωνίζονται για τη ζωή τους, να χτίζουν το μέλλον που τους αξίζει και να αντιστέκονται στα ύπουλα και φτηνά επιχειρήματα με τα οποία επιδιώκεται η παγίδευσή τους. Ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη διάδοση των ναρκωτικών και με κανένα μέτρο που την αναπαράγει.
Οι εξαρτημένοι από ουσίες δεν έχουν έλλειψη από "χώρους για να σουτάρουν ηρωίνη", αλλά από δημόσια και δωρεάν θεραπευτικά προγράμματα που αντιμετωπίζουν ανθρώπινα και αποτελεσματικά το πρόβλημά τους. Η νεολαία έχει ανάγκη από χώρους για να μορφωθεί, να αθληθεί, να εκφραστεί πολιτιστικά, χώρους που θα ενισχύουν την ολοκλήρωση της προσωπικότητας και όχι χώρους που θα αποδέχονται και θα παγιώνουν την αποχή της από τη ζωή».
Το ΕΣΥΝ καλεί στον αγώνα για:
Αντιναρκωτική πολιτική με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Ενιαίου Φορέα Πρόληψης - Θεραπείας - Κοινωνικής Επανένταξης.
Στήριξη και αύξηση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κύριο μοντέλο θεραπείας.
Να ενισχυθεί ο ρόλος των Κέντρων Πρόληψης. Να εφαρμοστούν προγράμματα εκπαίδευσης για τις εξαρτήσεις σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στα στρατόπεδα.
Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, μέτρα για την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση.
Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς της Πρόληψης και της Απεξάρτησης.